Kathimerini.gr
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προέλασή τους οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος φαίνεται να έχουν υποχρεώσει σε αλλαγή στρατηγικής το ρωσικό επιτελείο, που στρέφεται πλέον στον βομβαρδισμό από μακριά, με την αεροπορία και το πυροβολικό, σε μια προσπάθεια για αποθάρρυνση της ουκρανικής αντίστασης και αναζωογόνηση της προώθησης των στρατιωτών στο έδαφος.
Οι χάρτες της ημερήσιας θέσης των ρωσικών δυνάμεων στην προσπάθειά τους για κάθοδο από τα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με την Ουκρανία προς το Κίεβο είναι ενδεικτικοί της αλλαγής κατεύθυνσης στην οποία έχουν υποχρεωθεί οι Ρώσοι από τη σθεναρή αντίσταση που έχουν συναντήσει στη βόρεια και κεντρική Ουκρανία.
Πλέον στόχος φαίνεται να είναι να περικυκλωθεί το Κίεβο, αφού φαίνεται δύσκολη πια η άμεση κατάληψή του.
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης καταγράφουν με χάρτες την πορεία και την αλλαγή στρατηγικής των ρωσικών δυνάμεων κατά τα έξι πρώτα 24ωρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
1η Ημέρα: Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου
Οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν από την 5η πρωινή ώρα την εισβολή στον ουκρανικό Βορρά, προερχόμενες κυρίως από τη Λευκορωσία, αλλά και τη νοτιοδυτική Ρωσία. Μέσα σε μερικές ώρες έφτασαν στον διαβόητο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και στην πόλη Τσερνίχιβ, ενώ προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Χόστομελ.
2η Ημέρα: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
Οι Ρώσοι πλημμύρισαν με οχήματα την κοιλάδα του Δνείπερου ελέγχοντας όλη σχεδόν τη διαδρομή από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία ως τα πρόθυρα του Κιέβου, δοκίμασαν επίθεση από εδάφους στο αεροδρόμιο του Χόστομελ, αλλά υποχρεώθηκαν να παρακάμψουν το Τσερνίχιβ.
3η Ημέρα: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
Τα ρωσικά στρατεύματα μπαίνουν από Βορρά στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ προς ενίσχυσή τους σπεύδουν δυνάμεις από τα ανατολικά του Δνείπερου, αφήνοντας πίσω τους το Τσερνίχιβ που αντιστέκεται, αλλά και από την ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο φαίνεται να είναι μερικές ώρες από την εισβολή.
4η Ημέρα: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου
Συγκεντρωμένες έξω από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλασή τους, ενώ κάποιες από τις γέφυρες που συναντούν κινούμενες νότια είναι κατεστραμμένες, προφανώς από τους Ουκρανούς που υποχωρούσαν. Το Χόστομελ πλέον είναι άχρηστο για τους Ρώσους αφού οι Ουκρανοί όταν αποχωρούσαν κατέστρεψαν τον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης.
5η Ημέρα: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου
Η προέλαση των Ρώσων προς το Κίεβο έχει σταματήσει. Οι οχηματοπομπές των ρωσικών τεθωρακισμένων έχουν ενωθεί προερχόμενες από διαφορετικές πλευρές της Ουκρανίας, και παραμένουν βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ εντείνονται οι επιθέσεις από αέρος σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.
6η Ημέρα: Τρίτη 1 Μαρτίου
Η Ρωσία αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις πυροβολικού και πεζικού δυτικά του Κιέβου, παρά την ανάσχεση από την κατεστραμμένη γέφυρα στο Ιρπίν, σε μια προφανή προσπάθεια περικύκλωσης της πρωτεύουσας. Παράλληλα δυνάμεις ανατολικά του Δνείπερου ποταμού απομακρύνονται, ενδεχομένως για να ενωθούν με άλλες δυνάμεις που φθάνουν από τα ανατολικά της χώρας και βρίσκονται στο Νιζίν, γύρω στα 110 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Πηγή: The New York Times