ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για τη ρωσική προέλαση

Υπό ασφυκτική πολιορκία ουκρανικές πόλεις, εκκλήσεις για βοήθεια

REUTERS, ΑΠΕ

Το φόβο ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να πλησιάζει ένα σημείο καμπής μοιράζονται Κίεβο και Δύση, καθώς οι δυνάμεις των εισβολέων, αργά αλλά σταθερά, επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, βασικό στόχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της επαρχίας Ντονέτσκ (η οποία, μαζί με τη γειτονική επαρχία Λουγκάνσκ, συναποτελεί το Ντονμπάς) ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν τη μικρή, αλλά σημαντική πόλη Λιμάν, σιδηροδρομικό κόμβο και εφαλτήριο για τις γειτονικές, πολύ σημαντικότερες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ που εξακολουθεί να ελέγχει ο ουκρανικός στρατός. Την άλωση του Λιμάν αναγνώρισε ο Ολεξέι Αρέστοβις, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει, κατ’ αρχήν, το αναβαθμισμένο επίπεδο της επιχειρησιακής διαχείρισης και των τακτικών ικανοτήτων του ρωσικού στρατού».

Υπό ρωσικό έλεγχο

Στο Λουγκάνσκ, το οποίο ελέγχεται πλέον σε ποσοστό 95% από τους Ρώσους, οι μάχες είχαν φτάσει χθες στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων μαζί με τη γειτονική, δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ. Παράλληλα, στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας οι Ρώσοι μετέφεραν οπλισμό από την Κριμαία για να οχυρώσουν τα εδάφη που έχουν κερδίσει και κατά τα φαινόμενα εννοούν να προσαρτήσουν, όπως ανέφερε η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού.

Με βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι «πολύ χειρότερη» από ό,τι έχει συνειδητοποιήσει ο περισσότερος κόσμος και ζήτησε επειγόντως από τη Δύση βαριά όπλα ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι εισβολείς. «Φοβάμαι ότι ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιο και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει εδάφη στο Ντονμπάς, να σημειώνει σταδιακή, αργή, αλλά χειροπιαστή πρόοδο», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μήνυμα Ζελένσκι

Στο δικό του μήνυμα προς το έθνος, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε σκληρή κριτική στην Ε.Ε. με αφορμή το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι, αν και δεν υπάρχει καμία ζέση στο Κίεβο για συνάντηση με τον Πούτιν, «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που ζούμε», προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε το Κίεβο ότι, με τις διαρκείς αλλαγές θέσης, τορπιλίζει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στο μεταξύ, επέστρεψαν στις χώρες τους οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας που βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, ύστερα από τις αντιρρήσεις που έθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι «οι εν λόγω χώρες οφείλουν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα», ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα θα περιμένει τις απαντήσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση