ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

iPhone 16: Τι περιμένουμε από το λανσάρισμα της επόμενης «ναυαρχίδας»

Ανατρέχουμε στην ιστορία του πρώτου smartphone και σκιαγραφούμε το επόμενο κεφάλαιό της, που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα

Πάνος Σάκκας

Ποια ήταν η τελευταία φορά που εντυπωσιαστήκαμε από κάποια παρουσίαση της Apple; Για πάρα πολλούς ήταν η μακρινή 9η Ιανουαρίου 2007, όταν Στιβ Τζομπς αποκάλυψε το πρώτο smartphone της Ιστορίας, το πρωτότοκο iPhone, με τον «άσωτο» ιδρυτή να μονολογεί επί σκηνής: «Αυτή είναι μία ημέρα για την οποία ανυπομονούσα εδώ και δυόμισι χρόνια».

Άλλοι θυμούνται ακόμα την έκπληξη που τους είχε προξενήσει το λανσάρισμα του πρώτου iPad το 2010, τότε που ελάχιστοι το είχαν «πιστέψει», και τώρα τα τάμπλετ είναι πανταχού παρόντα.

Πριν από την απώλεια του ξυπόλυτου βουδιστή CEO, η Apple μπορεί να ήταν μια μικρότερη εταιρεία, αλλά έβρισκε τον τρόπο να δημιουργεί καινούργιες καταναλωτικές ανάγκες, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με την ίδια ευκολία και για την εποχή του Τιμ Κουκ.

Εν αναμονή της παρουσίασης του iPhone 16, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, μετά δυσκολίας θυμόμαστε κάτι αξιομνημόνευτο επί δικής του ηγεσίας, πέρα από τα προφανή οικονομικά μεγέθη. Λίγοι άλλωστε ενδιαφέρθηκαν για το βιαστικά λανσαρισμένο Apple Vision Pro, για το οποίο μηχανικοί της εταιρείας έδωσαν και έχασαν τη μάχη με τη διοίκηση και αναγκάστηκαν να παρουσιάσουν ένα προϊόν που δεν ήταν έτοιμο από άποψη τεχνολογίας και υλικών κατασκευής.

Το κενό του Τζόναθαν Αϊβι

Αρκετοί επιχειρηματολογούν πως υπάρχει λίγος χώρος για καινοτομία μέσα σε μόλις ένα χρόνο στα smartphones, κάτι που φυσικά ισχύει, αλλά τα iPhones παραμένουν στάσιμα εδώ μια επταετία, μετά την εισαγωγή αναγνώρισης προσώπου στο iPhone X το 2017, την ώρα που οι ανταγωνιστές της Apple πειραματίζονται με τη φόρμα και επαναφέρουν αναδιπλούμενες συσκευές «παίζοντας» με εύκαμπτες οθόνες.

Αντίθετα, βασικός παράγοντας της επιβράδυνσης φαίνεται πως είναι η στροφή του ενδιαφέροντος της εταιρείας από τις πρωτοποριακές συσκευές στις συνδρομητικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο να βλέπουμε κλώνους της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς έστω μια σχεδιαστική ανανέωση – εδώ επιβεβαιώνεται και το κενό που άφησε πίσω του ο αναντικατάστατος επικεφαλής σχεδιασμού και αντιπρόεδρος της εταιρείας σερ Τζόναθαν Αϊβι.

Το άλλοτε δεξί χέρι του Στιβ Τζομπς ήταν πίσω από σχεδόν κάθε ιδιαίτερο σχεδιαστικά τεχνούργημα της Apple – το iMac, το iPod, το iPhone και το iPad. Οταν αποφάσισε να φύγει από την εταιρεία τον Ιούλιο του 2019, «άφησε την Apple στους λογιστές», όπως περιπαικτικά σχολίαζαν οι New York Times το 2022, όταν η απουσία είχε γίνει πια κάτι παραπάνω από αισθητή, σχεδόν ενοχλητική.

«Αλματα πίστεως»

Για χρόνια η Apple έκανε «άλματα πίστεως» στις εξελίξεις σε λειτουργικά κομμάτια που οι ανταγωνιστές της θεωρούσαν ασήμαντα ή καταδικασμένα να αποτύχουν. Οταν είχαν ρωτήσει on camera τον τότε CEO της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, για το πρώτο iPhone, είχε ξεσπάσει σε γέλια: «500 ευρώ; (…) Αυτό είναι το πιο ακριβό τηλέφωνο στον πλανήτη και δεν προσελκύει επαγγελματίες, γιατί δεν έχει πληκτρολόγιο, γεγονός που δεν το κάνει πολύ καλό μηχάνημα για email».

Τελικά ο ανταγωνισμός ακολούθησε την Apple, ακόμα και στη φιλοσοφία των υλικών – πιο ανθεκτικά μέταλλα αντί για φτηνό πλαστικό, glossy γυαλί. Το ίδιο έγινε και με τα «υποχρεωτικά» ασύρματα ακουστικά, όταν αφαιρέθηκε η υποδοχή, οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι για τις bluetooth ψείρες, ποιος κυκλοφορεί πια με καλώδιο στην τσέπη;

Οσο όμως η Apple τραβούσε «προς τα πάνω» τους ανταγωνιστές της, άλλο τόσο φαίνεται πως άρχισε να επηρεάζεται και να επιβραδύνει τη δημιουργική της ορμή. Ακόμα και «πιστοί» χρήστες των συσκευών Apple, που απολαμβάνουν το ασύγκριτο, ομολογουμένως, λογισμικό οικοσύστημα (για όσους δεν είναι gamers τουλάχιστον), ξέρουν ότι την ημέρα της παρουσίασης μπορούν να γλιτώσουν δύο ώρες από τη ζωή τους και, αντί να δουν την αργή παρουσίαση ζωντανά από το Κουπερτίνο, να μπουν απλώς στο τέλος της βραδιάς και να διαβάσουν τα ελαφρώς βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της καινούργιας γενιάς iPhone.

AiPhone

Εχουμε επομένως να περιμένουμε κάτι ενδιαφέρον στη φετινή παρουσίαση; Αν κρίνουμε από την ψηφιακή πρόσκληση και το λογότυπο της Apple «τυλιγμένο» σε πολύχρωμα περιγράμματα, μπορούμε να υποθέσουμε έναν υπαινιγμό αναβάθμισης της Siri, της ψηφιακής βοηθού της Apple που όταν ενεργοποιείται εκπέμπει αντίστοιχους κυματισμούς στην οθόνη.

Και με δεδομένη την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (στην Καλιφόρνια το λένε Apple Intelligence) που παρουσίασε η εταιρεία στο WWDC το καλοκαίρι, το βέβαιο είναι πως θα δούμε ΑΙ χαρακτηριστικά στο επόμενο iPhone. Ισως η ανανεωμένη αντίληψη της Siri και οι δυνατότητές της για εκτέλεση εντολών, ακόμα και μέσα σε ανεξάρτητες εφαρμογές, εκπλήξει ευχάριστα. Δεν θα δημιουργήσει πάντως μεταμεσονύκτιες ουρές έξω από τα καταστήματα.

Τα νέα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max αναμένεται να διαθέτουν νέο υπερευρυγώνιο φακό 48 Megapixel και, σύμφωνα με το Bloomberg, στα νέα χαρακτηριστικά και των τεσσάρων μοντέλων θα είναι, εκτός απροόπτου, και ένα ξεχωριστό πλήκτρο για το «κλικ» των φωτογραφιών. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη θα είναι αδιόρατα λεπτότερο και μία καινούργια απόχρωση τιτανίου θα έρθει να προστεθεί στην υφιστάμενη παλέτα.

Σύμφωνα με διαρροές, πριν από το iPhone 16 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια δύο νέων μοντέλων Apple Watch, Series 10 και Ultra 3, αντίστοιχα, χωρίς να αποκλείεται να ανέβει επί σκηνής και ένα νέο Apple Watch SE. Νέα ακουστικά AirPods επίσης αναμένονται, αλλά όχι κάποιο μοντέλο της κατηγορίας Pro.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κινητά-tablets: Τελευταία Ενημέρωση