Το πως κατάφερε να βάλει ένα chatbot να κάνει «κρυφά» τη δουλειά του εξηγεί στο The Atlantic ο αρθρογράφος Ράιαν Μπράντλεϊ.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος έχει μία δουλειά μερικής απασχόλησης, όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα, συγκεντρώνει τις βασικότερες δημοσιεύσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα συγκεκριμένο θέμα και μαζί με ότι καινούργια στοιχεία υπάρχουν τις παρουσιάζει στα μέλη ενός διοικητικού συμβουλίου.
Η εργασία αυτή του έπαιρνε περίπου 40 λεπτά προκειμένου να την ετοιμάσει, ωστόσο όταν ο ίδιος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, το υλικό του είχε συγκεντρωθεί μέσα σε μόλις 5 λεπτά.
«Όλη η διαδικασία γίνεται στο Playground της OpenAI, το οποίο έχει πολλά κοινά με το ChatGPT. Η μόνη διαφορά είναι πως στο Playground δεν συνομιλείς με το chatbot αλλά σου εμφανίζεται μία κενή σελίδα», αναφέρει ο ορθογράφος τονίζοντας πως η πρώτη του εντολή είναι «Γράψε μου μία παράγραφο σε στιλ εφημερίδας με βάση τα παρακάτω». Ο ίδιος στη συνέχεια κάνει επικόλληση όσες παραγράφους θέλει, τις οποίες προηγουμένως έχει επεξεργαστεί ελαφρώς, ώστε η εφαρμογή να τις «διαβάσει» σωστά και μέσα σε 5 λεπτά το αποτέλεσμα είναι έτοιμο.
Η απόφασή του Μπράντλεϊ να βάλει ένα chatbot να κάνει τη δουλειά του, τον έβαλε όμως σε σκέψεις: Πειράζει που ένας επαγγελματίας συγγραφέας και επιμελητής, σαν κι εμένα, έχει βάλει ένα ρομπότ να κάνει τη δουλειά του;
«Εν τέλει πιστεύω πως δεν έχει καμία σημασία που ένα chatbot κάνει τη δουλειά μου. Άλλωστε αυτό το ρομπότ με βοήθησε να καταλάβω γιατί μισούσα τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επειδή ουσιαστικά έκανα αντιγραφή παραγράφων, δεν έγραφα εγώ ο ίδιος ένα πρωτότυπο κείμενο», αναφέρει ο συγγραφέας επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτά τα εργαλεία χρειάζονται οπωσδήποτε έναν επαγγελματία συντάκτη, για να «δώσει ζωή» στο κείμενο και να το εξανθρωπίσει λίγο.
Κανένα chatbotδεν θα καταφέρει να γράψει ποτέ όπως ένας συγγραφέας
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, κανένα chatbot δεν θα μπορέσει να γράψει ποτέ όπως ένας συγγραφέας, δημοσιογράφος ή αρθρογράφος για έναν και μόνο λόγο. Γιατί το γράψιμο θέλει συναίσθημα. Και σκέψη.
«Η γραφή σίγουρα έχει κανόνες, αλλά σίγουρα ξέρουμε πολλούς συγγραφείς που έχουν «σπάσει σχεδόν όλους τους κανόνες. Αυτό λοιπόν το ChatGPT δεν μπορεί να το κάνει», αναφέρει ο Μπράντλεϊ.
Ο ίδιος τέλος αναφέρει πως όπως εκείνος έμαθε να γράφει έχοντας τον ορθογραφικό έλεγχο στο word του, έτσι και τώρα πολλοί νέοι θα μάθουν να γράφουν με βοηθό τους το ChatGPT.
«Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το ChatGPT δεν γράφει για εμάς, απλώς παράγει αντίγραφα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους, αλλά και να σταθεί εμπόδιο για κάποιους άλλους καθώς η μεταφορά των λέξεων σε μία σελίδα γίνεται με πολύ κόπο», τονίζει ο Μπράντλεϊ.
Πηγή: The Atlantic