ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Αμερικανοί πιστεύουν στους αγγέλους

Τί μορφή παίρνουν, όμως για τον καθένα;

ΠΗΓΗ: Associated Press

Σε σύγκριση με τον διάβολο, οι άγγελοι χαίρουν περισσότερης πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι άγγελοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο… δημοφιλείς από την κόλαση, αλλά και από την αστρολογία, τη μετενσάρκωση και την πεποίθηση ότι τα φυσικά πράγματα μπορούν να διαθέτουν πνευματική ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, περίπου 7 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ λένε ότι πιστεύουν στους αγγέλους, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνας Δημοσίων Υποθέσεων του Associated Press-NORC.

«Λαχτάρα για κάτι ανώτερο»
«Οι άνθρωποι λαχταρούν κάτι ανώτερο από τον εαυτό τους – κάτι που ξεπερνά τα όρια του νου τους», είπε ο Τζακ Γκρόγκερ, ιερέας και επί μακρόν αξιωματικός της Πυροσβεστικής στη Νότια Καλιφόρνια, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στις πιο κρίσιμες στιγμές τους. Αυτή η αναζήτηση για κάτι ανώτερο, είπε, μπορεί να λάβει πολλές μορφές: από το να ακολουθήσεις μια θρησκεία μέχρι να δημιουργήσεις έναν προσωπικό σκοπό ή να πιστέψεις, φυσικά, σε αγγέλους.

«Για πολλούς ανθρώπους, οι άγγελοι είναι πολύ πιο ασφαλείς ως λατρευτικό αντικείμενο», είπε ο Γκρόγκερ, που είναι επίσης πάστορας μιας μη θρησκευτικής εκκλησίας στο Οραντζ της Καλιφόρνιας και ιερέας των Anaheim Ducks του NHL. Οι άνθρωποι στρέφονται στους αγγέλους για παρηγοριά, είπε. Είναι εξοικειωμένοι με αυτούς, εμφανίζονται τακτικά στην ποπ κουλτούρα, καθώς και στη Βίβλο. Αντίστοιχα, η λατρεία του Ιησού εμπλέκεται πολύ περισσότερο.

Τα ευρήματα της έρευνας
Η πίστη των Αμερικανών στους αγγέλους (69%) είναι περίπου ισοδύναμη με την πίστη στον ουρανό και στη δύναμη της προσευχής, αλλά ηττάται από την πίστη στον Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη (79%). Λιγότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ πιστεύουν στον διάβολο ή στον Σατανά (56%), στην αστρολογία (34%), τη μετενσάρκωση (34%) και ότι τα φυσικά πράγματα μπορούν να έχουν πνευματική ενέργεια, όπως τα φυτά ή τα ποτάμια (42%).

Η ευρεία αποδοχή των αγγέλων που παρουσιάστηκε στη δημοσκόπηση του AP-NORC έχει νόημα για τη Σούζαν Γκάρετ, ειδική στους αγγέλους και καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Παρακολουθεί τις ιστορικές έρευνες, είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μια χώρα γεμάτη πίστη, ακόμα και την ώρα που όλο και περισσότεροι Αμερικανοί απορρίπτουν την οργανωμένη θρησκεία.

Αλλά, αν ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τους αγγέλους. «Είναι πολύ εύπλαστα όντα», είπε η Γκάρετ για τους αγγέλους, εννοώντας ότι η μορφή τους –όπως και η πίστη μας σε αυτούς– μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις παραστάσεις και τις απόψεις του καθενός. Η συζήτηση για τους αγγέλους, είπε η Γκάρετ, συχνά αφορά και κάτι πέρα από αυτούς, όπως τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός αλληλεπιδρά με τον κόσμο και άλλες δύσκολα διατυπωμένες ιδέες.

Η πλειονότητα των ενηλίκων στις ΗΠΑ που λέει ότι πιστεύει στους αγγέλους περιλαμβάνει το 84% όσων έχουν θρησκευτική πεποίθηση –94% των ευαγγελικών προτεσταντών, 81% των βασικών προτεσταντών και 82% των καθολικών– και 33% όσων δεν έχουν. Και από αυτούς που πιστεύουν σε αγγέλους θρησκευτικά «άσχετους», το 2% είναι άθεοι, το 25% αγνωστικιστές και το 50% προσδιορίζεται ως «τίποτα συγκεκριμένα».

Τί πιστεύουν όσοι πιστεύουν στους αγγέλους;
Η Τζένιφερ Γκούντουιν από τη Φλόριντα ανήκει στους περίπου 7 στους 10 ενήλικες των ΗΠΑ που λένε ότι πιστεύουν στους αγγέλους. Δεν είναι σίγουρη αν υπάρχει Θεός και απορρίπτει τον μεταθανάτιο διαχωρισμό του παραδείσου και της κόλασης, αλλά οι πρόσφατοι θάνατοι των γονιών της ενίσχυσαν τις απόψεις της γι’ αυτά τα ουράνια όντα.

Η ίδια πιστεύει πως οι γονείς της εξακολουθούν να προσέχουν την οικογένεια – όχι με οποιοδήποτε φυσικό τρόπο ή ως υπερφυσική οπτασία, αλλά ότι εκδηλώνονται εκείνες τις στιγμές κατά τις οποίες αισθάνεται μια γενική αίσθηση γαλήνης.

«Νομίζω ότι είναι γύρω μας, αλλά είναι με τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε», είπε η Γκούντουιν. «Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το ονομάσω εκτός από “άγγελος”».

Διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους

Associated Press

Οι άγγελοι σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και η ιδέα ότι τα αγαπημένα πρόσωπα γίνονται ουράνιοι άγγελοι μετά τον θάνατο δεν είναι ούτε μια ασυνήθιστη πεποίθηση ούτε μια καθολική πίστη.

Κατά την ανάγνωση της Γραφής ως ευαγγελικός προτεστάντης, ο Γκρόγκερ είπε ότι πιστεύει πως οι άγγελοι είναι κάτι εντελώς άλλο – δεν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι και βρίσκονται σε άλλο επίπεδο στην ιεραρχία του ουρανού. «Είμαστε ανώτεροι από τους αγγέλους», είπε. «Δεν γινόμαστε άγγελοι». Ωστόσο, οι άγγελοι αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, είπε ο Γκρόγκερ, αλλά «γι’ αυτό φαίνεται ότι δεν είμαστε 100% σίγουροι». Λατρεύουμε τον Θεό που δημιούργησε αυτή την αγγελική λεγεώνα, είπε, προσθέτοντας ότι οι ευαγγελικοί συχνά αποδίδουν τις δαιμονικές δυνάμεις στον κόσμο των αγγέλων που εξέπεσαν από τον ουρανό όταν επαναστάτησε ο διάβολος.

Οι δυτικές ιδέες για τους αγγέλους μπορούν να εντοπιστούν μέσω της Βίβλου – και στις κοσμοθεωρίες των μονοθεϊστών συγγραφέων της, είπε ο Γκάρετ. Αυτές οι πεποιθήσεις έχουν αλλάξει και αναπτυχθεί για χιλιετίες, επηρεασμένες από τους πολιτισμούς, τους θεολόγους, ακόμα και από τις αρχαίες πολυθεϊστικές πεποιθήσεις που εμφανίστηκαν πριν από την εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη, είπε.

«Και η βία ανήκει στα “καθήκοντα” των αγγέλων»
Οι άγγελοι στη Βίβλο εκτελούν την εντολή του Θεού και η αγγελική βία είναι μέρος των «καθηκόντων» τους, λέει η Εστερ Χαμόρι, συγγραφέας. «Οι άγγελοι της Βίβλου είναι εξίσου πιθανό να δολοφονήσουν ανθρώπους και να σφάξουν ολόκληρους πληθυσμούς όσο και να προσφέρουν βοήθεια, να προστατέψουν και να ελευθερώσουν», είπε η Χαμόρι. Δεν πιστεύει σε αυτούς τους αγγέλους, αλλά τους μελετά ως καθηγήτρια Εβραϊκής Βίβλου στο Union Theological Seminary στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει το δημοφιλές μάθημα «Monster Heaven» (Τερατώδης παράδεισος, σε ελεύθερη μετάφραση).

«Είναι απλώς οι υπάκουοι στρατιώτες του Θεού που κάνουν το καθήκον τους. Αλλοτε αυτό το καθήκον είναι προς το συμφέρον των ανθρώπινων όντων· και άλλοτε δεν είναι», είπε.

Για τη Σέιλα Εϊβερι από το Σικάγο οι άγγελοι είναι προστάτες, ικανοί να προστατεύσουν κάποιον από το κακό. Η Εϊβερι, η οποία ανήκει σε μια μη θρησκευτική εκκλησία, τους πιστώνει εκείνες τις στιγμές που, όταν τα σχέδια ενός ατόμου καταρρέουν, τελικά τον σώζουν από το να συρθεί σε μιαν απροσδόκητη καταστροφή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Associated Press

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ