Τα μικρά παιδιά ανά τον κόσμο πάντοτε ζωγράφιζαν τον Ήλιο λίγο διαφορετικά. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συνήθως σχεδιάζουν έναν κίτρινο κύκλο και γύρω γύρω ίσιες γραμμές, προσθέτοντας μάλιστα μερικές φορές και ένα χαμογελαστό προσωπάκι. Τα παιδιά στην Ιαπωνία, ωστόσο, μπορεί να τον ζωγραφίσουν με κόκκινο χρώμα όπως και στη σημαία της χώρας τους.
Σήμερα, οι ενήλικες βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το χρώμα του Ήλιου, με ορισμένους να επιμένουν ότι οι αποχρώσεις τους έχουν αλλάξει από τότε που εκείνοι ήταν παιδιά.
«Οταν κοιτάμε τον Ήλιο τα μάτια μας αντιδρούν έντονα και λένε παραείναι φωτεινός για να σου πούμε τι χρώμα είναι. Γι’ αυτό μας φαίνεται λευκός»
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν η συγγραφέας Τζάκι Ντιβόι έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ο κίτρινος Ήλιος που θυμόταν από τα παιδικά της χρόνια, είχε γίνει ξαφνικά λευκός και το σχήμα του πιο ακαθόριστο. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ανάρτηση είχε συγκεντρώσει έξι εκατομμύρια προβολές και χώρισε τους χρήστες σε δύο στρατόπεδα: Αυτούς που συμφωνούσαν με τη Ντιβόι και εκείνους που έλεγαν ότι ο Ήλιος πάντοτε φαινόταν άσπρος.
I’m just telling a person in their 20s that the sun used to be yellow when I was a child and he’s laughing. The last time he saw a yellow sun was on Teletubbies. Here’s the sun right now. White and a weird shape. How’s it looking where you are? pic.twitter.com/C3BJdt7s8I
— Jacqui Deevoy (@JacquiDeevoy1) May 3, 2023
Ποιο είναι όμως το πραγματικό χρώμα του γιγάντιου αυτού αστεριού, κίτρινο ή άσπρο; Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι λίγο κι απ’ τα δύο αλλά, ταυτόχρονα, και τίποτα από τα δύο.
«Ο Ήλιος θα φαινόταν πράσινος εάν τα μάτια μας άντεχαν να τον κοιτάξουν», δήλωσε ο επιστήμονας της NASA, Γ. Ντιν Πέσνελ. «Όταν κοιτάμε, στην ουσία, τον Ήλιο, έχει λίγο από όλα τα χρώματα και είναι τόσο λαμπερός που τα μάτια μας αντιδρούν έντονα και λένε “παραείναι φωτεινός για να σου πούμε τι χρώμα είναι”. Γι’ αυτό ο Ήλιος μας φαίνεται λευκός», εξηγεί ο ειδικός.
Από 150 εκατ. χιλιόμετρα μακριά, ο Ήλιος συνήθως μοιάζει σαν μια λευκή κουκκίδα στον ουρανό. Αλλά ο λόγος που πολλοί άνθρωποι βλέπουν μια κίτρινη απόχρωση, έχει να κάνει με το πώς διαχέεται το φως, σημειώνει ο Πέσνελ.
Τα μόρια του αέρα ανακατευθύνουν τα μπλε και ιώδη μήκη κύματος του φωτός του Ήλιου, επιτρέποντας να γίνουν περισσότερο αντιληπτά από το οπτικό μας νεύρο το κόκκινα και το κίτρινα εξ αυτών. (Αυτός είναι και ο λόγος που ο ουρανός μας φαίνεται γαλανός).
Καθώς η μέρα δίνει τη θέση της στη νύχτα, το φως του Ήλιου πρέπει να περάσει από ένα πιο παχύ στρώμα ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να διαχέονται περισσότερα μόρια στις γαλάζιες αποχρώσεις του, δημιουργώντας τα έντονα πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, προσθέτει ο επιστήμονας.
«Στην ουσία», λέει ο Πέσνελ, «είναι ένα πράσινο αστέρι που μοιάζει λευκό επειδή είναι πάρα πολύ φωτεινό, και μπορεί να μοιάζει και κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, εξαιτίας του πώς λειτουργεί η ατμόσφαιρα».
Πηγή: Washington Post