ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει σε πρόγραμμα Marie Curie

Για νέες μορφές κοινωνικών δικτύων και προστασία των χρηστών

Στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών κοινωνικών δικτύων, με την αποκέντρωσή τους, στοχεύει σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού (LIΝC) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Συντονιστές του έργου είναι, ο Καθηγητής Μάριος Δικαιάκος και ο Λέκτορας Γεώργιος Πάλλης. Με προϋπολογισμό πέραν των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ (650.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου), το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012 με εναρκτήρια διημερίδα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα εργοδοτήσει έντεκα φοιτητές διδακτορικού επιπέδου και πέντε μεταδιδακτορικούς συνεργάτες.

Το πρόγραμμα iSocial αποσκοπεί στην διερεύνηση νέων επιστημονικών τεχνικών και τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη αποκεντρωμένων κοινωνικών δικτύων (decentralized online social networks). Οι εφαρµογές κοινωνικής δικτύωσης έχουν γνωρίσει πολύ µεγάλη εξάπλωση τα τελευταία χρόνια, καθώς εκατοµµύρια χρήστες τις χρησιµοποιούν για να επικοινωνούν µεταξύ τους. Οι περισσότερες τέτοιες εφαρµογές, όπως π.χ. Facebook, Twitter, LinkedIn κ.λπ είναι κεντρικοποιημένες και  επιτρέπουν την καταγραφή, αποθήκευση και επεξεργασία όλων των προσωπικών πληροφοριών και αλληλεπιδράσεων των χρηστών τους από λίγους, ιδιωτικούς οργανισμούς. Το µοντέλο αυτό εγείρει σοβαρά θέµατα προστασίας και χρήσης προσωπικών δεδοµένων.

Τα τελευταία χρόνια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο χώρο της επιστήμης του Διαδικτύου βρίσκονται τα δίκτυα ίσου-προς-ίσο (peer-to-peer/p2p networks). Η αποκεντρωμένη δομή τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι η  κλιμάκωση και η ανεκτικότητα σε σφάλματα. Τα πλεονεκτήματα αυτών των δικτύων συμβάλουν στη γρήγορη διάδοση της πληροφορίας ανάμεσα στους απλούς χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι κυρίως ανταλλάσσουν  αρχεία, διατηρώντας  την ανωνυμία του τελικού χρήστη και την προστασία της ιδιοκτησίας της πληροφορίας. Η ελευθερία και η ευελιξία που παρέχουν τα δίκτυα p2p  σε συνδυασμό με την ανωνυμία τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή για εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος iSocial είναι να παράσχει παγκοσμίου επιπέδου εκπαίδευση στην επόμενη γενιά των ερευνητών, επιστημόνων πληροφορικής και μηχανικών του Παγκόσμιου Ιστού, συνδυάζοντας θεωρητικές και πειραματικές προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και προγραμματιστικά εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη συστημάτων αποκεντρωμένης κοινωνικής δικτύωσης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το πρόγραμμα iSocial θα επικεντρωθεί στα παρακάτω ερευνητικά θέματα:
• Υποδομή αποκεντρωμένων κοινωνικών δικτύου,
• Κατανομή και αποθήκευση δεδομένων,
• Ασφάλεια, ιδιωτικότητα & εμπιστοσύνη,
• Μοντελοποίηση και προσομοίωση. 

Το πρόγραμμα iSocial, θα διεξαχθεί από ένα δίκτυο ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Κύπρου• Royal Institute of Technology, Σουηδία• University of Insubria, Ιταλία• University of Barcelona, Ισπανία• ICS/FORTH, Ελλάδα) και εταιριών υψηλής τεχνολογίας (IBM Research Haifa, Ισραήλ• Peerialism, Σουηδία).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης έξι συνεργαζόμενοι εταίροι (IMIS/ATHENA - Ελλάδα, TELEFONICA TID - Ισπανία, FMT Worldwide – Κύπρος και Αυστραλία, WADJA.com – Κύπρος και ΗΠΑ, FORΤHNET – Ελλάδα και Nanyang Technological University – Σιγκαπούρη).

 

Social: Τελευταία Ενημέρωση

Από ψηφιακό χώρο συνάντησης του κοινωνικού μας κύκλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν να μετατρέπονται όλο και περισσότερο ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
Τη στιγμή που υπάρχει μια ομαδική συνομιλία για το κάθε τι, πώς μπορούμε να κάνουμε υγιή χρήση των τσατ χωρίς να χάνουμε ...
Kathimerini.gr
 |  SOCIAL
X