ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η επίσκεψη στην Ιρλανδία είναι τόσο σημαντική για τον Μπάιντεν;

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερηφανεύεται για τους δέκα προ-προπαππούδες του, από τους δεκαέξι συνολικά που έχουν γεννηθεί στην Ιρλανδία

Kathimerini.gr

Στην Μπαλίνα της Ιρλανδίας, τις τελευταίες ημέρες, κυματίζουν περισσότερες αμερικανικές παρά ιρλανδικές σημαίες. Ο 80χρονος Τζο Μπάιντεν μετέβη για πρώτη φορά στην Μπαλίνα το 2016, για να τιμήσει την ιρλανδική καταγωγή του, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα την επισκεφτεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου, για την 25η επέτειο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, στη μία πλευρά των ιρλανδικών συνόρων, και για να επισκεφθεί το μέρος καταγωγής του στην άλλη πλευρά των συνόρων.

25 Χρόνια από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να επωφεληθεί από την επίσκεψή του για να «σηματοδοτήσει τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας» και να υπενθυμίσει «τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν το μεγάλο οικονομικό δυναμικό της Βόρειας Ιρλανδίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μετά την εκεχειρία που κήρυξε ο «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» (IRA) με τις ενωσιακές παραστρατιωτικές ομάδες, οι πολιτικοί της περιοχής κατέληξαν στη λεγόμενη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998.

Η ειρηνευτική συμφωνία τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ κυρίως Καθολικών εθνικιστών, που αγωνίζονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία, και Προτεσταντών συνδικαλιστών ή πιστών, κατά βάση, που ήθελαν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ έπεισαν τους ορκισμένους εχθρούς να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ειρηνευτική διαδικασία διήρκεσε 20 χρόνια.

Το 2007 επανασυστάθηκε η τοπική κυβέρνηση με συμμετοχή των δύο μεγάλων παρατάξεων. Του «Δημοκρατικού Κόμματος της Ενωσης» (DUΡ) και του Σιν Φέιν, του μεγαλύτερου Κόμματος των Εθνικιστών.

Ωστόσο, η φετινή επέτειος επισκιάζεται από το γεγονός ότι το Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δεν εντάσσεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που ήταν κεντρικό στοιχείο της συμφωνίας του 1998. Το DUP διαμαρτύρεται για τους εμπορικούς κανόνες, μετά το Brexit, που αντιμετωπίζουν διαφορετικά την εν λόγω επαρχία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γιος της Ιρλανδίας»

Ο πρόεδρος, που συχνά μιλά με υπερηφάνεια για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα επισκεφτεί την Ιρλανδία από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, όπου θα περάσει λίγο χρόνο στο Δουβλίνο και στις περιοχές από όπου κατάγεται.

Στο βιβλίο του «Promise Me, Dad» (Υποσχέσου μου, μπαμπά), αναφέρει: «Εμείς οι Ιρλανδοί είμαστε οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που πραγματικά νοσταλγούμε το μέλλον». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερηφανεύεται για τους δέκα προ-προπαππούδες του, από τους δεκαέξι συνολικά, που έχουν γεννηθεί στην Ιρλανδία. Ο προ-προ-προπάππος Εντουαρντ Μπλιούιτ είχε επτά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Πάτρικ Πίους, προ-προπάππος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών, το 1850, μετανάστευσε στο Σκράντον της Πενσιλβάνια, πόλη αδελφοποιημένη, σήμερα, με την «πρωτεύουσα του σολομού» Μπαλίνα.

Μετά ήρθε ο Εντουαρντ Φράνσις, γιος του Πάτρικ Πίους, μηχανικός στην Αμερική, προπάππος του Μπάιντεν και πρώτος Ιρλανδοαμερικανός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια το 1907. Η κόρη του Εντουαρντ Φράνσις, ή η γιαγιά του Μπάιντεν, Τζεραλντίν Κάθριν Μπλιούιτ, παντρεύτηκε τον Αμπροουζ Τζόζεφ Φίνεγκαν το 1909, με καταγωγή από τη χερσόνησο Κούλι. Η κόρη τους, Κάθριν Γιουτζίνια, παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν το 1941 και την 20ή Νοεμβρίου του επόμενου έτους γεννήθηκε ο Τζο Μπάιντεν στο Σκράντον. 

Δύο αιώνες μετά την αναχώρηση των προγόνων του για τις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει μακρινούς συγγενείς στην Ιρλανδία, τη Λορίτα και τον Τζόζεφ «Τζο» Μπλιούιτ, τρίτα ξαδέλφια του Αμερικανού προέδρου. Ο 43χρονος Τζόζεφ είναι υδραυλικός και προσφάτως δείπνησε στον Λευκό Οίκο με τον εκλεκτό συνονόματο ξάδελφό του, την 17η Μαρτίου, δηλαδή ανήμερα του Αγίου Πατρικίου.

Δεν θα παρευρεθεί στη Στέψη του Καρόλου

Σε αντίθεση με την έντονη σημασία που δίνεται στην επίσκεψη στην Ιρλανδία, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπάιντεν δεν θα παραστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ τον επόμενο μήνα και τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Ηδη από τον Μάρτιο, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωνε στο Time ότι η στέψη «δεν φαίνεται να είναι γεγονός στο οποίο θα παραστεί ο πρόεδρος». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Μπάιντεν είχε παραστεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μακρά παράδοση

Υπάρχει, ωστόσο, μια μακρά παράδοση που θέλει τους προέδρους των ΗΠΑ να απολαμβάνουν τα ταξίδια στην Ιρλανδία περισσότερο από πολλές άλλες επίσημες υποχρεώσεις τους.

Ο Μπιλ Κλίντον έγινε δεκτός από εκστασιασμένο πλήθος το 1995, όταν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και την Ιρλανδία. Οι New York Times ανέφεραν ότι «οι Ιρλανδοί χάρισαν στον Μπιλ Κλίντον τις καλύτερες δύο ημέρες της προεδρίας του».

Εξήντα χρόνια πριν, ο Τζον Κένεντι περιέγραψε το ταξίδι του στην Ιρλανδία, το 1963, ως τις καλύτερες τέσσερις ημέρες της ζωής του. Εκτοτε, οι πρόεδροι Νίξον, Ρίγκαν, Τζορτζ Μπους, Ομπάμα και Τραμπ έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στο Σμαραγδένιο Νησί – και όλα αυτά προς μεγάλο φθόνο πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν λαμβάνουν τόση προσοχή.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

Άκρως επικίνδυνη η επίσκεψη ενός πολεμοχαρούς στην Ιρλανδία.
Το Αλτσχάμερ ενδεχομένως να του προκαλέσει την εμμονή να εμπλέξει την Ιρλανδία με την Βόρειο για να πουλά όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό η Αμερική.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ