ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Σουηδία επιλέγει να «γυρίσει την πλάτη» στα μέτρα περιορισμού

Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την δυναμική της οικονομίας της

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την φαινομενικά εντελώς διαφορετική προσέγγιση της Σουηδίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, κι ειδικότερα το κατά πόσο αυτή αποτελεί κατ' ουσίαν γεγονός,πραγματεύεται σε εκτενές του ρεπορτάζ το politico, επιχειρώντας να αναλύσει διεξοδικά το "μοτίβο" του σουηδικού τρόπου ζωής που άπτεται στην βαθύτερη φιλοσοφία του ίδιου του λαού.

Νηφάλια αντίδραση ή ανευθυνότητα στις πλάτες ενός ολόκληρου πλανήτη; H επιλογή της κυβέρνησης της χώρας να μην προχωρήσει στις επιβολή μέτρων περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού,με την Σουηδία να αποτελεί όχι μόνο ίσως το μοναδικό κράτος της Ευρώπης που αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται σε καθεστώς lockdown αλλά ακόμα και την χώρα η οποία έλαβε τα λιγότερα και ελαστικότερα μέτρα όσον αφορά την εξάπλωση του ιού.

'Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα την δυναμική της οικονομίας της. Πρόκειται ωστόσο για μια απόφαση του κράτους- ρίσκο,με απρόβλεπτο τίμημα, ή μήπως στην πραγματικότητα για μια επιλογή εκ του ασφαλούς;

Σχέσεις και κοινωνικοποίηση μέσω skype και σόσιαλ μίντια, απουσία σωματικής επαφής...Για τους Σουηδούς, αυτό δεν είναι κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε καν εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού  αλλά η κανονικότητα τους, παρατηρεί το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για χώρα γνωστή για το ψυχρό ταμπεραμέντο της, όπου η εκδήλωση έντονων συναισθημάτων θεωρείται faux pas.

Στην πραγματικότητα, η Σουηδία επιδίδεται ακριβώς στον τρόπο ζωής που προσπαθεί να συνηθίσει η ανθρωπότητα εν μέσω κορωνοϊού, πολύ πριν την εμφάνιση του.

Γεωγραφικά η Σουηδία μπορεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, εντούτοις ο πληθυσμός ίσα που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια, με συνέπεια κεντρικοί δρόμοι αλλά και μεγάλες πόλεις συχνά να δείχνουν... άδειες.

Παραθέτοντας δημογραφικά στοιχεία, το δημοσίευμα αναφέρει πως στην χώρα κατά το έτος 2018-2019, η πλειοψηφία των σουηδικών νοικοκυριών είναι νοικοκυριά ενός ατόμου χωρίς παιδιά.

Πρόκειται χαρακτηριστικά για μια άρδην διαφορετική κοινωνία από αυτή της Ιταλίας ή τις Ελλάδας όπου εξαιρετικά συχνό είναι το φαινόμενο των μεγάλων οικογενειών αλλά και της συμβίωσης γονιών, ενήλικων παιδιών και παππούδων κάτω από την ίδια στέγη, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Πολλοί Σουηδοί, τονίζει το άρθρο, δηλώνουν έκπληκτοι με την μάλλον... πελαγωμένη αντίδραση των υπόλοιπων Ευρωπαίων να προσαρμοστούν στην ζωή σε καραντίνα και στα νέα δεδομένα που αυτή συνεπάγεται. ( Τηλε-εργασία, τέλειος συντονισμός με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τις υποχρεώσεις του σπιτιού κτλπ).  Αυτό είναι ένα συνηθισμένο για τον μέσο Σουηδό, που είναι γνωστός με τον όρο «μικρός Λούθηρος» από την γέννησή του, καθώς ωθείται να εργαστεί όλο και πιο σκληρά αλλά και να ζει με πειθαρχία, σε τέτοιο βαθμό που αν τυχόν μάλιστα κάνει κάποιο περιττό διαλείμματα ή κάτι για να νιώσει τελοσπάντων πιο όμορφα και χαλαρά νιώθει ενοχές, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X