ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρομοκρατικό δίκτυο στην Αθήνα: Το τηλέφωνο από το Ντουμπάϊ και οι 1.000 συνομιλίες

Άλλοι 4 πιθανοί ύποπτοι

Kathimerini.gr

Κάμερες ασφαλείας είχαν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν για σχέδιο τρομοκρατικού χτυπήματος σε εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή.

Οι δύο άνδρες διέρχονταν από το σημείο προκειμένου να φωτογραφίσουν το εστιατόριο που φέρεται να τους είχε υποδείξει ο καθοδηγητής τους από το Ιράν για την επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, περίπου 1000 συνομιλίες μεταξύ του 27χρονου Πακιστανού που συνελήφθη στην Ζάκυνθο και του 30χρονου καθοδηγητή, διερευνώνται από την Αντιτρομοκρατική.

Αρκετές από αυτές τις συζητήσεις μένει να μεταφραστούν από τη γλώσσα Ούρντου στα ελληνικά, ενώ άλλες είχαν διαγραφεί και γίνεται προσπάθεια ανάκτησής τους σε εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ο 30χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» που έδινε τις εντολές από το Ιράν, χρησιμοποιούσε τηλεφωνικό αριθμό καταχωρημένο στο Ντουμπάι. Από την έρευνα προέκυψε πως ουδέποτε είχε εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, αλλά ζήτησε από τον 27χρονο Πακιστανό, να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή what’s app. Τον λογαριασμό αυτό χρησιμοποιούσε ακολούθως ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με συσκευή, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι δύο άνδρες στην Ελλάδα επεδίωκαν να εξασφαλίσουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους για να εκτελέσουν τις εντολές του αρχηγού τους.

Εν τω μεταξύ, κρατούμενοι για διοικητική απέλαση παραμένουν περίπου 10 αλλοδαποί, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων για τη σύλληψη του 27χρονου και του 29χρονου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, τέσσερις εκ των δέκα κρατούμενων θεωρούνται «πιο σκληροί και ύποπτοι».

Η σύλληψη των δύο υπηκόων Πακιστάν που φέρονται να προετοίμαζαν επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, με εντολές προερχόμενες από το Ιράν, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γράφουν τα ισραηλινά μέσα: ότι η Ελλάδα ήταν στη λίστα του Ισραήλ με τις χώρες που «χρειάζονται προσοχή» για τους Ισραηλινούς επισκέπτες την περίοδο του εβραϊκού Πάσχα.

Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι η μοναδική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που εντάσσεται στη λίστα με την ταξιδιωτική οδηγία. Οπως μετέδωσε ήδη από τις 20 Μαρτίου η Jerusalem Post, «οι χώρες στην περιοχή γύρω από το Ιράν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν πιθανές ιρανικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Μπαχρέιν. Αλλες χώρες που θα μπορούσαν επίσης να διατρέχουν κίνδυνο περιλαμβάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το ιρακινό Κουρδιστάν, αν και ο ισραηλινός νόμος απαγορεύει στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν εκεί».

Με το που έγινε γνωστή η σύλληψη των δύο επίδοξων βομβιστών που είχαν βάλει στο στόχαστρο το εβραϊκό τοπόσημο της Αθήνας, οι αποκαλύψεις συνδέθηκαν με αντίστοιχες περιπτώσεις στην Κύπρο και στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση