ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Τα συμπεράσματα της κάλπης και οι ελληνικές επιτυχίες

Συγκρατημένη απογοήτευση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που ήλπιζαν ότι θα σαρώσουν αλλά δεν σάρωσαν

Kathimerini.gr

Η σαρωτική επάνοδος που προσδοκούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, μέσα από την αύξηση των εδρών τους σε Βουλή και Γερουσία, τελικώς δεν επετεύχθη.

Η παράταξη του Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων πλην όμως όχι με τη μεγάλη διαφορά που προσδοκούσε. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τις σχετικές προβλέψεις (NBC News), οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να εξασφαλίσουν 222 έδρες και οι Δημοκρατικοί 213 στη Βουλή. Με άλλα λόγια, η μεταξύ τους διαφορά θα είναι διαφορά μόλις ολίγων εδρών. 

Το ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν τις βουλευτικές έδρες τους δεν αποτελεί από μόνο του εντυπωσιακή είδηση. Παραδοσιακά στις ΗΠΑ, το κόμμα που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, εν προκειμένω οι Δημοκρατικοί, χάνει έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Αψηφώντας ωστόσο τις σχετικές προβλέψεις, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους ενώ πλέον δείχνουν να διατηρούν και ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Εάν η Γερουσία παραμείνει υπό Δημοκρατικό έλεγχο (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το «σκορ» των εδρών στη Γερουσία ήταν ισόπαλο 48 – 48, ενώ ήταν σαφές ότι τουλάχιστον μία πολιτεία, η Τζόρτζια, θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκέμβριο για τη μία έδρα που εκλέγει στη Γερουσία), τότε το πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους, που είχαν προεκλογικά τροφοδοτήσει προσδοκίες «άλωσης» και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, θα είναι σημαντικό.

Το πλήγμα ωστόσο είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είδε πολλούς από τους υποψηφίους που είχε ανοιχτά υποστηρίξει να μην τα πηγαίνουν τελικώς τόσο καλά στην κάλπη. Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έπειτα από αυτές τις ενδιάμεσες κάλπες για το Κογκρέσο. Με δεδομένο ωστόσο ότι τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τους εκλεκτούς του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου (ενδεικτική η περίπτωση του τουρκικής καταγωγής υποψηφίου για τη Γερουσία Μεχμέτ Οζ που ηττήθηκε στην Πενσιλβάνια), όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται σε έναν άλλο πιθανό υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 44χρονος Ρον Ντε Σάντις επανεξελέγη άνετα κυβερνήτης στην πολιτεία της Φλόριντα την περασμένη Τρίτη, και πλέον βλέπει τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν στον δρόμο προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.

ΗΠΑ: Τα συμπεράσματα της κάλπης και οι ελληνικές επιτυχίες-1Ο Ρον Ντε Σάντις REUTERS/Marco Bello

Αξιολογώντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, Αμερικανοί αναλυτές (New York Times, Washington Post, NBC News) δείχνουν να καταλήγουν σε μια σειρά από κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα:

  • Το σαρωτικό «κύμα επανόδου» στο οποίο ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικάνοι με όχημα τις ενδιάμεσες κάλπες αποδείχθηκε… κυματάκι.
  • Η νύχτα της καταμέτρησης των ψήφων ήταν απογοητευτική για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ οι εκλεκτοί του οποίου αποδείχθηκαν εκλογικά «αδύναμοι».
  • Ο Ρον Ντε Σάντις κερδίζει έδαφος ως πιθανό φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει 2024.
  • Οι Δημοκρατικοί παραμένουν πολιτικά και εκλογικά «ζωντανοί», παρά τα σοβαρά προβλήματα.
  • Η «βάση» του Δημοκρατικού κόμματος κινητοποιήθηκε αποτρέποντας μια μεγάλη ήττα. 
  • Το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση λειτούργησε υπέρ των Δημοκρατικών, όπως και το θέμα της οπλοκατοχής. 
  • Η χώρα παραμένει διχασμένη στον δρόμο προς το 2024.
  • Η επόμενη διετία, θα είναι σε κάθε περίπτωση, δύσκολη για την προεδρία Μπάιντεν.   

Επιτυχίες για τα πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον 

Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα «πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον», για τα οποία έγραφε η Λένα Αργύρη προ ημερών στην «Κ», κατάφεραν να εκλεγούν, γεγονός που δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως επιτυχία υπό το πρίσμα της προάσπισης και της προώθησης των ελληνικών συμφερόντων.  

ΗΠΑ: Τα συμπεράσματα της κάλπης και οι ελληνικές επιτυχίες-2Ο Τζον Φέτερμαν REUTERS/Quinn Glabicki 

 

Πιο συγκεκριμένα, στις ενδιάμεσες εκλογικές μάχες της 8ης Νοεμβρίου επικράτησαν οι «ελληνικού ενδιαφέροντος»:

Τζον Φέτερμαν: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τη μάχη της Γερουσίας στην Πενσιλβάνια, επικρατώντας έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ. «Μόνο να κερδίσει θα έχει η χώρα μας από μια ενδεχόμενη εκλογή Φέτερμαν, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ όλων των ελληνικών θέσεων και υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου», έγραφε η Λένα Αργύρη για τον Φέτερμαν.
Νικόλ Μαλλιωτάκις: Η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη χωρίς προβλήματα στην 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Κρις Πάπας: Ο βουλευτής των Δημοκρατικών εξασφάλισε την επανεκλογή του στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ντίνα Τάιτους: Η βουλευτής των Δημοκρατικών ως φαίνεται εξασφαλίζει την επανεκλογή της στην 1η περιφέρεια της Νεβάδα.

Τζον Σαρμπάνης: Ο βουλευτής των Δημοκρατικών επανεξελέγη στο Μέριλαντ.

Γκας Μπιλιράκης: Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων επανεξελέγη εύκολα στη Φλόριντα.

Κρις βαν Χόλεν: Ηχηρή φωνή υπέρ των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, o Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν επανεξελέγη βουλευτής στο Μέριλαντ.

ΗΠΑ: Τα συμπεράσματα της κάλπης και οι ελληνικές επιτυχίες-3O Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ Joe Nunez, KVibe Studios/Handout via REUTERS

Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ: Ο 37χρονος γιος του γερουσιαστή Μενέντεζ εξελέγη βουλευτής με τους Δημοκρατικούς στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ.

Αλέξης Γιαννούλιας: Ο πολιτικός των Δημοκρατικών εξελέγη υπουργός Εσωτερικών στο Ιλινόι.

Γκάβιν Νιούσομ: Ο Δημοκρατικός πολιτικός επανεξελέγη κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Εάν διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2024 (ως το αντίπαλο δέος στον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις), τότε τη θέση του στο κυβερνείο θα πάρει η σημερινή αντικυβερνήτρια Ελένη Κουναλάκις που επίσης επανεξελέγη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση