ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τwitter: Το μεγάλο στοίχημα του Μασκ και το μαύρο – άσπρο με τις διαφημίσεις

Γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το νέο αφεντικό της Twitter

Kathimerini.gr

Για τον Έλον Μασκ, ήταν εύκολο να δώσει το εξωφρενικό ποσό των 44 δισ. ευρώ για το Twitter. To deal ολοκληρώθηκε και επίσημα σήμερα, μάλιστα στην πρώτη του κίνηση το νέο αφεντικό φρόντισε να διώξει κακήν-κακώς (φήμες λένε ότι σωματοφύλακες μπήκαν στα γραφεία τους) την πρώην διοίκηση της πλατφόρμας.

Το θέμα είναι ότι τώρα πρέπει να αποδείξει γιατί πιστεύει ότι το Twitter αξίζει 10 φορές περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία διέθεσε, καθώς και να λύσει τα προβλήματα της πλατφόρμας (τα οποία ο ίδιος κορόιδευε τους τελευταίους μήνες)

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο δισεκατομμυριούχος είπε: «Εγώ και οι άλλοι επενδυτές προφανώς πληρώνουμε υπερβολικά για το Twitter αυτή τη στιγμή. Οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Twitter, κατά την άποψή μου, ξεπερνούν την τρέχουσα αξία του».

Τι θα ακολουθήσει, λοιπόν, τώρα που ο Μασκ είναι το νέο αφεντικό του Twitter;

Κυβερνήσεις κουνούν το δάχτυλο στον Μασκ

Αν και δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια του, ο Μασκ έχει υποσχεθεί να διατηρήσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα, ενώ κρατάει μια πιο συμβιβαστική στάση προς τους παγκόσμιους ηγέτες που στοχεύουν να χαλιναγωγήσουν την πλατφόρμα – προκαλώντας έτσι την ανησυχία ακτιβιστών και των προηγούμενων ιδιοκτητών της Twitter.

Μόλις τρεις ώρες αφότου ο Μασκ κήρυξε τη νίκη με tweet «Το πουλί ελευθερώθηκε», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν απάντησε: «Στην Ευρώπη, το πουλί πετά σύμφωνα με τους κανόνες μας».

O Μασκ κοινοποίησε ξανά ένα βίντεο από τον Μάιο, στο οποίο αναφέρει ότι συμφωνεί με τον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ψηφιακά μέσα. O κανονισμός αυτός θα αναγκάσει τις Big Tech να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως του 6% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Στην Ινδία, οι ρυθμιστικές αρχές υπενθύμισαν επίσης στον Μασκ την Παρασκευή για το κράτος δικαίου. «Οι κανόνες και οι νόμοι μας για τους μεσάζοντες παραμένουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει τις πλατφόρμες», δήλωσε ο υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής της Ινδίας.

Τα «βέλη» της Goldman Sachs

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μπορεί επί χρόνια το Twitter να πάλευε με τις κυβερνήσεις για την ελευθερία του λόγου, αλλά επί Μασκ η μάχη αυτή ίσως πέσει στα δίχτυα.

Επιπλέον, η Goldman σημειώνει ότι η επεκτεινόμενη αυτοκρατορία της Tesla στην Κίνα, που απέφερε 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο το Twitter.

«Η ιδέα ότι θα είναι αυτός που θα έρθει σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση και πιθανώς θα μεταφέρει πληροφορίες για τους χρήστες, είναι πολύ τρομακτική. Δεν ξέρουμε αν θα γυρίσει ο Τραμπ, αλλά αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα δώσει στη δημοσιότητα IPs αντιφρονούντων», προσθέτει.

Στο Twitter εργάζονται μεταξύ άλλων και εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τα αιτήματα δεδομένων από τις κυβερνήσεις, αλλά ο Μασκ έχει δείξει την περιφρόνησή του για αυτούς τους ειδικούς.

Ένα Twitter χωρίς ασφάλεια;

Νυν και πρώην υπάλληλοι που μίλησαν με το Reuters είπαν ότι τα σχέδια του Μασκ να κατεβάσει τις κιγκλίδες ασφαλείας – οι οποίες είναι κοινές σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – θα οδηγήσουν σε κατακλυσμό από μηνύματα μίσους, επιβλαβές και δυνητικά παράνομο περιεχόμενο στο Twitter.

Πολλοί εργαζόμενοι της Twitter φοβούνται, εξάλλου, ότι ο δισεκατομμυριούχος CEO θα απολύσει μέλη της ομάδας ασφάλειας, καθώς και ελεγκτές περιεχομένου.

Το μαύρο-άσπρο με τη διαφήμιση στο Twitter

Το 2019, ο Μασκ έγραψε στο Twitter: «Μισώ τη διαφήμιση».

Την παραμονή του αναμενόμενου κλεισίματος της συμφωνίας, απηύθυνε έκκληση απευθείας στους διαφημιστές με ένα ασυνήθιστα μεγάλο tweet: «Το Twitter προφανώς δεν μπορεί να γίνει ένα ελεύθερο για όλους τοπίο κόλασης, όπου όλα μπορούν να ειπωθούν χωρίς συνέπειες! Το Twitter φιλοδοξεί να γίνει η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο, η οποία θα ενισχύει την επωνυμία σας και θα μεγαλώνει την επιχείρησή σας».

Οι διαφημιστές, πάντως, κρατάνε μικρό καλάθι. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι το σχέδιο του Μασκ να αποκαταστήσει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδυτών στο Twitter.

«Η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να αποξενώσει τους μετριοπαθείς και φιλελεύθερους χρήστες και ως αποτέλεσμα να απωθήσει τις μεγάλες μάρκες που στοχεύουν στην εμπορία προϊόντων και την προσέλκυση των ανθρώπων σε όλο το πολιτικό φάσμα», δήλωσε ο Mark DiMassimo, ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας DiMassimo Goldstein.

Μέχρι ο Μασκ να βρει νέες πηγές εσόδων, δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει αντιδράσεις από μια ομάδα που συνεισφέρει το 90% των εσόδων του Twitter.

To μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα του Έλον Μασκ είναι να μετατρέψει το Twitter σε ένα app που θα μπορεί να κάνει κάποιος τα πάντα. Μιμείται, έτσι, το κινεζικό WeChat, όπου οι χρήστες δεν μπορούν απλά να στέλνουν μηνύματα, αλλά και να κάνουν πληρωμές, να ψωνίζουν ή να φωνάζουν ένα ταξί.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να φτιάξει ένα app όπου θα πωλούνται premium συνδρομές για να μειωθούν οι διαφημίσεις, όπου οι δημιουργοί περιεχομένου θα μπορούν να βγάζουν χρήματα και όπου θα επιτρέπονται οι πληρωμές.

Τέτοια «super apps», όπως ονομάζονται, δεν υπάρχουν στις HΠΑ. Εξάλλου, η Apple και η Google, οι οποίες ελέγχουν τα app stores για τα κινητά iPhone και Android, δύσκολα θα επιτρέψουν την κυκλοφορία μιας τέτοιας «σούπερ» εφαρμογής.

Πέρα από αυτό, η προσθήκη πληρωμών στο Twitter – οι οποίες συνήθως χρειάζονται επαλήθευση των στοιχείων του χρήστη – θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην πλατφόρμα όπου επικρατεί κυρίως η ανωνυμία.

Έτσι, το Twitter θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναα ισχυρό εργαλείο πολιτικού ακτιβισμού σε εχθρικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Τζέισον Γκολντμαν, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κινητά-tablets: Τελευταία Ενημέρωση