Kathimerini.gr
Καθώς ο πλανήτης μαθαίνει να ζει με τον Covid-19, η Κίνα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ζήσει χωρίς αυτόν.
Η Κίνα κέρδισε μια μάχη απέναντι στο πρώτο κύμα στη Γουχάν, ανέφερε ο κ. Σι την περασμένη εβδομάδα, και «σίγουρα θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε τη Σαγκάη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, αυξάνεται η πίεση για μια αλλαγή στη στρατηγική Covid Zero που έχει φέρει τη Σαγκάη σε αδιέξοδο από τον Μάρτιο, έχει θέσει εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους σε καραντίνα και τώρα απειλεί το Πεκίνο.
Για περισσότερα από δύο χρόνια, η χώρα διατηρούσε τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό σε αξιοζήλευτα χαμηλά επίπεδα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωνε ότι έδωσε προτεραιότητα στη ζωή έναντι του θανάτου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αντίθεση με τις δυτικές δημοκρατίες όπου οι θάνατοι λόγω Covid εκτοξεύθηκαν.
Ωστόσο, πιο μεταδοτικές παραλλαγές όπως η «Όμικρον», απειλούν να πλήξουν την επιτυχία του Πεκίνου και θέτουν ένα δίλημμα για την κινεζική κυβέρνηση. Διατήρηση ή εγκατάλειψη της στρατηγικής που ακολουθείται;
Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά lockdown προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση. Οι Κινέζοι πολίτες έχουν γίνει ανήσυχοι, ενώ απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Από την άλλη, η αλλαγή στρατηγικής ενέχει τον κίνδυνο αύξησης των θανάτων, καθώς εκατομμύρια ηλικιωμένοι στη χώρα δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι ερευνητές προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα για ένα «τσουνάμι» θανάτων εάν η εξάπλωση του ιού δεν ελεγχθεί, το οποίο θα φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του και θα αυξήσει την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής.
ΠΟΥ: Μη βιώσιμη η πολιτική «μηδενικής ανοχής»
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε προ ολίγων ημερών πως η πολιτική «μηδενικής ανοχής» που υιοθετεί η Κίνα κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού αυτή τη στιγμή και εκείνη που προβλέπουμε για το μέλλον (…) το να υιοθετηθεί μια διαφορετική στρατηγική είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Μιλώντας μετά τον Τέντρος, ο διευθυντής θεμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μαζί με τις επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας από οποιαδήποτε πολιτική Covid.
«Είναι καιρός να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης», υποστήριξε ο Ράιαν, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η στρατηγική επέτρεψε στην Κίνα να καταγράψει έναν πολύ μικρό αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της.
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Κίνα κατέγραψε 15.000 θανάτους από τότε που ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019, ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με τους 999.475 στις ΗΠΑ και περισσότερους από 500.000 στην Ινδία. «Είναι κάτι που η Κίνα θέλει να προστατεύσει», παραδέχθηκε.
Με πληροφορίες από New York Times, Reuters