ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Αναζητεί αγοραστές για σιτηρά που έκλεψε

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Λευκός Οίκος στο Κρεμλίνο για την προσπάθεια της Μόσχας να αποκομίσει κεφάλαια από την πώληση κλεμμένου από την Ουκρανία σιταριού σε κράτη της Αφρικής

ΝΤΕΚΛΑΝ ΟΥΟΛΣ / THE NEW YORK TIMES

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο Λευκός Οίκος στο Κρεμλίνο για την προσπάθεια της Μόσχας να αποκομίσει κεφάλαια από την πώληση κλεμμένου από την Ουκρανία σιταριού σε κράτη της Αφρικής. Ρωσικά εμπορικά πλοία φέρονται να έχουν φορτώσει συνολικά 500.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Ρωσία και Ουκρανία καλύπτουν ποσοστό 40% των αναγκών της Αφρικής σε σιτάρι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί 23% στο έτος. Στο Κέρας της Αφρικής, η ξηρασία απειλεί με λιμό 17 εκατ. ανθρώπους σε Σομαλία, Αιθιοπία και Κένυα. Αντιμέτωπες με επισιτιστική κρίση, πολλές αφρικανικές χώρες δεν θα πουν όχι σε ρωσικά σιτηρά, ανεξάρτητα από την πραγματική τους προέλευση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η λύση στη διατροφική κρίση της Αφρικής θα προέλθει μέσα από την ενισχυμένη πίεση της Δύσης για τη λήξη του πολέμου. «Υπάρχει μία απλή λύση: σταματήστε τον πόλεμο», λέει ο υφυπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι. Το υπουργείο έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Ρωσία για λαφυραγώγηση σιτηρών από την Ουκρανία, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να έχουν κλαπεί από σιλό σιτηρών σε Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. «Δεν έμεινε τίποτα να κλέψουν», λέει ο Βισότσκι, για να προσθέσει ότι οι Ρώσοι έκλεψαν αγροτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

Εκτιμάται ότι 500.000 τόνοι οδεύουν προς το Κέρας της Αφρικής.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις καταστρέφουν σκόπιμα εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της.

Για πολλούς Ουκρανούς, η κλοπή σιτηρών και η παράνομη εξαγωγή τους θυμίζει το τραύμα του λιμού του 1932-33, όταν 4 εκατ. Ουκρανοί αγρότες έχασαν τη ζωή τους μετά τη δήμευση της σοδειάς τους στο πλαίσιο της σταλινικής πολιτικής της κολεκτιβοποίησης. Στην Αφρική το πρόβλημα παραμένει, με τις κυβερνήσεις της ηπείρου να καλούν τη Δύση να βρει εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφύγουν το δέλεαρ του κλεμμένου ουκρανικού σιταριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση