REUTERS, LE MONDE
Η Γαλλία είναι από χθες η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει κατοχυρώσει στο σύνταγμά της το δικαίωμα κάθε γυναίκας να διακόψει ανεπιθύμητη κύηση. Η ιστορική απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία στις Βερσαλλίες, όπου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκαλέσει την προβλεπόμενη κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Η αναθεώρηση του συντάγματος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, που θεσπίστηκε το 1958 επί Σαρλ ντε Γκωλ, απαιτούσε πλειοψηφία τριών πέμπτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Τελικά, η πρόταση εγκρίθηκε με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς 780 βουλευτές και γερουσιαστές την υπερψήφισαν ενώ μόλις 72 εναντιώθηκαν. «Υπερηφάνεια για τη Γαλλία, μήνυμα προς όλο τον κόσμο», έγραψε ο Μακρόν στη διαδικτυακή πλατφόρμα Χ όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι θα γιορτάσουν αυτή την εξέλιξη στις 8 Μαρτίου, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση «Τολμήστε να είστε φεμινίστριες» έκανε λόγο για ιστορική νίκη και παρατήρησε: «Η άνοδος της Ακροδεξιάς και η ενίσχυση της ρητορικής κατά των αμβλώσεων, σε συνδυασμό με τα διεθνή παραδείγματα της Αμερικής και της Πολωνίας, δείχνουν καθαρά ότι τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκονται σε υποχώρηση, σε παγκόσμια κλίμακα». Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε προηγούμενη απόφαση επί της ιστορικής υπόθεσης Ρόου εναντίον Ουέιντ, με την οποία νομιμοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα οι αμβλώσεις. Με τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολιτεία να περιορίζει αυτό το δικαίωμα, πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε πολιτείες όπου κυριαρχεί η πιο δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών. Εξάλλου στην Πολωνία, επί διακυβέρνησης του εθνικιστικά και κοινωνικά υπερσυντηρητικού κόμματος PiS (το οποίο σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση), το δικαίωμα στην άμβλωση πρακτικά καταργήθηκε, πλην ειδικών περιστάσεων.
Οι αμβλώσεις έπαψαν να αποτελούν ποινικό αδίκημα στη Γαλλία το 1975, χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε ύστερα από μεγάλη μάχη με εισήγηση της υπουργού Υγείας Σιμόν Βέιλ, επί προεδρίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 86% των Γάλλων συμφωνεί με την κατοχύρωση του δικαιώματος στο σύνταγμα της χώρας. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, το ποσοστό των πολιτών που δια-φωνούν με τους περιορισμούς του δικαιώματος φτάνει στο 61%, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την προεδρία και το Κογκρέσο.
Η δεξιά αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι προώθησε τη συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη, αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο, ούτε η Κεντροδεξιά ούτε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν τόλμησαν να αντιταχθούν ανοιχτά στην αναθεώρηση, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος. Ο Πύργος του Αϊφελ φωταγωγήθηκε χθες το βράδυ για να εορταστεί η σημαντική εξέλιξη.