ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Qatargate: Στον «αέρα» απειλείται να τιναχτεί η έρευνα - Τι θα υποστηρίξει η Εύα Καϊλή

Οι δικηγόροι της Eλληνίδας ευρωβουλευτή υποστηρίζουν ότι η βουλευτική της ασυλία παραβιάστηκε πέρυσι

Εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, γνωστού ως Qatargate, που προκάλεσε πολιτικό σοκ στις Βρυξέλλες, η υπόθεση που αφορά κατηγορίες χρηματισμού έναντι επιρροής ενδέχεται να τιναχτεί στον αέρα, ως προς το νομικό της σκέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά τον Δεκέμβριο, αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας. Η κίνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τόσο την πορεία των ερευνών όσο και τη νομική έκβαση της υπόθεσης.

Υποστηρίζει ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας ενήργησαν παράνομα όταν ξεκίνησαν να συλλέγουν πληροφορίες εναντίον της. Τους ισχυρισμούς της αναμένεται να υποστηρίξει και ο Αντρέα Κοτσολίνο, άλλο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιμετωπίζει κατηγορίες στην υπόθεση.

Ο πολύμηνος σχεδιασμός των δικηγόρων της Καϊλή «κορυφώνεται» σήμερα Τρίτη στο Μέγαρο Δικαιοσύνης των Βρυξελλών, όπου εξετάζεται η νομιμότητα της διαδικασίας.

«Παραβίαση» του νόμου περί ασυλίας

Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι βελγικές αρχές άρχισαν μυστικές έρευνες συλλέγοντας στοιχεία για το αν βουλευτές και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δωροδοκούνταν προσφέροντας σε αντάλλαγμα «πολιτικές χάρες» στο Μαρόκο και το Κατάρ.

Δύο από τους γνωστότερους δικηγόρους των Βρυξελλών, ο Σβεν Μαρί και ο Κριστόφ Μαρσάν, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση της Καϊλή, ισχυρίζονται ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τους νόμους της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι παραβίασαν νόμους που προστατεύουν την κοινοβουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους και ενδεχομένως και άλλων φερομένων ως υπόπτων, όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση του.

Οι δικηγόροι της Καϊλή κατέθεσαν αίτημα στην Εισαγγελία για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας». Τους ισχυρισμούς τους πρόκειται να εξετάσουν τρεις ανεξάρτητοι δικαστές.

Με βάση την υπερασπιστική γραμμή της Καϊλή, «η κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνει έχει παραβιαστεί και η ποινική διαδικασία εναντίον της πρέπει συνεπώς να κηρυχθεί απαράδεκτη».

Η αιφνιδιαστική παραίτηση, τον Ιούνιο, του επικεφαλής ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεση, Μισέλ Κλεζ –ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων–, έχει ήδη επιφέρει πλήγμα στις έρευνες.

«Παράνομη» συλλογή στοιχείων

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας, υποστηρίζουν οι δικηγόροι της Καϊλή, οι ερευνητές του Qatargate θα έπρεπε να έχουν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας της – κάτι που δεν έγινε.

Αντ′ αυτού, η κοινοβουλευτική της ασυλία αφαιρέθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η Καϊλή θεωρήθηκε ότι συνελήφθη επ′ αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατάσχεσε τσάντες που περιείχαν μετρητά ύψους περίπου 150.000 ευρώ. Στο «στόχαστρο» μπήκαν και άλλα άτομα, ενώ κατασχέθηκε συνολικό ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.

«Αν αποφανθούν ότι αυτά τα στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, τότε δεν θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν στο δικαστήριο», δήλωσε ο Ντομένικο Βιντσέντζο Φεράρο, δικηγόρος του Κοτσολίνο, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει.

Οπως είπε, τον προσέγγισαν, μαζί με τον δικηγόρο του τρίτου εν ενεργεία ευρωβουλευτή που κατηγορείται στην υπόθεση, του Μαρκ Ταραμπέλα, για να συστρατευθούν πίσω από την υπερασπιστική γραμμή της Καϊλή.

Ο Φεράρο φέρεται, σύμφωνα με το Politico, να επιβεβαίωσε ότι ο Κοτσολίνο θα πάρει θέση υπέρ της Καϊλή.

Με βάση την κλήτευση –την οποία επικαλείται το Politico– 13 νυν ή πρώην ύποπτοι για το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate, από ευρωβουλευτές μέχρι διπλωμάτες του Κατάρ και του Μαρόκου που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αναμένεται να καταθέσουν.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο φερόμενος ως εγκέφαλος και πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, καθώς και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μαρί και ο Μαροκινός διπλωμάτης Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Η ομολογία Παντσέρι

Δεδομένων των αργών ρυθμών του βελγικού δικαστικού συστήματος, ενδέχεται να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρις ότου οι δικαστές αποφανθούν ως προς τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της Καϊλή.

Πάντως, οι ύποπτοι Παντσέρι και Τζόρτζι έχουν ήδη ομολογήσει συμμετοχή σε υπόθεση διαφθοράς, δηλώνοντας ότι σε αυτήν εμπλέκονται αρκετοί άλλοι ύποπτοι, κάτι που αφαιρεί, τουλάχιστον από τους ίδιους, το δικαίωμα να επικαλεστούν παραβίαση των νόμων περί ασυλίας τους.

Πηγή: Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ