Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις φιλοδοξούσαν πως η βία στη Γάζα θα είχε κοπάσει, ενδεχομένως και με τη δική τους συνδρομή, τις εβδομάδες πριν από τις πολυαναμενόμενες αμερικανικές εκλογές.
Ομως, ο νέος κύκλος αντεπιθέσεων του Ισραήλ -στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ και προσεχώς πιθανότατα στο Ιράν- καθιστά κάτι τέτοιο σχεδόν ανέφικτο, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιτελείς της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, που μιλούν στην Washington Post.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου, εκτός από το νέο κύμα βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησε χερσαία εισβολή στο Λίβανο και αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό με στόχο την εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινό έδαφος στις αρχές Οκτωβρίου, φέρεται να προετοιμάζει τα αντίποινά του.
Η ραγδαία αυτή κλιμάκωση περιπλέκει την πολιτική κατάσταση στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με την Ουάσιγκτον να τελεί υπό σύγχυση, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, αρχικά ζητώντας άμεσα κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και στη συνέχεια, εννέα ημέρες αργότερα, αναδιπλούμενη να υποστηρίζει τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.
Επιπλέον, η πολεμική αυτή έξαρση έχει προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων των ΗΠΑ, που ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για τη συγκράτηση του στενότερου συμμάχου τους Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της προεκλογικής κούρσας, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται απρόθυμη να αυστηροποιήσει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ.
«Ξεκάθαρα θέλουν να αποφύγουν την όποια αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου στο θέμα του Λιβάνου ή της Γάζας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήγμα από τους Εβραίους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές», εξηγεί ο Φρανκ Λοβενστάιν στη WP, πρώην ειδικός διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή στη διοίκηση Ομπάμα.
«Παράλληλα, κινδυνεύουν με απώλεια των κρίσιμων ψήφων Αραβοαμερικανών σε αμφίρροπες πολιτείες, αν η ρητορική τους κλίνει υπέρ του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, μετά από τη «σκόπιμη», όπως καταγγέλλει η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, επίθεση του Ισραήλ κατά εγκαταστάσεών της στον νότιο Λίβανο, τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Άκσα στη Γάζα και την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για «πραγματικό κίνδυνο λιμού» στη Γάζα λόγω παρακώλυσης από το Ισραήλ της επισιτιστικής βοήθειας.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα της Washington Post, οι ανακοινώσεις αυτές ήταν προσεκτικά διατυπωμένες και «ζυγισμένες», ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη ρήξη με την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η «αυστηρή» επιστολή και η συγγνώμη
Χαρακτηριστική της διαχείρισης του μεσανατολικού από την Ουάσιγκτον και μιας ανεπιθύμητης ρήξης με Νετανιάχου ήταν η πρόσφατη εμπιστευτική επιστολή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, αντιστοίχως προς το Ισραήλ. Η επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσαν την Τρίτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, προέτρεπε το Ισραήλ να επιτρέψει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διαφορετικά θα κινδύνευε με το ενδεχόμενο περιορισμών στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η επιστολή «δεν προοριζόταν ως απειλή» και πως για τις επόμενες 30 ημέρες δεν θα ληφθούν μέτρα – μεταθέτοντας ουσιαστικά κάθε πιθανή τιμωρητική ενέργεια για μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 25 αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, αλλά και το προεκλογικό επιτελείο της Κάμαλα Χάρις, ο χειρισμός της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή κατά τις τελευταίες αυτές εβδομάδες συνοψίζεται σε μία «πολιτική αυτοσχεδιασμού» του Λευκού Οίκου που εν γένει στήριξε τις ενέργειες του Ισραήλ και ελάχιστα επηρέασε τις αποφάσεις του Νετανιάχου.
Σύμφωνα με την WP, η διάχυση του πολέμου έχει προκαλέσει συναγερμό στο στρατόπεδο της Χάρις που βλέπει τις εκατόμβες νεκρών πολιτών να περιπλέκουν την κούρσα της προς τη νίκη στις αμφίρροπες πολιτείες με κάθε άλλο παρά αμελητέο πληθυσμό Αράβων Αμερικανών και μουσουλμάνων.
«Πρόκειται για τεράστια ανησυχία που συνδέεται με τον προβληματισμό όσων λένε πως “δεν μπορώ να ψηφίσω κάποιον που υποστηρίζει μια γενοκτονία”», δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας σύμβουλος της εκστρατείας Χάρις. Σημειώνεται πως το Ισραήλ απορρίπτει τις αιτιάσεις πως οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις συνιστούν γενοκτονία.
«Υποτιμάτε τη συμβολή μας»
Οι επικριτές μας υποτιμούν τη συμβολή μας στην κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο, τις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την αποτροπή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με το Ιράν, αντιτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη της, εργάζονται αδιαλείπτως και άοκνα για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις στον Λίβανο και να μεταπείσουν τον Νετανιάχου για την τιμωρητική αντεπίθεση κατά του Ιράν, η οποία, εκφράζουν φόβους πολλοί, θα περιλαμβάνει πλήγματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, προοπτική που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
«Κοιτάξτε το ιστορικό των παρεμβάσεών μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Όταν διαπιστώσαμε πως τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονταν στα προσδοκώμενα, σπεύσαμε να παρέμβουμε».
Χθες δε, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απίστευτα ανησυχητικές» τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο ισραηλινός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρά τη ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, ο όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συρρικνώθηκε κατά πάνω από 50% από την άνοιξη. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν κοντά στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, πλήττοντας «υπόγεια αποθήκη όπλων που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ», όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός. Ενώ ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο έπληξαν κυβερνητικά κτίρια στη Ναμπατιέ, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος.
Αναστρέψιμο τέλμα;
Η πλειονότητα των Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν στην WP, παραδέχονται ότι Ισραήλ και Χαμάς δεν προβλέπεται να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων έως το τέλος του έτους. Τη διαδικασία αυτή «φρέναραν» οι αξιώσεις του Ισραήλ για διατήρηση των στρατευμάτων του κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου και της Χαμάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ νυν και πρώην αξιωματούχων για το αν και το πώς η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είχε αποφύγει το τέλμα.
Ο Άντριου Μίλερ, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ισραηλινο-παλαιστινιακά θέματα, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βιάστηκαν πολύ να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις επέκτασης του Ισραήλ χωρίς να έχουν κατανοήσει το εύρος τους.
«Αυτό που κάναμε είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ προτού κατανοήσουμε αν το Ισραήλ είχε μια βιώσιμη στρατηγική απεμπλοκής», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που θα μπορούσε να πει με ειλικρίνεια ότι το Ισραήλ είχε ένα σαφώς καθορισμένο τελικό στόχο».
Στο προεκλογικό επιτελείο της Χάρις, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη στο Μίσιγκαν, πολιτεία όπου ζει ένας από τους μεγαλύτερους αραβοαμερικανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας, με περίπου 300.000 άτομα που δηλώνουν ότι έχουν καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Χάρις και ο Τραμπ έχουν οριακές διαφορές εκεί καθώς και σε άλλες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Σημειώνεται πως στην κούρσα της Χάρις προς τον Λευκό Οίκο, σχεδόν μονόδρομος προβάλλει η νίκη της στο λεγόμενο «Μπλε Τείχος» των πολιτειών του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν.
Ωστόσο, το Ισραήλ εμμένει στους στόχους και τη ρητορική του: «Το αμερικανικό πολιτικό χρονοδιάγραμμα δεν αποτελεί παράγοντα για τις ενέργειές μας στον πόλεμο. Ο χρόνος των πληγμάτων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις επιχειρησιακές μας εκτιμήσεις» διαμηνύει Ισραηλινός αξιωματούχος στην Washington Post.
Πηγή: Washington Post