Kathimerini.gr
Δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραχθούν φέτος – αριθμός κατά 50% και πλέον μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις των εταιρειών (1,3 δισ.δόσεις). Την αποκάλυψη έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε ψηφιακή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στην ίδια εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Πέτερ Λίσε αποκάλυψε, σύμφωνα με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ότι η Johnson & Johnson αναμένεται να καταθέσει αίτηση για το δικό της εμβόλιο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) εντός του Φεβρουαρίου – δημοσιογραφικές αναφορές μάλιστα κάνουν λόγο για τις 4 του μηνός. Ο ΕΜΑ, πάντως, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν έχει λάβει γνώση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την κατάθεση αίτησης από την εταιρεία. Ο κ. Λίσε, σε ενημέρωση δημοσιογράφων χθες, είπε επίσης ότι η CureVac, η οποία αναπτύσσει και αυτή εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, εάν δεν καταφέρει να προχωρήσει προσεχώς σε αίτηση αδειοδότησης, θα συμμετάσχει αντ’ αυτού στην παραγωγή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Ο CEO της Pfizer, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που συνδέεται με τις συμβάσεις προαγοράς εμβολίων, είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα κάποια εκδοχή της σύμβασης στην οποία κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των συμβάσεων καλύπτεται από ρήτρες εμπιστευτικότητας.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος ανέφερε ότι το εμβόλιο έφτασε τόσο γρήγορα στην αγορά χάρη σε «20 χρόνια πρότερης έρευνας», τεράστιας κινητοποίησης πόρων (μεταξύ άλλων από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και «διεθνούς συνεργασίας», μεταξύ άλλων με κρατικούς θεσμούς και ελεγκτικές αρχές ανά τον κόσμο. Από την πλευρά του, ο Ταλ Ζακς, chief medical officer της Moderna, είπε ότι βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων το εμβόλιο της εταιρείας του παρέχει ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο και είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων στελεχών του ιού που έχουν εμφανιστεί στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική. Ακόμη και αν προκύψει μετάλλαξη που ανθίσταται στο εμβόλιο, σημείωσε, αυτό μπορεί να τροποποιηθεί «εντός εβδομάδων».
Ο κ. Λίσε, στην πρότερη ενημέρωση δημοσιογράφων, είχε επιβεβαιώσει ότι ο λόγος που άργησε δύο μήνες η τελική υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης ήταν επειδή η Pfizer επέμενε να εξαιρεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί νομικής ευθύνης των φαρμακευτικών εταιρειών. «Αυτός ήταν ο λόγος της καθυστέρησης και είναι καλό που η Επιτροπή επέμεινε στην ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα της νομικής ευθύνης», ανέφερε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στη δική του παρέμβαση, μίλησε για τις συνέπειες εάν δεν είχε εφαρμοστεί η κοινή στρατηγική για τα εμβόλια. Τα μεγάλα κράτη-μέλη, είπε, θα είχαν εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των μικρότερων εταίρων τους. Το όφελος για τους «μεγάλους», όμως, όπως επισήμανε, θα ήταν περιορισμένο καθώς, με τον ιό ακόμη να εξαπλώνεται στις υπόλοιπες χώρες, η ενιαία αγορά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.