Του Γιάννη Ιωάννου
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε και επίσημα πως οι εκλογές στη Τουρκία, οι κρισιμότερες για την πολιτική του επιβίωση, θα διεξαχθούν στις 14 Μάϊου. Μια εξέλιξη που ήδη είχαν διαρρεύσει κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του AKP και που δείχνει, ξεκάθαρα, προς την κατεύθυνση της διαχείρισης κρίσεων μετά τους φονικούς σεισμούς της 5ης Φεβρουαρίου. Η απόφαση για διενέργεια εκλογών στα μέσα Μαΐου επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, την ανάλυση εκείνη του τουρκικού σκηνικού που έκανε λόγο για επίσπευση της διαδικασίας προκειμένου ο Ερντογάν να μετριάσει -στο βαθμό του δυνατού- τις συνέπειες από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι σεισμοί.
Την ίδια στιγμή, η ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση («Εθνική Συμμαχία των 6») αποφασίζει την προσεχή Δευτέρα για τον υποψήφιο της, που θα τρέξει εναντίον του Ερντογάν. Με τον ηγέτη, και βετεράνο πολιτικό, των Κεμαλιστών του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να αποτελεί το επικρατέστερο φαβορί -χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια έκπληξη. Η σπουδή, εξάλλου, της Μεράλ Ακσενέρ να σπάσει την συμμαχία των «6» αντιδρώντας στην υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου δείχνει πως η προσεχής Δευτέρα θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για το ποιος θα είναι, τελικά, ο υποψήφιος που θα σταθεί ενώπιον του Ερντογάν στις κρισιμότερες, ίσως, εκλογές στη Τουρκία των τελευταίων χρόνων.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τους φονικούς σεισμούς στη Τουρκία δείχνουν μια εκλογική καθίζηση του AKP και του υπερεθνικιστικού του συμμάχου, του MHP. Ωστόσο η δημοτικότητα του Ερντογάν δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά ενώ ο Κιλιντσάρογλου θεωρείται -σε Τουρκία και εξωτερικό- ως “loser” σε πολιτικό επίπεδο. Πηγή: Europe Elects
Οι δημοσκοπήσεις
Ενδιαφέρον μετά τους σεισμούς αποκτούν οι δημοσκοπήσεις με τις κυριότερες, αξιόπιστες, εταιρείες όπως την Raporu και την HSB να καταγράφουν μείωση των ποσοστών του AKP και του MHP σε περιοχές που αποτελούν, παραδοσιακά, ισχυρές εκλογικές βάσεις στήριξης για τον Ερντογάν. Το πως ο σεισμός ωστόσο θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα μένει να διαφανεί τους επόμενους δύο, σχεδόν, μήνες με τις κυριότερες τάσεις που αποκτούν σημασία να εδράζονται σε τρεις άξονες:
• Στη μετατόπιση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν σημαίνει πως κατευθύνονται, εκλογικά, προς την ενωμένη αντιπολίτευση. Σε αυτό το επίπεδο σημασία έχει αν οι άμεσα επηρεαζόμενοι από τους σεισμούς ψηφοφόροι θα κινηθούν με διάθεση καταψήφισης του Ερντογάν στα πλαίσια της ψήφου διαμαρτυρίας ή αν θα απέχουν από την διαδικασία.
• Στο τοπικό επίπεδο και δη στις επαρχίες «προπύργια» του AKP όπου παρατηρείται αύξηση των ποσοστών των ισλαμιστών ψηφοφόρων προς το «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ Party) της Μεράλ Ακσενέρ. Η απόδοση του ΙΥΙ αποκτά, συνεπώς, σημασία για την συνέχεια και τέλος ιδίως υπό το βάρος της τελευταίας να σπάσει την συμμαχία των «6», αντιδρώντας στην υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου.
• Στην ίδια την προεκλογική καμπάνια -και κατ’ επέκταση στην απόδοση- του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (αν είναι τελικά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης), ο οποίος δεν έχει μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί πολιτικά και σε υψηλούς τόνους την δυσαρέσκεια που επικρατεί στη τουρκική κοινωνία λόγω των σεισμών.