ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ – Κορωνοϊός: Ο πραγματικός αριθμός θανάτων αγγίζει τα 15 εκατομμύρια

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13% περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους σε διάστημα δύο ετών

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Το θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13% περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους σε διάστημα δύο ετών.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σε πολλές χώρες οι θάνατοι δεν καταγράφονται και οι μετρήσεις είναι ανακριβείς. Επισήμως έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 5,4 εκατομμύρια θάνατοι.

Στην Ινδία, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι από κορωνοϊό, δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία και σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εν λόγω εκτίμηση, σημειώνοντας τις «ανησυχίες» της σχετικά με τη μεθοδολογία, ωστόσο και άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό θανάτων στη χώρα από κορωνοϊό.

Οι υπολογισμοί του ΠΟΥ βασίζονται στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Στη μελέτη αυτή συνυπολογίζονται θάνατοι που δεν οφείλονται άμεσα στον κορωνοϊό, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, μεταξύ των οποίων η αδυναμία πρόσβασης πολιτών σε νοσοκομεία για την απαραίτητη φροντίδα. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η ανεπαρκής τήρηση αρχείων σε ορισμένες περιοχές, καθώς και τo ελλιπές testing κατά την αρχή της κρίσης. Ωστόσο, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τον ιό και δέν πρόκειται για έμμεσες απώλειες.

Αναφερόμενη στο σύνολο των θανάτων από COVID, η Δρ. Σαμάρα Άσμα δηλωσε: «Πρόκειται για μια τραγωδία. Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός και είναι σημαντικό για εμάς να τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά», πρόσθεσε.

Εκτός από την Ινδία, στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες απώλειες από κορωνοϊό περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού. Στη Ρωσία, οι αριθμοί είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτεροι από τους καταγεγραμμένους θανάτους στη χώρα.

Στην έκθεση εξετάζεται επίσης το ποσοστό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας. Το ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Βρετανία – όπως και σε Αμερική, Ισπανία και Γερμανία – ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.

Μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό υπερβάλλουσας θνησιμότητας είναι η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων», η Αυστραλία, η οποία επέβαλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό εκτός συνόρων, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.

Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς για χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην περιοχή. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.

Ο καθηγητής Jon Wakefield που συμμετείχε στην έρευνα του ΠΟΥ δήλωσε στο BBC: «Χρειαζόμαστε επειγόντως καλύτερα συστήματα συλλογής δεδομένων. Είναι ντροπή να γεννιούνται και να πεθαίνουν άνθρωποι και να μην έχουμε κανένα αρχείο για το θάνατό τους. Πρέπει πραγματικά να επενδύσουμε στα συστήματα εγγραφής, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε ακριβή και έγκαιρα δεδομένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση