ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαστημικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων θα πέσει στη Γη και κανείς δεν ξέρει πού

Το κομμάτι κινεζικού πυραύλου, που γυρνάει σαν ρωσική ρουλέτα γύρω από τη Γη, αναμένεται να πέσει σήμερα ή το Σάββατο

Kathimerini.gr

Για δεύτερη φορά φέτος και τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια, ένα κομμάτι κινεζικού πυραύλου – βάρους 23 τόνων και ύψους 10ώροφου κτιρίου – γυρνάει σαν ρωσική ρουλέτα γύρω από τη Γη και κανείς δεν ξέρει πού θα πέσει.

Το διαστημικό «σκουπίδι», που αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B, θα πέσει με μη ελεγχόμενο τρόπο πιθανώς σήμερα ή το Σάββατο.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα της Γης, ένα μέρος του – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας.

Oι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Υπενθυμίζεται ότι για τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε άλλα τρία περιστατικά μη ελεγχόμενης πτώσης διαστημικού σκουπιδιού:

  • Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό,
  • τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό,
  • ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Space.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Space  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση

X