Kathimerini.gr
Με ακριβώς δύο εβδομάδες να απομένουν για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μεγάλα γαλλικά συνδικάτα καλούν την Πέμπτη σε μαζικές απεργίες για να πιέσουν τον πρόεδρο Μακρόν να «σεβαστεί τα αποτελέσματα» των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και να επιτρέψει σε έναν αριστερό συνασπισμό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα κυβερνητικής παράλυσης ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες ανέδειξαν ένα σώμα διαιρεμένο μεταξύ τριών πολιτικών ομάδων: του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, των κεντρώων συμμάχων του Μακρόν και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως θα κάνει δεκτή την παραίτηση του προερχόμενου από το κόμμα του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ στις 16 Ιουλίου.
Η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνη της. Τα τρία κύρια κόμματα της συμμαχίας, η ριζοσπαστική Ανυπότακτη Γαλλία, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, ζητούν από τον πρόεδρο να απευθυνθεί σε αυτά για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.
Η Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέας του συνδικάτου CGT που αριθμεί περισσότερα από 600.000 μέλη και θεωρείται ένα από τα πιο μάχιμα, δήλωσε σε συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο LCI την Πέμπτη ότι αν ο Μακρόν δεν σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών, «κινδυνεύει να βυθίσει και πάλι τη χώρα στο χάος».
Πάντως ο Μακρόν γνωστοποίησε χθες πως θα κάνει δεκτή την παραίτηση του προερχόμενου από το κόμμα του, νυν πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ την Τρίτη 16 Ιουλίου, ενώ συναντήθηκε ξανά με υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησής του σε μια προσπάθεια να χαράξει τη δύσκολη πολιτική πορεία των επόμενων εβδομάδων.
Στο ακροδεξιό στρατόπεδο φαίνεται πως μετά τη δυσαρέσκεια έχουν αρχίσει να δημιουργούνται αντίρροπα ρεύματα. Οπως σχολιάζει χαρακτηριστικά χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, οι μανιώδεις προσπάθειες να λειανθεί η εικόνα του κόμματος και να περάσει στο εκλογικό σώμα ως ένα κίνημα που έχει αποκηρύξει το ρατσιστικό και φιλοναζιστικό παρελθόν του είχαν εν μέρει επιτυχία.
Πράγματι, η «λάμψη» του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά έκρυψε ορισμένα από τα φαντάσματα που κρύβονται στα βάθη του κόμματος. Μετά όμως από την κακή εκλογική απόδοση της Κυριακής, ο Μπαρντελά βρίσκεται αντιμέτωπος με δριμείες επικρίσεις ως ο άνθρωπος που ευθύνεται για την τρίτη θέση της Εθνικής Συσπείρωσης.
Η δε επιλογή του την επομένη των εκλογών να τοποθετηθεί στην ηγεσία μιας ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ενόχλησε πολλά πρόσωπα που είχαν επενδύσει στη φιλοτέχνηση του νέου, «αντι-πουτινικού» προφίλ του κόμματος.
Πλέον, παλαιά και αφοσιωμένα μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης προειδοποιούν τη Λεπέν πως κινδυνεύει να χάσει το κόμμα «μέσα από τα χέρια της». Η Ακροδεξιά δείχνει να κινείται προς ένα σταυροδρόμι στο οποίο θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον φωτογενή και φιλόδοξο Μπαρντελά και την «παραδοσιακή», αλλά λιγότερο θελκτική προς τα πλήθη Μαρίν Λεπέν.