ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε Χερσώνα, Οδησσό

Μαίνονται οι μάχες στη νότια Ουκρανία, ενώ επίκειται συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν για τις εξαγωγές των σιτηρών

Kathimerini.gr

Συνεχίστηκαν με ιδιαίτερη ένταση οι βίαιες ρωσικές επιθέσεις τις περασμένες ημέρες σε πόλεις και χωριά στη νότια Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, βομβαρδισμοί στο χωριό Σιρόκα Μπάλκα, στις όχθες του Δνείπερου, σκότωσαν μια οικογένεια με δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα 12 ετών και το άλλο 23 ημερών. Την ίδια ώρα, δύο άντρες σκοτώθηκαν από παρόμοιες επιθέσεις στο γειτονικό χωριό Στάνισλαβ. Αμφότερα τα χωριά βρίσκονται στην περιοχή της Χερσώνας.

Οι επιθέσεις έρχονται λίγο αφότου η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, προσπάθησε να κατευνάσει τις φήμες πως ουκρανικές δυνάμεις αφίχθησαν τις τελευταίες ημέρες στην κατεχόμενη (ανατολική) όχθη του Δνείπερου ως μέρος της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Με διαφορά λίγων ωρών, στόχος έγινε και το λιμάνι της Οδησσού, το οποίο δέχθηκε δύο κύματα επιθέσεων με συνολικά 15 drones και 8 πυραύλους Kalibr, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ολεγκ Κίπερ. Ο ίδιος δήλωσε πως «οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα κτίριο εστιών ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, μία πολυκατοικία και ενός εμπορικού κέντρου. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τζάμια σε πολλά κτίρια, να καταστραφούν αυτοκίνητα πολιτών και να ξεσπάσουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές φωτιές». Τρεις από τους υπαλλήλους του πολυκαταστήματος τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά.

Επαφές στην Τουρκία
Στην Τουρκία θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο Πούτιν θα βρεθεί στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, και στο επίκεντρο της ατζέντας των συζητήσεων θα βρεθούν η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και η προσπάθεια εξεύρεσης νέας λύσης.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κάλεσε τηλεφωνικά, στις αρχές του μήνα, τον Ρώσο ομόλογό του ύστερα από ρωσική επίθεση σε αποθήκη σιτηρών της Οδησσού και την καταστροφή χιλιάδων τόνων σιταριού που πιθανότατα επρόκειτο να εξαχθούν κρυφά μέσω της γειτονικής Ρουμανίας.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο ζήτησε από εμπορικό με σημαία Παλάου να διακόψει την πορεία του στη Μαύρη Θάλασσα και να υποβληθεί σε αναγκαστική νηοψία.

Η ντε φάκτο κατάληψη της Μαύρης Θάλασσας από τα ρωσικά πλοία συνεχίζεται. Την Κυριακή, το πολεμικό πλοίο «Βασίλι Μπίκοφ» ζήτησε από το εμπορικό πλοίο «Σουκρού Οκάν», που έφερε σημαία Παλάου και είχε κατεύθυνση προς τα βόρεια, να διακόψει την πορεία του και να υποβληθεί σε αναγκαστική νηοψία. Οταν ο καπετάνιος του αγνόησε την εντολή, το πλοίο δέχθηκε προληπτικό κανονιοβολισμό, τον πρώτο εναντίον ουδέτερου εμπορικού πλοίου από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Σχέσεις με Κίνα
Σε μία ακόμη κίνηση με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία προχώρησε χθες η Κίνα. Συγκεκριμένα, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Λι Σανγκφού ξεκίνησε για ένα ταξίδι έξι ημερών, στο οποίο θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Μόσχα, όπου θα μιλήσει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Εθνική Ασφάλεια, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του συναδέλφου του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας έχουν αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με διάφορους τρόπους και σε διάφορα ζητήματα».

Αργούν τα F-16
Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, όλο και περισσότεροι αναλυτές συζητούν σχετικά με την πιθανότητα να πετάξουν σύντομα στους ουκρανικούς ουρανούς τα μαχητικά F-16. Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ωστόσο προβλέπεται μακρά (σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να ξεκινήσει με μαθήματα αγγλικών), και το όνειρο για υπερίσχυση στους αιθέρες μάλλον απομακρύνεται προσώρας.

Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: με πυραύλους εδάφους, από τους οποίους κατέχει ουκ ολίγους, να συνεχίσει να πλήττει ρωσικές θέσεις και στη συνέχεια με εφόδους πεζικού και αρμάτων μάχης να εξασφαλίζει την κατοχή τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση