ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Economist: Γιατί στην Κίνα προτιμούν τον Γκάβιν Νιούσομ αντί των Μπάιντεν και Τραμπ

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ανησυχεί, ο κόσμος παρακολουθεί τις λεπτομέρειες και σχολιάζει ειρωνικά

Την ώρα που στη Ρωσία η ηγεσία δηλώνει… σχετικά αδιάφορη (φαινομενικά τουλάχιστον) για την εξέλιξη των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες (ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι κοιμόταν κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ), στην Κίνα το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ανησυχεί, ο κόσμος παρακολουθεί τις λεπτομέρειες και σχολιάζει ειρωνικά, ενώ αυξάνονται όσοι επιθυμούν τη θέση του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα να πάρει ο Γκάβιν Νιούσομ.

Ο τελευταίος είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και η επικρατέστερη εναλλακτική στην υποψηφιότητα Μπάιντεν για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, εφόσον η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δεν είναι εκείνη που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Κινέζοι δεν προτιμούν κανέναν από τους Τραμπ και Μπάιντεν, εκτιμά ο Economist. Με τον Τραμπ η Κίνα υπέστη σφοδρό εμπορικό πόλεμο, αλλά και ο κ. Μπάιντεν θεωρείται μη συνεργάσιμος από το Πεκίνο. Η πρωτοβουλία του νυν προέδρου το 2021 να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για την παγκόσμια δημοκρατία και η σταυροφορία του κατά των απολυταρχικών καθεστώτων, με τη διάκριση των κρατών του κόσμου σε «δημοκρατίες και απολυταρχίες», ήταν αναμενόμενο να ενοχλήσουν την Κίνα, που πριν από την εποχή Σι Τζινπίνγκ ήταν πολύ πιο κοντά στις ΗΠΑ και αποκόμιζε πολλά στοιχεία του αμερικανικού καπιταλισμού.

Σήμερα οι Κινέζοι βλέπουν δύο ουσιαστικά 80χρονους να μάχονται γι’ αυτό που επισήμως το Πεκίνο αποκαλεί «εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ», την επανεκλογή στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν κρύβουν ότι η υπόθεση τους αφορά άμεσα. Αμφότεροι οι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των αυξημένων δασμών για τα κινεζικά προϊόντα, απλώς, όπως επισημαίνει ο κύκλος του προέδρου Σι στο Πεκίνο, ο Τραμπ είναι λιγότερο προβλέψιμος. Εδώ όμως δεν υπάρχει «το μη χείρον βέλτιστον» μεταξύ των Τραμπ και Μπάιντεν. Απλώς στους Κινέζους δίνεται ευκαιρία ειρωνικού σχολιασμού και απορριπτικής προσέγγισης στην αμερικανική δημοκρατία.

Ετσι, στην Κίνα ολοένα και περισσότεροι σχολιαστές στα ηλεκτρονικά Μέσα, επωνύμως και ανωνύμως, εκφράζουν από συμπάθεια έως και προτίμηση για τον Γκάβιν Νιούσομ, τον επικρατέστερο από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες για το χρίσμα του κυβερνώντος τις ΗΠΑ κόμματος, εφόσον κανένας από τους δύο ηγέτες του Λευκού Οίκου, δηλαδή τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις, δεν είναι τελικά στις επιλογές των ψηφοφόρων σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα (και παλαιότερα στην Ελλάδα) Νίκολας Μπερνς με τον Γκάβιν Νιούσομ περπατούν στο Σινικό Τείχος. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας έχει ακόμη μεγαλύτερο δρόμο μπροστά του για να φτάσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου (φωτ. αρχείου: Associated Press)

Γιατί τον Νιούσομ; Ο Economist εξηγεί ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας έχει συμπάθειες στην Κίνα, και κάποιοι Κινέζοι που γράφουν στα ηλεκτρονικά δίκτυα ότι «διακρίνουν μια ελπίδα για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις εφόσον ο κ. Μπάιντεν αποσυρθεί και ακολουθήσει μια διαδικασία που θα αναδείξει τον Γκάβιν Νιούσομ εκλεκτό των Δημοκρατικών».

Τονίζεται το γεγονός ότι ο κ. Νιούσομ επέλεξε να επισκεφθεί την Κίνα πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο. Φροντίζουν μάλιστα να κυκλοφορούν και βίντεο από την επίσκεψη Νιούσομ στο Πεκίνο, πράγμα που ενδεχομένως να φθάνει και στα… κινητά των κινεζόφωνων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.

Δεν παραλείπουν οι σχολιαστές αυτοί να σημειώσουν πως κατά την επίσκεψή του στην Κίνα πριν από εννέα μήνες ο Γκ. Νιούσομ συνάντησε τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο Σι, κι έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός κυβερνήτης που συνάντησε τον Κινέζο ηγεμόνα τα τελευταία έξι χρόνια.

Ακόμη περισσότερο υπογραμμίζεται η δήλωση του Γκ. Νιούσομ τότε ότι ένα «διαζύγιο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας «δεν συνιστά επιλογή»

Παρά ταύτα, όπως τονίζει ο Economist, με δεδομένο τον τεράστιο σκεπτικισμό για την Κίνα τόσο εντός του Ρεπουμπλικανικού όσο και εντός του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, οι θαυμαστές του Γκ. Νιούσομ στην Κίνα «μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός».

Πηγή: The Economist

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ