ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Η ειρήνη θα αργήσει να έρθει

Δυτικοί και Ρώσοι αξιωματούχοι «βλέπουν» τον πόλεμο να συνεχίζεται. Τα σενάρια για νέες επιθέσεις το 2023 και το μήνυμα του Πούτιν

Kathimerini.gr

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι Financial Times, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμη μακριά.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον Νορβηγό, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ειρηνική διευθέτηση. «Τώρα δεν υπάρχουν συνθήκες για συνομιλίες, καθώς η Ρωσία δεν έχει δώσει κανένα δείγμα ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις που θα σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο συνέντευξης με φόντο την εκδήλωση Global Boardroom των FT.   

Όταν φύγει ο χειμώνας, από την άνοιξη του 2023 και έπειτα, η πολεμική ένταση θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να κλιμακώνεται.

Σενάριο για νέες επιθέσεις το 2023 

Αντιθέτως, απηχώντας τις απόψεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν τώρα να «παγώσουν» τη σύγκρουση στο σημείο στο οποίο εκείνη βρίσκεται… με την προοπτική να ανασυνταχθούν και να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις την άνοιξη του 2023.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι επόμενοι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι σχετικά ήρεμοι, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να διατηρούν τις θέσεις τους, να ανακτούν δυνάμεις και να ανασυντάσσονται – επανεξοπλίζονται.

Όταν φύγει ο χειμώνας ωστόσο, από την άνοιξη του 2023 και έπειτα, η πολεμική ένταση θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να κλιμακώνεται.

«Μακρά διαδικασία»

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρά διαδικασία». Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, αυτή η «διαδικασία» θα έπρεπε ήδη να θεωρείται μακρά, πλην όμως το ερώτημα πια είναι πόσο ακόμη θα μπορούσε να κρατήσει.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είχε δηλώσει προ εβδομάδων ότι η χειμερινή περίοδος θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει στείλει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να συνομιλήσει με τον Πούτιν.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες (Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν) καλούν τη ρωσική πλευρά να επιδιώξει μια διπλωματική λύση αποσύροντας τα στρατεύματά της και επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 
Προχωρώντας ακόμη παραπέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει, από την πλευρά του, μιλήσει για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που θα συνοδεύεται όμως και από εγγυήσεις ασφαλείας και για την ίδια τη Ρωσία.

Ουκρανία: Η ειρήνη θα αργήσει να έρθει-1Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Το Κίεβο και κάποιες από τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης δεν βλέπουν θετικά αυτά τα «συμβιβαστικά» σήματα που στέλνουν κάποιοι από τους δυτικούς ηγέτες προς την πλευρά της Μόσχας.  

Αλλά και η ίδια η Μόσχα από την πλευρά της, προς το παρόν κρατά τους τόνους ψηλά χωρίς να αφήνει περιθώρια προσέγγισης.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά σε κάποιες από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος κατηγόρησε σήμερα, για παράδειγμα, τους Πολωνούς ότι «θέλουν να καταλάβουν περιοχές της δυτικής Ουκρανίας» και έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι η Ρωσία «θα μπορούσε να είναι ο μόνος εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ