ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η κυριαρχία της Ταϊβάν ανήκει στον λαό της», λέει το φαβορί για την προεδρία

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου διεξάγονται με φόντο τη στρατιωτική και πολιτική πίεση από την Κίνα

Kathimerini.gr

Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν ανήκουν στο λαό της, δήλωσε το Σάββατο ο επικρατέστερος υποψήφιος πρόεδρος. Στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία κυριάρχησε το ζήτημα της σχέσης με την Κίνα και των εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν.

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου διεξάγονται με φόντο τη στρατιωτική και πολιτική πίεση από την Κίνα που διεκδικεί κυριαρχία επί του νησιού.

Ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ Τε, ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), επανέλαβε σε προεκλογική συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με την Κίνα, η οποία έχει επανειλημμένα απορρίψει το κάλεσμά του σε διάλογο, καθώς θεωρεί ότι είναι επικίνδυνος αυτονομιστής.

«Σχετικά με τη λεγόμενη ανεξαρτησία της Ταϊβάν, η βασική θέση μας είναι ότι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν ανήκουν στα 23 εκατομμύρια του λαού της και όχι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο Λάι.

Χωρίς συνθήκη ειρήνης

Η ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε τον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ, οι οποίοι δημιούργησαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν αναγνωρίζει την άλλη και καμία συνθήκη ειρήνης δεν τερμάτισε ποτέ τον πόλεμο.

Ο Λάι προηγείται γενικά στις δημοσκοπήσεις με περίπου πέντε μονάδες διαφορά, ωστόσο κάποιοι τοποθετούν τον κύριο αντίπαλό του, Χου Γιου-Χι, ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Κουομιντάνγκ (KMT), πολύ πιο πίσω.

Ο Χου κατηγόρησε τον Λάι ότι τον συκοφαντεί ισχυριζόμενος ότι έχει υιοθετήσει φιλοκινεζική στάση. Δήλωσε ότι αντιτίθεται τόσο στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν όσο και στο μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα» που έχει προσφέρει η Κίνα στην Ταϊβάν, το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται από κανένα κυρίαρχο κόμμα.

«Στα πρόθυρα» πολέμου

«Το Στενό της Ταϊβάν βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου. Ετσι, η διατήρηση στενών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα η ειρήνευση με την Κίνα είναι η μοναδική λύση του προβλήματος», δήλωσε ο Χου.

Το KMT παραδοσιακά επιδιώκει στενούς δεσμούς με την Κίνα, ωστόσο, αρνείται σθεναρά ότι είναι υπέρ του Πεκίνου. Οπως και το DPP, το KMT υποστηρίζει ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του. Η Κίνα έχει περιγράψει τις εκλογές ως μία επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι Κο Γουέν Τζε επικεφαλής στο μικρό Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν, δήλωσε ότι η βασική του γραμμή ως προς τη συνεργασία με την Κίνα βασίζεται στην προστασία του σημερινού πολιτικού συστήματος και του τρόπου ζωής της Ταϊβάν.

Με πληροφορίες από Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση