ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκινά η κατασκευή των ελληνικών Black Hawk

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραλαβές των πρώτων ελικοπτέρων θα ξεκινήσουν το 2027. Τι προβλέπει η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον εξοπλισμό τους

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Ξεκινά και επίσημα η κατασκευή των ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για τον ελληνικό στρατό με την ανάθεση της σύμβασης στην αμερικανική Lockheed Martin, σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας που υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αεροπορία στρατού θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης της εκδοχής «Μ», της πιο σύγχρονης του ελικοπτέρου Black Hawk, μετά την Αυστραλία. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει την προμήθεια 35 νέων UH-60M, τα οποία θα καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τις αποστολές της διοίκησης ειδικού πολέμου.

Με την προσθήκη των 35 UH-60M, ο ελληνικός στόλος Black Hawk επεκτείνεται και στον στρατό ξηράς, αφού στο πολεμικό ναυτικό υπηρετούν ήδη τα S-70 Aegean Hawk, τα οποία ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» ελικοπτέρων, ενώ, συνεχίζονται οι παραλαβές των νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60R (Romeo) που θα επιχειρούν από τις φρεγάτες FDI του στόλου. Την πλατφόρμα έχει εξετάσει και η πολεμική αεροπορία ως το νέο ελικόπτερο για αποστολές έρευνας και διάσωσης, με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακος και ομοιοτυπίας με τους υπόλοιπους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.

Κόστος και διαμόρφωση

Η Ελλάδα «κλείδωσε» την τιμή με την οποία προμηθεύεται τα ελικόπτερα ο αμερικανικός στρατός, με το κόστος για 35 Black Hawk, μαζί με τους κινητήρες και τα συστήματα επικοινωνίας, την εκπαίδευση, τα ανταλλακτικά και την εν συνεχεία υποστήριξη να αγγίζει τα 1.145.000.000 ευρώ. Η Αθήνα προσανατολίζεται στην απόκτηση των ελικοπτέρων σε διαμόρφωση «Utility», δηλαδή γενικής χρήσης για τη μεταφορά προσωπικού, με πολυβόλα, πυρομαχικά και σύστημα ταχείας καταρρίχησης και σε δεύτερο χρόνο θα αγοραστούν τα απαραίτητα απάρτια για τη μετατροπή τουλάχιστον τεσσάρων BlackΗawk σε ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων.

Η νέα διακρατική συμφωνία θα περιλαμβάνει την προμήθεια των ηλεκτροπτικών, των εξειδικευμένων αισθητήρων και του οπλισμού που θα εγκατασταθούν στα τέσσερα ελικόπτερα της ΔΕΠ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η διαπραγμάτευση για τον πρόσθετο εξοπλισμό αναμένεται να γίνει «πακέτο» με τη δεύτερη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι σε όλα τα ελικόπτερα θα εγκατασταθεί πακέτο αυτοπροστασίας με αντίμετρα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ, τα ειδικών επιχειρήσεων θα διαθέτουν επιπλέον πολυβόλα Μ-134 Minigun, ρουκέτες αλλά και θωράκιση ώστε να επιχειρούν σε περιβάλλον απειλών.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, οι παραλαβές των πρώτων ελικοπτέρων θα ξεκινήσουν το 2027. Η εκπαίδευση των χειριστών αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, με την αεροπορία στρατού να ακολουθεί το ίδιο σύστημα εκπαίδευσης με το πολεμικό ναυτικό, συγκρατώντας το απαιτούμενο κόστος. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα, στο οποίο θα προσέρχονται χειριστές από γειτονικές και όχι μόνο, χώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αεροπορία στρατού δεν θα χρειαστεί νέες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των νέων Black Hawk καθώς διαθέτει χώρους και υπόστεγα στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, την πρώτη από τις βάσεις που θα υποδεχτούν τα νέα ελικόπτερα.

Τα Black Hawk θα αντικαταστήσουν τα 56 γερασμένα UH-1 Huey της αεροπορίας στρατού. Τα μονοκινητήρια Huey αποκτήθηκαν το 1969 και οι διαθεσιμότητες τους είναι πλέον ιδιαίτερα χαμηλές εξαιτίας της αδυναμίας υποστήριξης. Η αγορά των Black Hawk θα συνοδεύεται από διετή σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS), ωστόσο, το ΓΕΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση ενός πενταετούς πλάνου υποστήριξης που θα εξασφαλίζει υψηλές διαθεσιμότητες των μέσων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση