ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Από σήμερα το κέντρο επιχειρήσεων σιτηρών

Στην Κωνσταντινούπολη η έδρα για τον συντονισμό της ασφαλούς διακίνησης από τα τρία ουκρανικά λιμάνια

Το κοινό κέντρο επιχειρήσεων που θα συντονίζει την ασφαλή διακίνηση σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια προς τα Στενά αρχίζει τη λειτουργία του σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Ο Ρώσος αντιναύαρχος που θα επιβλέπει τις επιχειρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας βρίσκεται ήδη στην έδρα του κέντρου, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η πρώτη νηοπομπή θα ξεκινήσει πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Προτεραιότητα έχουν τα δεκάδες εμπορικά πλοία που είχαν φορτωθεί με σιτηρά πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και τα οποία είναι εγκλωβισμένα, μαζί με τα πληρώματά τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου στα ναρκοθετημένα ουκρανικά λιμάνια. Επικεφαλής των νηοπομπών θα τίθενται ουκρανικά πλοία, που θα οδηγούν τα εμπορικά έξω από τη ναρκοθετημένη ζώνη. Στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας, όπου τον έλεγχο έχει η Ρωσία, το ρωσικό και το τουρκικό ναυτικό θα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν «παρατράγουδα», ενώ στην επιστροφή για την παραλαβή νέου φορτίου, το ρωσικό ναυτικό θα επιθεωρεί τα πλοία ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα για την Ουκρανία.

Μόνο αν όλα λειτουργήσουν όπως προβλέπεται και οι παραγγελίες που έχουν ήδη δοθεί εκτελεστούν, μπορεί να υπάρξουν νέες παραγγελίες που θα αποσυμφορήσουν τα ουκρανικά σιλό και θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα σιτηρών στις εξαρτημένες από τις ουκρανικές και ρωσικές εισαγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η θαλάσσια οδός παραμένει απολύτως απαραίτητη, παρά τις εντατικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Δουνάβεως και σιδηροδρόμων. Μέσω των οδών αυτών εξάγονται περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών τον μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο οι ουκρανικές εξαγωγές ανέρχονταν σε 6-8 εκατομμύρια τόνους.

Μπαράζ βομβαρδισμών

Η συνεννόηση γύρω από τα σιτηρά δεν συμβαδίζει με κάποιου είδους ύφεση των εχθροπραξιών από την πλευρά της Ρωσίας. Χθες το πρωί, μπαράζ ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από θαλάσσης και αέρος έπληξαν παραθαλάσσιους στόχους κοντά στην πόλη Μικολάιβ και στην Οδησσό. Ο Ρώσος διοικητής της Χερσώνας υποστήριξε ότι η κατάληψη των πόλεων αυτών από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ζήτημα χρόνου. Παράλληλα, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλο το μήκος του μετώπου στο Ντονέτσκ και στις πόλεις Μπαχμούτ, Αβντίκα και Τορέτσκ συνεχίζονται. Ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας Ντονέτσκ, που βρίσκεται κατά 50% υπό ρωσικό έλεγχο, Πέτρο Κιριλένκο, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς και επανέλαβε την έκκλησή του για απομάκρυνση των αμάχων. «Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα ασφαλές σημείο, τα πάντα βομβαρδίζονται», είπε ο Κιριλένκο σε τηλεοπτικά σχόλια. «Υπάρχουν όμως ακόμη διάδρομοι για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού».

Τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αντικατέστησε τον στρατιωτικό διοικητή του Ντονέτσκ, στρατηγό Χριχόρι Χαλαχάν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, απευθύνθηκε στους πιστωτές της χώρας σημειώνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να εξοικονομήσει 5,4 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει έκτακτες ανάγκες αν μεταθέσει για δύο χρόνια την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της. Επίσης, η ουκρανική εταιρεία αερίου Ναφτογκάζ αναζητεί 8 δισ. δολάρια για προμήθεια αερίου από χώρες πλην της Ρωσίας, ενώ ο Σμιχάλ προετοίμασε τον πληθυσμό της Ουκρανίας ότι ο χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος από πλευράς θέρμανσης στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Ο Σρέντερ στη Μόσχα

Δυσκολίες άνευ προηγουμένου αναμένει και η Γερμανία, ζήτημα που πιθανότατα βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ με τη ρωσική ηγεσία στη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε χθες την παρουσία του Σρέντερ στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν δεν έχει προγραμματισθεί κάποια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά «δεν αποκλείεται κάποια επαφή». Σρέντερ και Πούτιν διατηρούσαν στενές φιλικές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μέσα από τη συνεργασία τους για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 1. Η μείωση της παροχής ρωσικού αερίου στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού από προχθές έχει προβληματίσει έντονα τη γερμανική ηγεσία.

Πηγή: A.P., NYT, SZ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση