ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας σε δημοσιογράφους: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα»

«Ασ'το, ας πούμε κάτι ευχάριστο...», το σχόλιό του για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ - Αιχμές κατά της Δικαιοσύνης σε ομιλία στη Βουλή - Αποχώρησε από την αίθουσα η Γεωργία Αδειλίνη

Kathimerini.gr

Την αίσθηση ότι «έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ ο κοινοβουλευτικός διάλογος, με τον κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο για την Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων.

Κατερχόμενος του βήματος, η προεδρεύουσα της συνεδρίασης, γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Χατζηβασιλείου -Τσοβίλη είπε «διαισθανθήκαμε ότι είστε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακούγοντας την ομιλία σας», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει «απελθέτω» το ποτήριον τούτο.

Στο σχόδιο δε, δημοσιογράφου «διαισθανόμαστε ότι πρέπει να επιστρέψετε», ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα».

Στην ερώτηση εάν «θα “βοηθούσε” να αυξηθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 5%», είπε: «Δεν ξέρεις πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μπορεί και να ενισχύσει κάποιες δυνάμεις».

Τέλος, στην ερώτηση: «Πώς τα βλέπετε τα δικά σας, του ΣΥΡΙΖΑ;», ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας: «Αστα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο…».

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της ίδιας ημερίδας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμβάλει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη διαλεύκανση των «μεγάλων υποθέσεων», όπως αυτές των παράνομων παρακολουθήσεων, των Τεμπών και της Πύλου.

Τι είπε στην ομιλία του

Η εκτελεστική αλλά και η δικαστική εξουσία επιβάλλεται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου και για ισχυρή Δημοκρατία, τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ημερίδας ο κ. Τσίπρας.

«Αν θέλουμε στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη περηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.

Αποχώρηση Αδειλίνη

Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη να αποχωρεί όταν αναφερόταν στην υπόθεση των υποκλοπών, την τραγωδία στα Τέμπη, το ναυάγιο στην Πύλο, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες της Δικαιοσύνης, ο κ. Τσίπρας σε ένα εκτός κειμένου σχόλιο, κάλεσε τη δικαστική εξουσία «τουλάχιστον να κάθεται και να ακούει».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα, πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν στην «αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε «στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» και κυρίως, όπως προσέθεσε, «στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη, ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου, με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας».

Για τον ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι μας αποδίδουμε ιδιαίτερη αξία στην καταλυτική συμβολή της νομολογίας του Δικαστηρίου στην εκκαθάριση της ελληνικής έννομης τάξης από αναχρονιστικές ρυθμίσεις και πρακτικές που προσέβαλλαν τη θρησκευτική ελευθερία και οδήγησαν σε καταδίκες της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα την καταχρηστική εργαλειοποίηση του αδικήματος του προσηλυτισμού ή την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της Σαρίας.

Το ίδιο ισχύει, είπε ο κ. Τσίπρας και για την επιτάχυνση της αναγνώρισης της συμβίωσης ζευγαριών ανεξαρτήτως φύλου, που στην Ελλάδα νομοθετήθηκε το 2015, σε συνέχεια καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Εξίσου ή και περισσότερο σημαντική υπήρξε η διαπίστωση συστημικών ελλειμμάτων στην προστασία των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκατοντάδες υποθέσεις, είπε ο κ. Τσίπρας δίδοντας ως παραδείγματα τις «απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, το ζήτημα των ενώσεων στη Θράκη ή οι συνθήκες κράτησης και η ατιμωρησία σε σχέση με περιστατικά αστυνομικής βίας». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες απέναντι στις οποίες, έχουμε ευθύνη και πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε. Να αποδεχτούμε τις παθογένειες και τα ελλείματα της χώρας μας, ώστε να τα διορθώσουμε».

Μαρινάκης: Συκοφαντεί τη χώρα ως αυτόκλητος «δικαστής»

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να εκτοξεύει πυρά κατά του τέως πρωθυπουργού:

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Δίπλα στη λέξη «θράσος» στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα.

Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στην Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στην Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε δύο Υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και «εκδίδει πορίσματα» ως αυτόκλητος «δικαστής» κάνοντας λόγο για «ολιγωρία των αρχών».

Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην Υπουργός της Κυβέρνησής σας κ. Κοντονής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση