Kathimerini.gr
Η Τουρκία δείχνει πως κάνει κάποια μικρά βήματα διόρθωσης της ρητορικής της εναντίον της Ελλάδας και όπως φάνηκε και από την ολιγόλεπτη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, οι δύο χώρες θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια ανοίγματος διαύλων επικοινωνίας με βασικό στόχο την αποφυγή μεγάλων κρίσεων.
Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως η αλλαγή στάσης της Τουρκίας ίσως να έχει προσωρινό χαρακτήρα. Υπενθυμίζουν πως πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ήταν δύσκολο η Αγκυρα να συνεχίζει μια ρητορική αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας που είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όπως και να απειλεί με αλλαγή συνόρων!
Ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να ζήτησε την επιβολή περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις καταθέσεις, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε έγκριση.
Παράλληλα, στην τουρκική πρωτεύουσα παρατήρησαν με προσοχή τις αντιδράσεις υπέρ της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και αντιλήφθηκαν πως η συνέχιση αυτής της έντονης ρητορικής θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.
Κρίσιμος παράγοντας στην αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται η συνάντηση του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας παρευρέθηκαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να παίρνει τα μηνύματα των μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχετικά με τις σχέσεις της Αγκυρας με την Αθήνα.
Ωστόσο στα ελληνοτουρκικά, η καχυποψία απέναντι στην Αθήνα παραμένει. Ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Aμντουλκαντίρ Σελβί, που θεωρείται πως έχει τις πιο καλές πληροφορίες από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε άρθρο του υποστήριξε ότι «oι ΗΠΑ υποκινούν την Ελλάδα και θέλουν να μας μπλέξουν σε πόλεμο, αλλά η Τουρκία δεν θα πέσει σε αυτή την παγίδα που έχει καταστροφικό τέλος». Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του αποκάλεσε την Ελλάδα ως «κομπάρσο» ξένων δυνάμεων.
Πάντως, παρά το θετικό κλίμα που έδωσαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν μέχρι στιγμής φαίνεται πως επιμένει, με κάπως πιο ήπιο τρόπο, να δηλώνει πως δεν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ανέφερε ότι «όσον αφορά την Ελλάδα, έχω εκφράσει τις αντιδράσεις μου. Και είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, ειδικά αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός». Για να προσθέσει ξανά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως πως άλλος ένας λόγος που η Αγκυρα προσωρινά «πατάει φρένο» στη ρητορική των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα, είναι πως θέλει να προσεγγίσει τις χώρες της Δύσης και η Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στο ζήτημα αυτό. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει άμεση ανάγκη από το «ζεστό χρήμα» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, καθώς πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι της χώρας μιλούν για ενδεχόμενο χρεοκοπίας και ήδη υπάρχουν έντονες φήμες για επιβολή capital controls σε περίπτωση που δεν ληφθούν άλλα μέτρα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox της Τουρκίας υποστηρίζει πως αυτές τις ημέρες υπάρχει έντονη κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Νουρετίν Νεμπατί και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου. Σε μια σύσκεψη που έγινε μεσάνυχτα, πριν από 15 ημέρες, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν, ο κ. Καβτζίογλου φέρεται να ζήτησε την άμεση επιβολή κλιμακούμενων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις καταθέσεις, καθώς στην κεντρική τράπεζα θεωρούν πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα συνεχιστεί και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι περιορισμένα. Ο κ. Νεμπατί δεν έδωσε την έγκρισή του για έκτακτα μέτρα, ζητώντας τη συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής, που έχει όμως εκτινάξει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 75%.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έμπειροι αναλυτές επιμένουν πως ο κ. Ερντογάν το ερχόμενο φθινόπωρο θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, καθώς τονίζουν πως η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει άλλον ένα χρόνο την κατάσταση αυτή και εκφράζουν τις υποψίες τους πως η απόφαση θα ληφθεί εντός του Ιουλίου, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας θα ανακοινώσει τεράστιες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, τις οποίες θα καλύψει τυπώνοντας τουρκικές λίρες στην κεντρική τράπεζα.