ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ντόμινο» μετακινήσεων ανώτατων στελεχών του Κρεμλίνου

Οι βασικές αλλαγές αφορούν ανώτατες θέσεις σε άμυνα και ασφάλεια, σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες που θέτει ο Πούτιν με την έναρξη της νέας θητείας του

Kathimerini.gr

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις ανώτατων στελεχών του Κρεμλίνου μετά την επίσημη έναρξη της νέας θητείας του Πούτιν και την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα. 

Πιο «ηχηρή» ήταν η απομάκρυνση από το υπουργείο Αμυνας του Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος έπειτα από 12 συναπτά έτη παύει να είναι υπουργός και τυπικά, τουλάχιστον, αναβαθμίστηκε, καθώς διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκτοπίζοντας τον Νικολάι Πατρούσεφ από τη θέση.

Από την πλευρά του ο 72χρονος Πατρούσεφ, από τους στενότερους και ταυτόχρονα πιο σκληροπυρηνικούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, υποβιβάζεται, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου.

Ο πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε και ο Πούτιν, αφήνοντας τη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια, αναλαμβάνει την ευθύνη της επίβλεψης της ναυπηγικής βιομηχανίας ως βοηθός του Κρεμλίνου.

Ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι, προήχθη ωστόσο στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού με αρμοδιότητα τη Γεωργία.

Ο πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν και μετέπειτα κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας περιοχής Τούλα, Αλεξέι Ντιουμίν προήχθη επίσης, αναλαμβάνοντας θέση συμβούλου στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος προήγαγε ακόμα τον οικονομικό του σύμβουλο, Μαξίμ Ορέσκιν, διορίζοντάς τον στη θέση του αναπληρωτή προσωπάρχη.

Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο νωρίτερα σήμερα Τρίτη, ο Πούτιν διατήρησε τον Aντον Βαΐνο στη θέση του επικεφαλής του επιτελείου του, μαζί με τους Αλεξέι Γκρομόφ και Σεργκέι Κιριένκο ως πρώτους αναπληρωτές του. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ παραμένει επίσης στη θέση του ως εκπρόσωπος Τύπου.

Σύλληψη αντιστράτηγου

Προηγουμένως, οι ρωσικές Αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη υψηλόβαθμου αντιστράτηγου, αρμόδιου για θέματα προσωπικού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω ευρύτερων ανακατατάξεων στις ανώτατες βαθμίδες του στρατού.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι ο αντιστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της 8ης Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από το 2010 έως το 2023, συνελήφθη «ως ύποπτος για εγκληματική δραστηριότητα». Οπως ανακοινώθηκε, έρευνα πραγματοποιήθηκε στους χώρους εργασίας και κατοικίας του.

Ο Κουζνέτσοφ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος προσωπικού του υπουργείου Αμυνας, κατηγορείται για δωροληψία, όπως γνωστοποίησε η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

Η είδηση της κράτησης του Κουζνέτσοφ ήρθε εν μέσω ευρύτερων ανακατατάξεων στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο Τιμούρ Ιβανόφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής άμυνας, συνελήφθη για διαφθορά, σε υπόθεση σκανδάλου, από αυτές που σπάνια βλέπουν το φως στη Ρωσία και που συνήθως αποτελούν προάγγελο για αλλαγές.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι έκανε κατάχρηση στρατιωτικών κονδυλίων για να υποστηρίξει έναν εξωφρενικό τρόπο ζωής.

Κορυφώθηκαν με την κίνηση-σοκ του Ρώσου προέδρου να απομακρύνει τον Σοϊγκού και να διορίσει στη θέση του τον Αντρέι Μπελούσοφ, οικονομολόγο που δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στον ρωσικό στρατό.

Τι σημαίνουν οι μετακινήσεις

Σχολιάζοντας το «ντόμινο» των αλλαγών, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως «η μετακίνηση του υπουργού Αμυνας και τα σκάνδαλα διαφθοράς δεν βλάπτουν την πολεμική προσπάθεια».

Ωστόσο, ο Σοϊγκού είχε δεχθεί κριτική για χειρισμούς του στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και είχε κατηγορηθεί για έκθεση των ρωσικών στρατευμάτων σε κινδύνους, λόγω ελλείψεων σε πολεμοφόδια κατά τις πρώτες φάσεις του πολέμου. 

Από τους σφοδρότερους επικριτές του υπήρξε ο Πριγκόζιν, ο οποίος εξεγέρθηκε εναντίον του, λίγο πριν σκοτωθεί σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα. 

Το Κρεμλίνο απέδωσε τη μετακίνηση στις γιγαντωμένες ανάγκες για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη ορθολογικής διαχείρισής τους από έναν τεχνοκράτη. 

Αναλυτές επισήμαναν την ανάγκη να περιοριστούν τα κρούσματα διαφθοράς, προκειμένου η χρηματοδότηση να φθάσει εκεί που πρέπει και να ενισχυθεί ουσιαστικά η πολεμική προσπάθεια.

Αλλοι πάλι υποβάθμισαν τη σημασία τους, τονίζοντας πως πρόκειται για «παιχνίδια» του Πούτιν, ο οποίος με την έναρξη της νέας θητείας του απλά μοιράζει ρόλους στον ίδιο στενό κύκλο συνεργατών του χωρίς να προχωρά σε ουσιαστική ανανέωση των προσώπων που κυβερνούν και νέμονται την εξουσία στη Ρωσία εδώ και χρόνια. 

Με δεδομένο τον προσανατολισμό στον τομέα της άμυνας και τον στρατό πάντως, οι κινήσεις δείχνουν την εστίαση του Πούτιν στον πόλεμο, από την έκβαση του οποίου, όπως ο ίδιος έχει πει, εξαρτάται η ίδια η «ύπαρξη» της Ρωσίας.

Σε κάθε περίπτωση, τις αποφάσεις στο πεδίο των μαχών παίρνει ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, ο οποίος, τουλάχιστον προς το παρόν, παραμένει στη θέση του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Μόσχα θέτει σε λειτουργία διηπειρωτικό πύραυλο Bulava, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον επικεφαλής σχεδιαστή του συστήματος.

Η Ρωσία πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο δοκιμή του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει έως και έξι πυρηνικές κεφαλές.

Ποιος είναι ο Αλεξέι Ντιουμίν

Ο Αλεξέι Ντιουμίν που διορίστηκε ως σύμβουλος του Κρεμλίνου την Τρίτη, είναι από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό σώμα του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό.

«Ο Ντιουμίν είναι νέος σύμβουλος», ανέφερε ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην σύμβουλος ο ίδιος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως πολλοί εκτιμούν ότι ο Πούτιν τον βλέπει ως διάδοχό του.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1972 στο Κουρσκ. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός γιατρός και η μητέρα του δασκάλα.

Το 1995 εισήλθε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς (FSO). Φύλαγε τόσο τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν όσο και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομιρντίν.

Από τον Αύγουστο του 1999, ο Ντιουμίν εργάστηκε στη σωματοφυλακή του προέδρου για την πρώτη και τη δεύτερη θητεία του Πούτιν.

«Ημουν μέλος ομάδας αξιωματικών, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του προέδρου παντού, στη Ρωσία και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Ντιουμίν.

«Κάθε πρωί ξεκινούσαμε με αναφορά στον πρόεδρο. Επρεπε να έχουμε πληροφορίες για τις περιοχές, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κάποιες φορές έπρεπε να δοθούν οδηγίες στον υπουργό, να θέσω ένα καθήκον στον επικεφαλής της περιοχής».

Το 2012, διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής σωματοφυλακής. Το 2014, διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

Ηταν από τους ανθρώπους-κλειδιά πίσω από την προσάρτηση της Κριμαίας. Το 2015, έγινε υφυπουργός Αμυνας.

Το 2016, εξελέγη κυβερνήτης της περιοχής Τούλα.

Στις 2 Μαΐου, εμφανίστηκε σε τετ α τετ συνάντηση με τον Πούτιν, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, κατά την οποία ο πρόεδρος τον συνεχάρη για την «εντυπωσιακή» αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή του.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X