«Εξωφρενική» χαρακτήρισε την κατηγορία για γενοκτονία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
«Οπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά. Πρόσθεσε δε πως «η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα αποτελεί κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε».
Διαβάστε επίσης: Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ: Το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει γενοκτονία στη Γάζα
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, «ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές».
«Χάγη και κουραφέξαλα»
Την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα, σχολίασε ειρωνικά ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, στο πρώτο σχόλιο Ισραηλινού αξιωματούχου, μετά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.
«Αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου»
Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι.
«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο.
Πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».
Τέλος, τη δικαστική απόφαση σχολίασε και ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα.
«Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ: Το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει γενοκτονία στη Γάζα
Πρωηγουμένως το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το δικαστήριο εξέτασε συνολικά εννέα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Νότια Αφρική, αλλά όχι τον ισχυρισμό της περί γενοκτονίας, τον οποίο το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.
Ακολουθούν τα προσωρινά μέτρα που πρότεινε το δικαστήριο:
Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία.
Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει κάθε δημόσιο σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα.
Το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υπόθεση γενοκτονίας.
Το Ισραήλ οφείλει να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός από την έκδοση της παρούσας απόφασης.
«Βαθιά ανησυχία»
Η προεδρεύουσα δικαστής Τζόαν Ντόνογκε ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι «βαθιά ανήσυχο» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών, αλλά και για την τύχη των ομήρων.
Η δικαστής σημείωσε ακόμη ότι «τουλάχιστον κάποιες από τις πράξεις και παραλείψεις φαίνεται να εμπίπτουν στη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας».
«Τόπος θανάτου»
Σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση, παρέπεμψε στα λόγια του συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η Γάζα έχει γίνει ένας τόπος θανάτου και απελπισίας».
Η δικαστής ανέφερε ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ο θύλακος έχει καταστεί «μη κατοικήσιμος».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι αριθμοί που προέρχονται από τη Γάζα δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.
Περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς του ΟΗΕ, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης, επικαλούμενη τον γενικό επίτροπο της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ότι η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται.
Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν προδικάζει μεταγενέστερη απόφαση αναφορικά με την κατηγορία της γενοκτονίας.
Πηγές: Kathimerini.gr, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ