ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Λευκός Οίκος ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Επιστολή στο Κογκρέσο έστειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητάει την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Επιστολή στο Κογκρέσο έστειλε την Τετάρτη η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητάει την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστολή εστάλη την Τετάρτη, ωστόσο, το Κογκρέσο δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επισήμως για τα σχέδια της πώλησης.

Η επιστολή έρχεται μετά το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης, με 285 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 55 κατά.

Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και έπραξε όσα της ζητήθηκαν σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Υπενθυμίζεται πως στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ πρώτα θέλουν την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Σουηδίας και μετά η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, είχε δηλώσει πως «ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Μπλίνκεν ήταν πολύ ξεκάθαροι ως προς την αμερικανική στήριξη στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, τον οποίο θεωρούν σημαντική επένδυση στη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

«Αναγνωρίζουμε ότι το Κογκρέσο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εξέταση των πωλήσεων όπλων», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να «προτρέξει» αναφορικά με προτεινόμενες πωλήσεις αμυντικού υλικού, «προτού κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο».

Επισημαίνεται πως οι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζουν κάθε σημαντική πώληση όπλων στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να θέσουν ερωτήματα ή να εκφράσουν ενστάσεις και ανησυχίες αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με ανθρώπινα δικαιώματα ή διπλωματικές υποθέσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να τορπιλίσουν τέτοιου τύπου συμφωνίες.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε πέρυσι, ωστόσο, η αίτηση της Σουηδίας είχε καθυστερήσει λόγω της στάσης της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Τουρκία  |  Άμυνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση