ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία διστάζει να κλιμακώσει

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σφοδρή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν σφοδρή: Στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ισοπέδωσε πόλεις και ανάγκασε εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αλλά ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και δυτικοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί η επίθεση δεν ήταν ακόμη χειρότερη, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Γιατί η Ρωσία δεν βομβαρδίζει περισσότερες γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα και άλλες γραμμές ανεφοδιασμού; Γιατί επιτρέπουν στον στρατό της Ουκρανίας να λαμβάνει όλο και πιο θανατηφόρα όπλα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Γιατί οι δυτικοί ηγέτες εξακολουθούν να μπορούν να επισκεφθούν το Κίεβο με ασφάλεια, όπως έκανε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, την Κυριακή;

Γιατί η Ρωσία δεν κάνει πολύ περισσότερα για να προκαλέσει πόνο στη Δύση, είτε με κυβερνοεπιθέσεις, είτε με δολιοφθορά, είτε με διακοπή περισσότερων εξαγωγών ενέργειας στην Ευρώπη;

Η απάντηση φαίνεται να είναι η ξεκάθαρη ανικανότητα: Οι πρώτες εβδομάδες του πολέμου απέδειξαν ολοφάνερα ότι ο ρωσικός στρατός ήταν πολύ λιγότερο ικανός από ό,τι πίστευε ο πλανήτης πριν από την εισβολή.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έχουν στοχεύσει ορισμένες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής γέφυρας χθες στα νοτιοδυτικά της χώρας και του διαδρόμου του αεροδρομίου της Οδησσού το Σάββατο. Όμως δεν κατάφερε να διαταράξει σημαντικά τις γραμμές ανεφοδιασμού που μεταφέρουν όπλα από τη Δύση. Οι αναλυτές λένε ότι αυτό μπορεί να αντανακλά τις δυσκολίες της Ρωσίας με τους πυραύλους ακριβείας και την αδυναμία της να ελέγξει τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία.

Συνολικά, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι οι τακτικές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, χαρακτηρισμένες από μια «αναιμική» επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.
«Πρόκειται για ένα περίεργο, ιδιαίτερο είδος πολέμου», είπε ο Ντμίτρι Τρένιν, μέχρι πρόσφατα διευθυντής του κέντρου σκέψης Carnegie Moscow Center. «Η Ρωσία έχει θέσει ορισμένα αρκετά αυστηρά όρια για τον εαυτό της και αυτό που συμβαίνει δεν εξηγείται με κανέναν τρόπο».

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση