Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου». Κατά τις ουκρανικές αρχές, 130 άτομα έχουν διασωθεί από το θέατρο-καταφύγιο, με την επιχείρηση διάσωσης να συνεχίζεται. Μιλώντας με τον Μακρόν, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για «εγκλήματα πολέμου».
23:25 - ΟΗΕ: Έφτασε η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σούμι
22:58 - Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια
Σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα οδηγήσει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.
22:22 - Interfax: Επισκευάστηκε μια από τις γραμμές ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια
Ουκρανοί ειδικοί επισκεύασαν μία από τις γραμμές ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax.
22:14 - Ουκρανία: 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων
Συνολικά 9.145 άμαχοι απομακρύνθηκαν σήμερα, μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, από ουκρανικές πόλεις που πολιορκούνται ή βομβαρδίζονται, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον της Πέμπτης, όταν κατάφεραν να φύγουν από εμπόλεμες ζώνες μόνο 3.810 άνθρωποι.
Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από τους 9.145, οι 4.972 έφυγαν από τη Μαριούπολη.
22:02 - «Όχι φωτογραφίες, όχι φωτογραφίες»: Η μυστική επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία
Δημοσιογράφοι της Washington Post μεταφέρουν το «κλίμα» μέσα από τα κονβόι με τη βοήθεια που στέλνουν εθελοντές στην Ουκρανία. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]
21:56 - ΗΠΑ: Τα όπλα που δώσαμε στην Ουκρανία είναι για αμυντικούς σκοπούς
Κανένα από τα όπλα που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε μια άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα αυτά προορίζονται για αμυντικούς σκοπούς.
21:42 - Τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία συζήτησαν Σ. Μισέλ και Β. Ζελένσκι
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Μοιράστηκα με τον πρόεδρο Ζελένσκι πώς ενισχύουμε συλλογικά την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.
Προσθέτει ότι υπάρχει υποστήριξη για τη «δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για να βοηθήσει στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «Ταμείο θα παρέχει ρευστότητα για συνεχή υποστήριξη στις αρχές και μακροπρόθεσμα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για την ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Οι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο Ταμείο μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών».
21:24 - Η Μόσχα κατηγορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για «ρωσοφοβία» και το χαρακτηρίζει «πειθήνιο όργανο» της Δύσης
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι είναι ένα «ρωσοφοβικό» όργανο στην υπηρεσία της Δύσης, τονίζοντας ότι απορρίπτει τα «μαθήματα των Βρυξελλών» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Την Τετάρτη το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι αποπέμπει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος του, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Λόγω της ρωσοφοβικής δραστηριότητας των Δυτικών, το όργανο αυτό έχασε τον λόγο ύπαρξής του,» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θέτοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων (της ΕΕ) πάνω από τους δικούς του, θεσμοθετημένους αντικειμενικούς σκοπούς, το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατράπηκε σε πειθήνιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των δορυφόρων τους», συνέχισε.
21:23 - Συνομιλία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: «Άμεση, ουσιαστική και λεπτομερής», σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά
Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «άμεση, ουσιαστική και λεπτομερή» τη συνομιλία που είχαν σήμερα οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
President Biden spoke today with President Xi Jinping of the People’s Republic of China about Russia’s unprovoked invasion of Ukraine. pic.twitter.com/SnpgobFiPz
— The White House (@WhiteHouse) March 18, 2022
21:15 - Η Ιταλία διαθέτει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία 175.000 Ουκρανών προσφύγων
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα, ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον 30 εκατομμυρίων ευρώ, για την φιλοξενία -συνολικά- 175.000 Ουκρανών προσφύγων. Σε 60.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται ήδη σε σπίτια φίλων και συγγενών, η ιταλική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική στήριξη για τρεις μήνες.
Μέρος των οικονομικών πόρων θα διατεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, ενώ με τα υπόλοιπα χρήματα θα στηριχθούν οι προσπάθειες δήμων, περιφερειών και εθελοντικών οργανώσεων. Η χορήγηση των βοηθημάτων θα επανεξεταστεί, σε περίπτωση που οι φιλοξενούμενοι καταφέρουν να βρουν εργασία.
20:10 - Σύνοψη (20:00)
• Ο δήμαρχος Μαριούπολης δήλωσε στο BBC ότι μάχες διεξάγονται πλέον ακόμη και στο κέντρο της πόλης.
• Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη.
• Πολίτες που κατάφεραν να διαφύγουν τις τελευταίες ημέρες από τη Μαριούπολη περιγράφουν δραματικές σκηνές.
• Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι 130 άνθρωποι διασώθηκαν από το υπόγειο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη, αλλά πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι.
• Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό. «Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο. Την ώρα του βομβραδισμού στο κτίριο κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
• Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε μήνυμα σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους σε εκδήλωση στο στάδιο Λουζνίκι για τον εορτασμό των οκτώ χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας.
• Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε το Πεκίνο να μην παράσχει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό.
• Δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν διαφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές.
• Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
• Νωρίτερα, ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι η Μόσχα και το Κίεβο βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
20:02 - ΟΗΕ: 6,5 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία
Εξιμισι εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των κατοίκων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σε χώρες της ΕΕ έχουν περάσει περίπου 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος διεξήγαγε σχετική έρευνα μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου, υπολόγισε τον αριθμό των εκτοπισμένων σε 6,48 εκατομμύρια.
19:59 - Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.
«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.