ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου για το χρίσμα

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεωρείται επικρατέστερος προς το παρόν ως αντίπαλος του Ερντογάν

Kathimerini.gr

ΑΓΚΥΡΑ. Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαινόταν αποφασισμένος να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών στα μέσα Μαΐου, η αντιπολίτευση συνεδρίασε χθες για να καταλήξει ποιον κοινό υποψήφιο θα κατεβάσει απέναντί του. Οι ηγέτες των έξι κομμάτων της Εθνικής Συμμαχίας συναντήθηκαν χθες για να οριστικοποιήσουν την πρότασή τους, αν και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικρατέστερος προς το παρόν αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διευκρίνισε ότι ο υποψήφιος ενδέχεται να μην ανακοινωθεί αμέσως. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Κ» στην Αγκυρα, Μανώλης Κωστίδης, η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση είναι η Δευτέρα 6 Μαρτίου.

Την 1η Μαρτίου ο Κιλιτσντάρογλου είχε πει: «Νωρίτερα αποφασίσαμε εσωτερικά το σύστημα ενισχυμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τις προτάσεις μας για το Σύνταγμα, αλλά το ανακοινώσαμε αργότερα δημοσίως. Ετσι και σε αυτή τη συνάντηση θα αποφασίσουμε τον προεδρικό μας υποψήφιο, αλλά θα τον ανακοινώσουμε αργότερα. Φυσικά εξαρτάται από τους έξι ηγέτες συνολικά πότε θα αποκαλύψουμε το όνομα». Πολλά ονόματα έχουν συζητηθεί και αυτό του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς οι δύο δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς αντίστοιχα. Οι φήμες εμφανίζουν την επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, να προτιμάει τον Ιμάμογλου αντί του Κιλιτσντάρογλου. Ανώτατα στελέχη του CHP επιμένουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο εκλεκτός τους, ενώ και ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ερντογάν. Παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος της Ακσενέρ απορρίπτουν τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση ο ένας ηγέτης να είναι πρόεδρος και οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι σε περίπτωση εκλογικής νίκης.

Δημοσκοπήσεις

Η Εθνική Συμμαχία, γνωστή και ως «Το τραπέζι των έξι», περιλαμβάνει τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν καθεστωτική αλλαγή στην Τουρκία και ενίσχυση του κοινοβουλευτικού συστήματος. Πάντως ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρή φθορά στο κυβερνών κόμμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΑΚΡ να συγκεντρώνει κάτω από 30%. Παράλληλα το ποσοστό του υπερεθνικιστικού ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εταίρου του ΑΚΡ, ήταν μόλις 5,4%, κάτω από το νέο εκλογικό όριο του 7%.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεωρείται επικρατέστερος προς το παρόν.

Ενώ υπήρξαν σκέψεις για αναβολή των εκλογών λόγω των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Ερντογάν άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα γίνουν κανονικά στις 14 Μαΐου. Αν ισχύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, η απόφαση πρέπει να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 10 Μαρτίου. Αφότου οριστικοποιηθεί η προκήρυξη, η ανώτατη εκλογική επιτροπή θα πρέπει να ανακοινώσει την εκλογική ατζέντα των επόμενων δύο μηνών στις 13 Μαρτίου. Στους κόλπους της αντιπολίτευσης το CHP συγκεντρώνει 23,5%, ενώ το Καλό Κόμμα 19,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση