Kathimerini.gr
Η κυκλοφορία του ChatGPT το περασμένο φθινόπωρο πυροδότησε ένα κύμα ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη. Από τότε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων. Παρά τις ατέλειές τους, το ChatGPT και άλλα εργαλεία Α.Ι. βοηθούν τους ανθρώπους να εξοικονομούν χρόνο στη δουλειά, να προγραμματίζουν χωρίς να γνωρίζουν κώδικα, να κάνουν την καθημερινή ζωή ευκολότερη ή απλώς να διασκεδάζουν.
Αυτό ξεπερνάει την καθημερινότητα: Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες και επιστήμονες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την Α.Ι. για να πραγματοποιήσουν εργασίες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν, σχεδιάζοντας νέα μόρια με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου ή κατασκευάζοντας εξαρτήματα διαστημοπλοίων.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για…
1. Σχεδιασμό κήπων
Ο John Pritzlaff κατασκευάζει έναν κήπο στην αυλή του στο Φοίνιξ, όπου χρησιμοποιεί δέντρα ανθεκτικά στην ξηρασία για να δώσουν σκιά σε άλλα είδη φυτών. «Έχω χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να μου δώσει έμπνευση για είδη που δεν θα μου είχαν περάσει από το μυαλό αλλιώς, και για την επιλογή της θέσης για κάθε δέντρο: το καλύτερο μέρος της αυλής σε σχέση με τον ήλιο σε διαφορετικές εποχές του χρόνου». Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική του θέση, του πρότεινε, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα δέντρο moringa για να προσφέρει σκιά σε ένα αστεροειδές μήλο.
2. Πρόπονηση
Ο Louis Maddox βρίσκει το ChatGPT τον τέλειο σύντροφο για τις προπονήσεις του. Για παράδειγμα, μια μέρα έβαλε τις σημειώσεις της προπόνησής του και είπε: «Δώστε μια συνοπτική περίληψη αυτής της προπόνησης και των μυϊκών ομάδων που ενεργοποιήθηκαν. Σημειώστε τυχόν μυϊκές ομάδες που παραλείφθηκαν και προτείνετε πώς να τις καλύψετε με πρόσθετα/αντικαταστάσεις». Αφού συνόψισε τις σημειώσεις, το ChatGPT απάντησε: Η προπόνηση που έκανε ο χρήστης είναι η καλύτερη δυνατή. Από εκεί και πέρα ζήτησε από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνής τι να ιεραρχήσει αν δεν είχε πολύ χρόνο για το γυμναστήριο και να σκιαγραφήσει περίπου πόσο χρόνο μπορεί να πάρει όλο αυτό.
3. Μαγειρική
Η Kelsey Szemborski είναι μια πολυάσχολη μητέρα που «ψάχνει πάντα για κάτι που θα κάνει τη ζωή μου ευκολότερη». Έτσι, όταν βρήκε το ChatGPT, δοκίμασε να το ρωτήσει για ένα πρόγραμμα γευμάτων χωρίς γλουτένη. «Εξάλειψε εντελώς τη συνήθη διαδικασία σχεδιασμού των γευμάτων, η οποία περιελάμβανε την αναζήτηση συνταγών, την προσπάθεια να σκεφτώ ιδέες για γεύματα».
4. Ένα δώρο
O Matt Strain χρησιμοποίησε το ChatGPT για να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο βιβλίο κοκτέιλ βασισμένο στις αρχές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής, γραμμένο στο στυλ του καταλόγου J. Peterman. Την επόμενη μέρα προχώρησε περαιτέρω την ιδέα, χρησιμοποιώντας το DALL-E για να δημιουργήσει εικόνες των κοκτέιλ για το τελικό βιβλίο, το οποίο χάρισε στη φίλη του για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
5. Οργάνωση του υπολογιστή
«Είχα πολλές σημειώσεις και ήθελα να τις ταξινομήσω στο σύστημα αρχείων μου, ώστε να μπορώ να τις βρίσκω πιο εύκολα στο μέλλον. Βασικά, έδωσα στο ChatGPT έναν κατάλογο, μια λίστα με τα ονόματα όλων των φακέλων μου και τα ονόματα όλων των αρχείων μου. Και μου έδωσε μια λίστα με το ποιες σημειώσεις πρέπει να μπουν σε ποιους φακέλους!» αναφέρει η φοιτήτρια Alex Cai.
6. Διδακτορική διατριβή
Η Anicca Harriott διεκπεραιώνει τη διδακτορική της διατριβή στη βιολογία με τη βοήθεια του Scholarcy και του Scite, μεταξύ άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκουν, συγκεντρώνουν και συνοψίζουν σχετικές εργασίες. «Συλλογικά, αφαιρούν εβδομάδες από τη διαδικασία συγγραφής» σημειώνει.
7. Εκμάθηση της Κινεζικής
«Ο καθηγητής μου στα κινέζικα μου συνέστησε να χρησιμοποιήσω το ChatGPT. Γενικά γράφει με μεγαλύτερη ευχέρεια/τυπικότητα από ό,τι μπορώ εγώ» τονίζει ο Jason Phang.
8. Αντιμετώπιση της δυσλεξίας
«Επειδή είμαι δυσλεκτικός, μου παίρνει πολύ χρόνο να γράψω ένα άρθρο», δήλωσε ο Eugene Capon. «Οπότε το κόλπο που σκέφτηκα είναι να υπαγορεύσω ολόκληρο το άρθρο μου. Στη συνέχεια, θα βάλω το ChatGPT να διορθώσει την ορθογραφία και τη γραμματική μου. Έτσι, κάτι που μου έπαιρνε μια ολόκληρη μέρα για να το κάνω, μπορώ τώρα να το κάνω σε μιάμιση ώρα».
9. Προβλήματα με τους ασφαλιστές
Ο Dr. Ryckman χρησιμοποιεί το ChatGPT για να γράψει τις σημειώσεις που χρειάζεται να στείλει στους ασφαλιστές όταν αυτοί αρνούνται να πληρώσουν τη θεραπεία ακτινοβολίας για έναν από τους καρκινοπαθείς του. «Αυτό που μου έπαιρνε περίπου μισή ώρα να γράψω τώρα μου παίρνει ένα λεπτό», είπε.
10. Δημιουργία μιας νέας πρωτεΐνης
Πριν από δύο χρόνια οι ερευνητές έσπασαν τον κώδικα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη του σχήματος των πρωτεϊνών. Η δημιουργία νέων πρωτεϊνών μπορεί να είναι ένα κρίσιμο επιστημονικό εγχείρημα: Στο παρελθόν, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ανάλογα ινσουλίνης για τους διαβητικούς και ανοσοποιητικά κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο.
«Προηγουμένως, έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα προσχέδιο για το πώς θέλαμε να μοιάζει η νέα πρωτεΐνη και στη συνέχεια ξοδεύαμε πολύ χρόνο βάζοντας τον υπολογιστή να δημιουργήσει παραδείγματα και, σπάνια, τα παραδείγματα αυτά λειτουργούσαν», δήλωσε ο κ. Christopher Norn.
Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να το κάνει. Τη χρησιμοποίησε πρόσφατα για να φτιάξει μια πρωτεΐνη που παράγει φως και μοιάζει με πυγολαμπίδα, ενώ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Άλλοι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την Α.Ι. στην αναζήτηση εμβολίου κατά της ελονοσίας και στην έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον.
11. Λόγος την ημέρα του γάμου
Ο κ. Jonathan Wegener και η φίλη του ήταν κουμπάροι στον γάμο ενός φίλου τους τον Δεκέμβριο. «Λίγες ώρες πριν, είπα: «Μπορεί να γράψει την ομιλία μου; Η πρώτη εκδοχή ήταν γενική, γεμάτη κοινοτοπίες. Τότε το κατεύθυνα. ”Ο Άνταμ είναι μεγάλος λάτρης των φυτών”. Μέτα από λίγα λεπτά Το πέτυχε».