Kathimerini.gr
Σταύρος Παπαντωνίου
Με την τριγωνική σχέση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά αλλά και Κώστα Καραμανλή να βασίζεται σε νέα –σαφώς δυσμενέστερα– δεδομένα το τελευταίο διάστημα, η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών στον ίδιο χώρο αποκτά διαφορετική πολιτική σημασία.
Ο χώρος, μάλιστα, θα είναι ιδιαίτερα συμβολικός, καθώς το τετ α τετ θα λάβει χώρα στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, που διοργανώνει συνέδριο με ακαδημαϊκούς για τη Μεταπολίτευση αλλά και την παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Ν.Δ.
Την πρόσκληση στην εκδήλωση έχει ήδη αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» θα δώσουν το «παρών» και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Η κοινή τους παρουσία εν μέσω ανοιχτής σύγκρουσης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη και υπόγειας με τον κ. Καραμανλή στρέφει όλα τα βλέμματα την Πέμπτη στη Φιλοθέη, όπου θα ακούσουν από κοινού την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι στο συνέδριο με τίτλο «Από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας».
Τρεις παρεμβάσεις
Το πρόγραμμα δεν προβλέπει –έως τώρα– ότι θα λάβει κάποιος εκ των τριών τον λόγο, αλλά αυτό δεν μειώνει το ενδιαφέρον της κοινής παρουσίας τους υπό τη σκέπη του Ιδρύματος, κυρίως για το πώς θα είναι το κλίμα μεταξύ τους.
Η συνάντηση, άλλωστε, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη ρήξη μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά με τις εκατέρωθεν δημόσιες βολές, ενώ σε λίγες ημέρες τα φώτα στρέφονται στον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα κάνει ένα μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων με πρώτη την ερχόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Θα ακολουθήσει νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στις 24 Νοεμβρίου στην Πάτρα, όπου θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια», ενώ στις 8 Δεκεμβρίου έχει κληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση για την 80ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Καρπάθου, ως καλεσμένος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου, χωρίς ακόμα πάντως να έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του.
Εκτός απροόπτου δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής σε περίπου ένα μήνα θα κάνει τρεις παρεμβάσεις, κάτι που είναι βέβαιο πως θα ρίξει περισσότερο φως όσον αφορά τη στάση του έναντι της κυβέρνησης.
Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι πάντα «παρακολουθούν με προσοχή τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού» και μένει να διαπιστωθεί πώς θα διαμορφωθεί η σχέση και των δύο, ειδικά μετά το άνοιγμα που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την 5ετία της διακυβέρνησής του κατά την τελευταία τοποθέτησή του στη Βουλή, κρατώντας διαφορετική στάση από την τροπή που έχει πάρει η σχέση με τον κ. Σαμαρά, που φαίνεται δίχως επιστροφή.
Χθες ο Μάκης Βορίδης ανέφερε πως θέλει να ρωτήσει όποιον ανησυχεί για τα ελληνοτουρκικά, «γιατί καλέ μου κύριε;». Στο ερώτημα εάν αυτή η τοποθέτηση ισχύει και για τον Αντώνη Σαμαρά απάντησε πως ισχύει για όλους που θέτουν τέτοια ερωτήματα στον δημόσιο διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις του κ. Καραμανλή και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς στον προϋπολογισμό θα έχουν διαμορφώσει έως τον Δεκέμβριο μία σαφέστερη εικόνα για το πού οδεύει η σχέση των τριών πρωθυπουργών της Ν.Δ.
Με ευρωβουλευτές
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του στα εσωτερικά ζητήματα. Η χθεσινή συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: τον καλύτερο συντονισμό της ευρωομάδας και την κοινή στρατηγική.
Οπως ανέφερε η ενημέρωση του Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «οι τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προτεραιότητες της ευρωομάδας της Ν.Δ. στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τρία ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν: τα ελληνοτουρκικά, λόγω της πληροφορίας πως έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση για τη διεύρυνση η παρουσίαση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία κάτι που «ανησυχεί τις Βρυξέλλες», τα θέματα των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής αλλά και η οικονομία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Αυτιάς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας και από την πλευρά του Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου.