ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

BBC: Πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Κίνας για το μπαλόνι;

Οι ειδικοί απαντούν

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν ότι το μπαλόνι εναέριας επίβλεψης το οποίο εθέαθη πάνω από κομβικής σημασίας τοποθεσίες στις ΗΠΑ, ανήκει στο Πεκίνο, αλλά επιμένουν ότι ο σκοπός του ήταν η μετεωρολογική έρευνα και ισχυρίζονται πως εξετράπη της πορείας του λόγω απροσδόκητων ανέμων.

Το BBC εξέτασε την κατεύθυνση του ανέμου και άλλα σχετικά στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει την πιθανή πορεία του μπαλονιού.

Πού εθεάθη το κινεζικό μπαλόνι;
Το μπαλόνι εθεάθη πάνω από καναδικά εδάφη προτού εμφανιστεί την Τετάρτη πάνω από την πόλη Μπίλινγκς της πολιτείας Μοντάνα των ΗΠΑ, όπου κάτοικοι το είδαν να πετάει στον ουρανό.

Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι παρακολουθούν το μπαλόνι στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ σημειώνουν ότι έχει πετάξει πάνω από υψηλής σημασίας στρατιωτικές τοποθεσίες.

Εξετράπη της πορείας του, λέει η Κίνα

Το Πεκίνο αναφέρει ότι ισχυροί δυτικοί άνεμοι «παρέσυραν το μηχάνημα», το οποίο έχει «περιορισμένες δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης», με αποτέλεσμα να εκτραπεί τις προκαθορισμένης πορείας του.

Ο Σάιμον Κινγκ του BBC Weather αναφέρει ότι στην περιοχή του βόρειου Ειρηνικού μεταξύ Κίνας και Βόρειας Αμερικής, οι άνεμοι που επικρατούν είναι δυτικοί (πνέουν δηλαδή από τα δυτικά προς τα ανατολικά). «Στη συγκεκριμένη περιοχή του Ειρηνικού, η ταχύτητα του ανέμου σε υψόμετρο από 9.000 έως 12.000 μέτρα, ήταν 240 χιλιόμετρα την ώρα ή μεγαλύτερη τις τελευταίες ημέρες», τονίζει ο Κινγκ. «Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο στην εν λόγω περιοχή με την ταχύτητα του ανέμου σε αυτό το υψόμετρο».

Οι ροές του ανέμου στον βόρειο Ειρηνικό κατά τις τελευταίες ημέρες, θα έσπρωχναν το μπαλόνι βορειοδυτικά προς την κατεύθυνση της Αλάσκα και στη συνέχεια νοτιοδυτικά προς τη Μοντάνα μέσω του Καναδά», εξηγεί ο ίδιος. «Τα περισσότερα μετεωρολογικά μπαλόνια φτάνουν σε ύψος περίπου 30.000 μέτρα και μετά από λίγες ώρες εκρήγνυνται, με τον εξοπλισμό να πέφτει στη Γη με αλεξίπτωτο. Είναι ασυνήθιστο ένα τέτοιο μπαλόνι να παραμείνει [στον ουρανό] για μέρες όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Η Δρ. Μαρίνα Μίρον, ερευνήτρια στον τομέα των αμυντικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, αναφέρει ότι το μπαλόνι ίσως να ήταν πιο προηγμένο τεχνολογικά από ό,τι ισχυρίζεται η Κίνα. «Είναι πιθανό κάποιος να χειριζόταν το μπαλόνι από το έδαφος», λέει η ίδια. «Θα μπορούσε να αυξήσει ή να μειώσει το ύψος του μπαλονιού έτσι ώστε να εισέλθει σε ρεύματα αέρα που πνέουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις».

«Το επιθυμητό θα ήταν να το κάνουν να αιωρείται πάνω από ένα σημείο ώστε να συλλέξει στοιχεία. Αυτό είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κάνει με ένα μπαλόνι αλλά όχι και με έναν δορυφόρο».

Μπορούμε να ιχνηλατήσουμε την πορεία του;

Όχι με ιδιαίτερη βεβαιότητα. Δεν διαθέτουμε τα στοιχεία που θα είχαμε στην περίπτωση μιας εμπορικής πτήσης και γι’ αυτό θα πρέπει να ανατρέξουμε σε άλλες πηγές πληροφοριών. Μια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της πορείας αντικειμένων σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, είναι η αξιοποίηση ενός μοντέλου που βασίζεται στην ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου.

Το αμερικανικό τμήμα μελετών για τον Ωκεανό και την Ατμόσφαιρα (NOAA) έχει αναπτύξει ένα τέτοιο μοντέλο (γνωστό ως HYSPLIT) που βασίζεται σε ανέμους που πνέουν σε υψόμετρα άνω των 14.000 μέτρων. «Η βασική χρήση του», λέει ο Σάιμον Κινγκ «είναι ο έλεγχος της μετακίνησης και της διασποράς μολυσματικών και επικίνδυνων στοιχειών στην ατμόσφαιρα».

«Το μοντέλο λειτουργεί επίσης και αντιστρόφως – η λεγόμενη “αντίστροφη πορεία” – έτσι ώστε αν μπορούμε να δούμε από πού προέρχονται τα εν λόγω στοιχεία», σημειώνει. «Στην περίπτωση του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ, η αντίστροφη τροχιά μπορεί να δείξει από πού προήλθε ο άνεμος που μετέφερε το μπαλόνι, ενώ μέσω της ανάλυσης της κατεύθυνσης και της ταχύτητας του ανέμου, [μπορούμε να δούμε] και προς τα πού θα πάει στη συνέχεια».

Ο Αμερικανός μετεωρολόγος Νταν Σάτερφιλντ έχει χρησιμοποιήσει το εν λόγω μοντέλο προκειμένου να υπολογίσει την πιθανή πορεία που ακολούθησε το κινεζικό μπαλόνι, και κοινοποίησε τα ευρήματά του στο Διαδίκτυο. Ξεκινώντας από το σημείο στη Μοντάνα όπου εθεάθη την 1η Φεβρουαρίου, ο Σάτερφιλντ υπολόγισε την πιθανή αντίστροφη πορεία του μπαλονιού, βασιζόμενος σε στοιχεία για τον άνεμο, και βρήκε ότι πιθανώς προήλθε από την κεντρική Κίνα.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι αυτή δεν ήταν η πραγματική πορεία που ακολούθησε το μπαλόνι, αλλά πρόκειται απλώς για μια ανάλυση βασισμένη στο μοντέλο που αναπτύχθηκε από το NOAA.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση