ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Qatargate: Το χρονικό του σκανδάλου που κλονίζει συθέμελα την Ευρώπη

Πώς έγινε η έρευνα από τις βελγικές αρχές, τι εξετάζεται από τις ελληνικές.

Με το σκάνδαλο Qatargate να έχει λάβει, πλέον, μορφή χιονοστιβάδας στην καρδιά της Ε.Ε., οι εξελίξεις σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο αναμένονται ραγδαίες, με την Εύα Καϊλή και άλλα τέσσερα άτομα να βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών (συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά) και τις έρευνες στη βελγική πρωτεύουσα – αλλά και εντός συνόρων – να διευρύνονται.

Όπως φάνηκε, άλλωστε, και από τις χθεσινές νέες επιχειρήσεις της βελγικής αστυνομίας κανένας δεν μπορεί να υποστηρίζει με βεβαιότητα το πόσο «βαθιά» στην καρδιά του ΕΚ ή και ευρύτερα της Ε.Ε., μπορεί να φτάσει η υπόθεση.

«Δηλώνει αθώα»

Στην πρώτη της αντίδραση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (μέσω του δικηγόρου της) δήλωσε αθώα, την ώρα που παραμένει υπό κράτηση. Ένας από τους τρεις δικηγόρους της, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, τόνισε πως η ευρωβουλευτής δηλώνει αθώα και δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ», σημείωσε χαρακτηριστικά στον τ/σ OPEN. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. «Ούτε επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω, υπάρχει το απόρρητο. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν».

«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της, η κ. Μαγδαλένα Καϊλή» πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή, ξεκαθάρισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές και ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα». Επιπλέον, ο δικηγόρος υποστήριξε πως ούτε η ίδια η ευρωβουλευτής ούτε η αδερφή ή ο πατέρας της δεν είχαν κάποια επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα.

Για την εταιρεία real estate που δημιουργήθηκε από την κ. Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως πρόκειται για μια ΙΚΕ που έχει συσταθεί εδώ και ένα μήνα με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αύριο θα κατατεθεί προσφυγή κατά της δεσμεύσεως των λογαριασμών της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της από την Αρχή για το Ξέπλυμα. «Είναι λογαριασμοί που κατατίθενται μισθοί, δεν υπάρχει καμία εμπορική δραστηριότητα της οικογένειάς της», επανέλαβε.

Για τα ακίνητα στην κατοχή της Εύας και της Μαγδαλένας Καϊλή, σημείωσε ότι έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες και είναι απολύτως αιτιολογημένα.

Τέλος, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση ότι η Εύα Καϊλή έχει αλλάξει φυλακές, καθώς υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι μεταφέρθηκε από τις φυλακές Σεν Ζιλ.

Αύριο κρίνεται η προφυλάκιση

Την ίδια ώρα, πάντως, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει προφυλακιστέα.

Καθαίρεση

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο, σήμερα συζητείται στην έκτακτη διάσκεψη των προέδρων η ενεργοποίηση του άρθρου 21, που προβλέπει τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου ή Αντιπροέδρων.

Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, στον απόηχο και του ιδιαίτερα αυστηρού μηνύματος που έστειλε χθες η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσολα. Η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει και επίσημα στην καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της Αντιπροέδρου.

Το χρονικό των συλλήψεων

Η επιχείρηση των βελγικών αρχών, το κουβάρι της οποίας ξετυλίγει με σημερινό της ρεπορτάζ η «Κ», ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από την έξοδο του κλειστού γκαράζ στο σπίτι της Εύας Καϊλή, όπου ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του. Βγαίνοντας ήρθε αντιμέτωπος με Βέλγους αστυνομικούς. Τον ακινητοποίησαν και του κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, πριν τον οδηγήσουν στα γραφεία τους για ανάκριση.

Χθες, τρία 24ωρα αργότερα, έξω από το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών της οδού Βιρτς επικρατούσε ησυχία. Μόνο η σποραδική παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στην είσοδο μαρτυρούσε ότι εκεί είχε διαδραματιστεί ένα κομμάτι της υπόθεσης που συγκλονίζει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ελλάδα και Ιταλία.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή η δεύτερη πράξη του δράματος εκτυλίχθηκε στην πλατεία Ζουρντέν, στο κέντρο των Βρυξελλών. Ανάμεσα σε καφέ, παμπ γεμάτα με παρέες νεαρών Βέλγων βρίσκεται το ξενοδοχείο Sofitel. Εκεί φέρεται να είχε καταλύσει ο πατέρας της Εύας Καϊλή. Το πρωί της Παρασκευής τον εντόπισαν Βέλγοι αστυνομικοί ενώ έβγαινε από το ξενοδοχείο. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, μέσα σε χειραποσκευή του υπήρχε σημαντικό χρηματικό ποσό σε μετρητά. Σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Προσήχθη, ενώ ορισμένες –ανεπιβεβαίωτες– πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί του βρισκόταν η σύζυγός του και μητέρα της Εύας Καϊλή, η οποία πάντως δεν κρατήθηκε.

Έχοντας κατασχέσει χρήματα, οι βελγικές αρχές μπορούσαν πλέον να κινηθούν με όρους αυτόφωρης διαδικασίας. Κάτι που δεν είχαν ευχέρεια να κάνουν νωρίτερα λόγω της βουλευτικής ασυλίας της κ. Καϊλή. Τι σημαίνει αυτό; Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά της. Κατάσχεσαν χρήματα και κάποια τιμαλφή που στον Βελγικό Τύπο περιγράφηκαν ως «δώρα» από την κυβέρνηση του Κατάρ. Στη δεύτερη επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση η τοπική Εισαγγελία χθες το απόγευμα αποσαφηνίζεται ότι «σε βαλίτσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών βρέθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δίχως πάντως να κατονομάζονται η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ακόμα ότι οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα νέα έρευνα σε γραφεία υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκονται στον 15ο όροφο του κτιρίου «Αλτιέρο Σπινέλι».

Είχαν προηγηθεί οι έφοδοι στα σπίτια του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι σε Βρυξέλλες και Ιταλία και η κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στον ιταλικό Τύπο έχουν ήδη διαρρεύσει συνομιλίες μελών της οικογένειας του Παντσέρι για πολυτελείς διακοπές και ακριβά δώρα από την κυβέρνηση του Κατάρ. Από το μεσημέρι της Κυριακής η Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένας λομπίστας, που πάντως δεν κατονομάζεται από τα βελγικά ΜΜΕ, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή. Πιθανότατα τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη συνοικία Σεν Ζιλ.

Πρόκειται για ένα παλιό μεσαιωνικού τύπου κτίριο στο κέντρο των Βρυξελλών, στο οποίο είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του και ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός. Ο οδηγός του ταξί που μας μετέφερε εκεί, αφού πρώτα μας ρώτησε γιατί πηγαίνουμε στη φυλακή, γύρισε προς το μέρος μας και είπε «εδώ στις Βρυξέλλες είναι ευκολότερο να κλέψεις χρησιμοποιώντας ένα στυλό παρά ένα όπλο»…

Οι έρευνες στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες των ελληνικών αρχών, που κινητοποιήθηκαν άμεσα, στον απόηχο των εξελίξεων στις Βρυξέλλες. Όπως γράφει σήμερα η «Κ», ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε σε γενική εντολή για δέσμευση, μέχρι νεωτέρας, κάθε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, όπως και ο σύζυγός της ή άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια). Η εντολή Βουρλιώτη ήδη διαβιβάστηκε σε όλα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για εντοπισμό λογαριασμών, έλεγχο κινήσεων, ύπαρξη θυρίδων, κατοχή άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή δέσμευσης κάθε ακίνητης περιουσίας των παραπάνω προσώπων προς όλα τα κτηματολογικά γραφεία. Η αιφνιδιαστική κίνηση της Αρχής, πέραν του ευρύτερου ελέγχου, που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιηθεί, στόχο έχει, όπως δήλωναν πηγές της Αρχής στην «Καθημερινή», τον τυχόν εντοπισμό μετρητών που μπορεί να βρίσκονται στην κατοχή των ελεγχόμενων προσώπων, προκειμένου να μην αποκρυβούν και να διερευνηθούν αν είναι προϊόντα νόμιμης προέλευσης ή δωροδοκιών.

Και ενώ η γενικευμένη έρευνα ξεκίνησε χθες το πρωί, εντοπίστηκε εταιρεία με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της, με αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων (real estate). Η εταιρεία με την επωνυμία «Estate Aria Properties ΙΚΕ» ιδρύθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022 με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Εξ αυτών, 500 ευρώ συνεισέφερε η ίδια η κ. Καϊλή και άλλα 500 ο σύζυγός της. Αντικείμενο δραστηριότητας είναι τα καταλύματα διακοπών και άλλα σύντομης διαμονής, υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, υπηρεσίες επιπλωμένων διαμερισμάτων κ.λπ. Η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας ελέγχεται ήδη και δεσμεύθηκε στο σύνολό της, ενώ παράλληλα η Αρχή διέταξε και πραγματοποιεί έλεγχο στο «πόθεν έσχες» του πατέρα της Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και έχει σχετική υποχρέωση από τον νόμο να δηλώνει την προέλευση της όποιας περιουσίας του, κινητής ή ακίνητης.

Οι έρευνες στις Βρυξέλλες είναι σε πλήρη εξέλιξη και διενεργούνται με απόλυτη μυστικότητα, πρακτική σχεδόν άγνωστη στα καθ’ ημάς. Οπως δήλωναν πηγές από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μπορεί οι βελγικές αρχές να ζητήσουν οποιαδήποτε συνδρομή για τις έρευνές τους, γεγονός που η Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου είναι ήδη έτοιμη να δρομολογήσει.

Παράλληλα, στην περίπτωση που η κατηγορουμένη ευρωβουλευτής αιτηθεί να δικαστεί εδώ, αν προκύψουν και στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία που να την ενοχοποιούν, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να ισχύσει, αλλά πρακτικά, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, δεν πιθανολογείται. Και τούτο διότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Και κάτι ουσιώδες για τη διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί κατά της Καϊλή και του συζύγου της έχει ισχύ πέντε ημερών, όπως ακριβώς ισχύει και με τον ελληνικό νόμο. Για να συνεχιστεί η κράτησή τους θα αποφανθεί δικαστικό συμβούλιο, όπως γίνεται και εδώ. Ομως στο Βέλγιο μέχρι να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, οι δικηγόροι τους για τις πρώτες ημέρες δεν λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των στοιχείων της δικογραφίας και βέβαια δεν υπάρχουν διαρροές όπως συμβαίνει κατά κόρον εδώ. Η μυστικότητα της όλης διαδικασίας από τις βελγικές αρχές τηρήθηκε ευλαβικά, κάτι που στην Ελλάδα ηχεί ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Χθες το απόγευμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αδελφή της ευρωβουλευτή, Μανταλένα Καϊλή, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αναφέρει ότι «ζούμε ως οικογένεια μια πρωτόγνωρη και οδυνηρή κατάσταση διαβάζοντας από τα μέσα ενημέρωσης τις κατηγορίες που αποδίδονται στην αδελφή μου. Επί των κατηγοριών αυτών δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ακόμη από τους δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση στις Βρυξέλλες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση