ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Όχι φωτογραφίες, όχι φωτογραφίες»: Η μυστική επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Δημοσιογράφοι της Washington Post μεταφέρουν το «κλίμα» μέσα από τα κονβόι με τη βοήθεια που στέλνουν εθελοντές στην Ουκρανία.

Δημοσιογράφοι της Washington Post καταγράφουν μαρτυρίες και μεταφέρουν το «κλίμα» μέσα από τις αυτοκινητοπομπές με τη βοήθεια που στέλνουν εθελοντές στην Ουκρανία.

«Όχι φωτογραφίες, όχι φωτογραφίες», φώναξε ο Πολωνός συνοριοφύλακας, καθώς η πομπή με τα 17 φορτηγά αυτοκίνητα έφτανε νωρίς το πρωί στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, όχι πολύ μακριά από την ουκρανική στρατιωτική βάση την οποία βομβάρδισαν προ ημερών οι Ρώσοι κοντά στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Η πομπή των φορτηγών είχε ξεκινήσει από τη Λιθουανία. Έφτασε στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω Πολωνίας, έπειτα από ολονύκτιο ταξίδι, μεταφέροντας οχήματα (τζιπ, ασθενοφόρα κ.ά.) και καύσιμα. Όσο για τους οδηγούς των φορτηγών αυτοκινήτων που μετέφεραν τις προμήθειες στους Ουκρανούς που αντιστέκονται, πολλοί από αυτούς ήταν εθελοντές.

Αυτή είναι η μόνο μια από τις εικόνες που μεταφέρει ο δημοσιογράφος της Washington Post, Στιβ Χέντριξ, από τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, αναδεικνύοντας έτσι τον πολύ απτό τρόπο με τον οποίο οι γείτονες ενισχύουν τους Ουκρανούς ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος είχε βρεθεί προηγουμένως στη Λιθουανία, μια μικρή χώρα μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων από την οποία όμως έχουν σταλεί μόνο τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία δωρεές και προμήθειες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πιο εντυπωσιακό, δε, είναι το ότι πίσω από τις περισσότερες δωρεές, από τις αποστολές και τις παραδόσεις βρίσκονται εθελοντές.

«Το Βίλνιους, η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Λιθουανίας, είναι πια γεμάτη με ουκρανικές σημαίες», γράφει ο πολύπειρος απεσταλμένος της Washington Post.

Η Jonas Ohman, επικεφαλής της λιθουανικής ΜΚΟ «Blue and Yellow», δηλώνει στην Washington Post πως μόνο η δική του ΜΚΟ στέλνει μια πομπή με προμήθειες και βοήθεια στην Ουκρανία κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες. Κι αυτό, χάρη σε δωρεές καθώς και με τη βοήθεια εθελοντών.

Με το κινητό του τηλέφωνο ανά χείρας, ο Ohman κάνει παραγγελίες και προσπαθεί να κανονίσει τις αποστολές. Μια αποθήκη στα περίχωρα της Βαρσοβίας, και άλλη μία πίσω στο Βίλνιους, τις οποίες έχουν παραχωρήσει ιδιώτες, λειτουργούν ως σημεία παράδοσης και παραλαβής για τις αποστολές.

Τί μεταφέρουν όμως τα φορτηγά που παίρνουν τον δρόμο για τα σύνορα της δυτικής Ουκρανίας;

Στρατιωτικές μπότες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μπουφάν (δωρεά μιας εταιρείας κυνηγετικών ειδών), ιατρικές προμήθειες, κράνη, γεννήτριες, εξοπλισμοί νυχτερινής όρασης, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα πολλά καταφθάνουν στη Λιθουανία και στην Πολωνία με προορισμό την Ουκρανία.

Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε επικοινωνία με Λιθουανούς και Πολωνούς, ενημερώνοντάς τους για τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε στιγμή.

Από την πλευρά τους, απλοί Λιθουανοί πολίτες, όπως για παράδειγμα ο 43χρονος Dainius Navikas που μίλησε στην Washington Post, έχουν στείλει ακόμη και «γιωταχί» στην Ουκρανία, κυρίως τζιπ, για να τα χρησιμοποιήσουν εκεί όσοι μάχονται στήνοντας πάνω πυροβόλα κ.ά. «Δεν είχα άλλη επιλογή. Οι Ουκρανοί πολεμούν για εμάς», δηλώνει ο ίδιος, μιλώντας στην Washington Post. Εάν η Ουκρανία ηττηθεί, πολλοί Λιθουανοί θεωρούν ότι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας του Πούτιν θα μπορούσε να είναι η δική τους χώρα.

Μηχανικοί, πολλοί από τους οποίους είναι και εκείνοι εθελοντές, τσεκάρουν τα οχήματα, τα επιδιορθώνουν, τα ξαναβάφουν και τα ενισχύουν με στρατιωτικές θωρακίσεις, προτού εκείνα σταλούν στην Ουκρανία.

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση