ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά το διάγγελμα, ώρα αποφάσεων για Μακρόν

Βολές για αντιδημοκρατικό μέτωπο μεταξύ Αριστεράς και άκρας Δεξιάς, ενώ αποκλείει κάθε συζήτηση για παραίτησή του

Kathimerini.gr

Να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία και να σταματήσει εν τη γενέσει τους τις προσπάθειες να εξωθηθεί ο ίδιος σε παραίτηση επιχείρησε ο Εμανουέλ Μακρόν με το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα στον γαλλικό λαό, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ψήφο δυσπιστίας της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η άκρα Αριστερά και η άκρα Δεξιά συγκρότησαν ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο» για να ρίξουν την κυβέρνηση, και κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι «δημιουργούν χάος» με μόνο στόχο να προκαλέσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, διαμηνύοντας ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, η οποία λήγει σε 30 μήνες, και προανήγγειλε ότι θα ορίσει νέο πρωθυπουργό «τις επόμενες ημέρες» με εντολή να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικού συμφέροντος». Επίσης προανήγγειλε ειδικό νόμο για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του κράτους μέχρις ότου ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2025.

Χθες το πρωί, ο Μισέλ Μπαρνιέ επισκέφθηκε το Ελιζέ για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Εμανουέλ Μακρόν τον κάλεσε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί η διάδοχη κυβέρνηση. Αμέσως μετά ξεκίνησε σειρά επαφών με θεσμικούς παράγοντες και πολιτικές προσωπικότητες. Το πρώτο του ραντεβού ήταν με την πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, η οποία προέρχεται από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ, από το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί.

Φαβορί ο Μπαϊρού

Ανάμεσα στα δύο θεσμικά ραντεβού είχε γεύμα εργασίας με έναν πιστό πολιτικό του σύμμαχο, τον Φρανσουά Μπαϊρού, τον οποίο πολλά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν χθες ως φαβορί για την πρωθυπουργία.

Ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem, το οποίο ο ίδιος δημιούργησε το 2007, ο Μπαϊρού υποστήριξε τον Μακρόν από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην πρώτη του κυβέρνηση το 2017. Ενδεχόμενη επιλογή του θα υποδηλώνει την πρόθεση του Γάλλου προέδρου να εξασφαλίσει την ανοχή του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), δεδομένου ότι ο Μπαϊρού διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη Μαρίν Λεπέν.

Τον περασμένο μήνα εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη απαγόρευση καθόδου της Λεπέν σε εκλογικές αναμετρήσεις για πέντε χρόνια με αφορμή τη δικαστική της δίωξη για παράνομη χρήση, από το κόμμα της, κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «

Δεν μου αρέσουν οι αδικίες, ακόμη κι όταν αφορούν πολιτικούς μου αντιπάλους. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε στις κάλπες, όχι στα δικαστήρια», είπε τότε ο Μπαϊρού, ο οποίος είχε επίσης γίνει στόχος δικαστικής δίωξης για ανάλογη περίπτωση κατάχρησης κονδυλίων. Επιπροσθέτως, η εφημερίδα Le Parisien ανέφερε ότι ο Μπαϊρού μπορεί να προσφέρει στη Λεπέν ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, όπως ζητάει το RN.

Τα βλέμματα συγκεντρώνονται τώρα στη Μαρίν Λεπέν, η οποία διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο, με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται. Υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της Αριστεράς οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση Μπαρνιέ, ικανοποιώντας τον πυρήνα της εκλογικής της δεξαμενής, αλλά θορύβησε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους και επιχειρηματίες.

Αναζητώντας τις κατάλληλες ισορροπίες, πήρε αποστάσεις από την απαίτηση «μιας καρναβαλικής, εμπνευσμένης από τον Τσε Γκεβάρα Αριστεράς» (εννοούσε την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν) να οδηγήσει σε παραίτηση τον Μακρόν, τονίζοντας ότι είναι αποκλειστικά στο χέρι του Γάλλου προέδρου να αποφασίσει τι θα πράξει, και υποσχέθηκε εποικοδομητική στάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι ο Μακρόν «οφείλει να παραιτηθεί», όπως, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, φέρεται να επιθυμεί το 64%.

Ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της πρότασης δυσπιστίας κυριαρχούσε χθες στον γαλλικό Τύπο. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde επισήμανε τον κίνδυνο «μετατροπής της πολιτικής κρίσης σε συνταγματική» και ζητούσε από τον πρόεδρο να κάνει στροφή προς τα αριστερά, αναθέτοντας την πρωθυπουργία σε κάποιον από τους πιο μετριοπαθείς εκπροσώπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενδεχομένως από τους Σοσιαλιστές ή τους Οικολόγους. Στον αντίποδα, η Le Figaro εκτιμούσε ότι «η χώρα προφανώς τοποθετείται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος» και πρότεινε ευθέως για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον υπουργό Εσωτερικών, Μπρινό Ρετεγιό.

Διαψεύδοντας τους φόβους πολλών, οι αγορές υποδέχθηκαν με ψυχραιμία την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Το κόστος του δεκαετούς ομολόγου έπεσε κατά δέκα μονάδες βάσης σε σύγκριση με το ζενίθ της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι μετοχές στο γαλλικό χρηματιστήριο ανέβηκαν κατά μέσον όρο κατά 0,65%. Αναλυτές θεωρούν ότι η ενθαρρυντική αυτή αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι η πτώση της κυβέρνησης είχε προεξοφληθεί, αλλά δεν προεξοφλεί τη συμπεριφορά τους στο εγγύς μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η στήριξη του Ελον Μασκ στον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις του. Τώρα, ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ