Kathimerini.gr
Πολιτικό «σήμα» ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί τη «χαλάρωση» κάποιων από τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, προκειμένου να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας, αναμένεται να στείλουν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Η προσέγγισή μας θα είναι βήμα βήμα», τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας προσερχόμενη στο συμβούλιο, ενώ προσέθεσε ότι η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι «εύθραυστη». «Εάν (σ.σ. η νέα κυβέρνηση) προχωρήσει στα σωστά βήματα, είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε με τα απαραίτητα δικά μας», τόνισε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν σήμερα μια διαδικασία «έξι βημάτων», προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις στη Συρία, την ώρα που Αυστρία και Ιταλία ζητούν «άμεση και ουσιαστική» άρση των μέτρων, «που είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη της χώρας αλλά και την εξασφάλιση ενός ρόλου της Ευρώπης «ως αξιόπιστου» παράγοντα». Αυτό επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την Κάγια Κάλας οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στην περιοχή προκρίνουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας Ισπανίας, Δανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας σε ξεχωριστό non paper –μέσω του οποίου– υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν και να ανασταλούν άμεσα, ώστε να σταλεί «μήνυμα προς τον λαό της Συρίας».
Η Ε.Ε. είχε επιβάλει κυρώσεις εναντίον του προηγούμενου καθεστώτος υπό τον Μπασάρ αλ Ασαντ, ωστόσο και η HTS (Hayat Tahrir al Sham), που έχει αναλάβει την εξουσία στη Δαμασκό, θεωρείται από τις Βρυξέλλες «τρομοκρατική οργάνωση» λόγω των προηγούμενων σχέσεών της με την Αλ Κάιντα, συνεργασία που ωστόσο σταμάτησε το 2016.
Η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ε.Ε. (ΕΥΕΔ) έχει ήδη προετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» έξι φάσεων, με βασικό στόχο τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον της Συρίας «προκειμένου να δοθούν κίνητρα για μια ειρηνική μετάβαση και ανοικοδόμηση» της χώρας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ωστόσο, τα μέτρα δεν περιλαμβάνουν άρση του εμπάργκο όπλων ή συγκεκριμένα πρόσωπα, ιδιαίτερα πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος Ασαντ.
Οι κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών αναμένεται να ανασταλούν, αλλά δεν θα ακυρωθούν διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Βασική επιδίωξη της Ε.Ε. είναι να σταλεί «ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι ήρθε η ώρα η χώρα να μπορέσει να ανοικοδομηθεί», προσέθεσε. Για τον λόγο αυτόν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η δυνατότητα επαναφοράς των μέτρων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Η Κάγια Κάλας επανέλαβε, άλλωστε, ότι προς το παρόν τα μηνύματα που στέλνει η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πλέον «αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένες πράξεις».
Το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων είναι πάντως αρκετά πολύπλοκο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνική εφαρμογή τους. Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να αρθούν κάποια μέτρα, όμως χρειάζεται συντονισμός και με τις αντίστοιχες κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Εθνη. Για παράδειγμα, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η διευκόλυνση της εναέριας κυκλοφορίας Ε.Ε. – Συρίας. Επίσης, αρκετά κράτη-μέλη ζητούν ήδη την άρση μέτρων στον οικονομικό τομέα, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν τον τρόπο και τον χρόνο για την άρση των κυρώσεων, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που διευκρινίζουν παράλληλα ότι ειδικές τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων θα εξετάσουν ποια μέτρα μπορούν να αρθούν το επόμενο εξάμηνο, ενώ η τελική συμφωνία θα ανακοινωθεί έως τον Ιούνιο.