ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΛΚ: Χρίσμα για δεύτερη θητεία στη Φον ντερ Λάιεν

Για μια νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν – Στην ομιλία της έκανε λόγο για μάχη έναντι των «λαϊκιστών» και των «ακραίων» από τα δεξιά και από τα αριστερά

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) –ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου– σηματοδότησε η χθεσινή επικύρωση από το πολιτικό του συνέδριο της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, εκ μέρους των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων. Το διήμερο συνέδριο, που ολοκληρώθηκε χθες στο Βουκουρέστι, υιοθέτησε εξάλλου τη στρατηγική του ΕΛΚ μέσω του πολιτικού του μανιφέστου, που δίνει έμφαση στην πολυεπίπεδη έννοια της «ασφάλειας» τόσο στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Τα στοιχεία αυτά, άλλωστε, εκτιμώνται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ατζέντα σταθερότητας», που αποτελεί ισχυρή επιχειρηματολογία για να εμπιστευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τα κόμματα του ΕΛΚ, αλλά και την υποψήφιά του. «Βλέπω το ΕΛΚ ενωμένο και συντεταγμένο πίσω από την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και πολιτικά δικαιωμένο για τις επιλογές που έκανε», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις πολυεπίπεδες και πρωτοφανείς κρίσεις που αντιμετώπισε επιτυχώς η πρόεδρος της Κομισιόν την τελευταία πενταετία, από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την ενεργειακή κρίση.

Με ειδικές αναφορές στην ιστορική συμφωνία για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), o πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην ολομέλεια του ΕΛΚ συνδύασε την «αποτελεσματική ανταπόκριση» της Κομισιόν στις έως τώρα προκλήσεις με την επιτυχή μετατροπή της Ελλάδας από τον «ασθενή της Ευρώπης» το 2019, σε χώρα «που στέκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που «αποτελεί θετική έκπληξη της Ευρωζώνης», έχοντας «ήδη κερδίσει δύο φορές έναντι των κενών υποσχέσεων των λαϊκιστών».

Η «μάχη» που καλείται ουσιαστικά να δώσει σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΕΛΚ είναι έναντι των «λαϊκιστών» και των «ακραίων» από τα δεξιά και από τα αριστερά, τόνισε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με «όχημα» την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την ασφάλεια και την ευημερία. Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβαν αρκετές φορές τις «κόκκινες γραμμές» του ΕΛΚ για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες με ευρωομάδες, όπως τους συντηρητικούς του ECR. Πάντως, θετικό είναι το κλίμα για το κόμμα της Μελόνι, ο ρόλος της οποίας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια εκτιμάται ως εποικοδομητικός από την πλειονότητα των αρχηγών κομμάτων και κυβερνήσεων του ΕΛΚ, όπως και από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ενδεχομένως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το μεταναστευτικό –όπως καταγράφεται τουλάχιστον στο πολιτικό μανιφέστο– να ανοίγει την πόρτα για μετεκλογικές συνεργασίες με τους συντηρητικούς του ECR. Η πρόβλεψη, άλλωστε, για εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας», της εξαγωγής επί της ουσίας της διαδικασίας του ασύλου σε εκτός Ε.Ε. χώρες, ακολουθεί τα «χνάρια» αμφιλεγόμενων μοντέλων και συμφωνιών διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, πάντως, υπογράμμισε χθες ότι η πρόβλεψη για «ασφαλή τρίτη χώρα» δεν είναι καινούργια και ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Η διαφωνία Μερτς

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη συνεργασία με την ευρωομάδα του ECR δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους αρκετούς εντός του ΕΛΚ, όπως τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες του CDU, ο επικεφαλής των οποίων, Φρίντριχ Μερτς, έχει δηλώσει δημοσίως και αρκετές φορές ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκλήθηκαν για το γεγονός ότι η μοναδική υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν δεν έλαβε την ομόφωνη έγκριση των συνέδρων. Από τις 489 έγκυρες ψήφους, η πρόεδρος της Κομισιόν έλαβε τελικά 400 υπέρ της υποψηφιότητάς της και 89 κατά. «Επρόκειτο για μια δημοκρατική, ανοιχτή διαδικασία», σχολίασε μάλλον αμήχανα ο Μάνφρεντ Βέμπερ για το αποτέλεσμα της κάλπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση