ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρικ με διπλές άδειες στη Μύκονο

Θα ανασταλεί και άδεια που είχε δοθεί από υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού

Kathimerini.gr

Γιώργος Λιάλιος

Τη σφράγιση του Principote αποφάσισε χθες ο Δήμος Μυκόνου. Το εξωφρενικό είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε, η επιχείρηση είχε λάβει άδεια λειτουργίας και από υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, η οποία ζητήθηκε επίσης να ανακληθεί.

Από την πλευρά της η επιχείρηση προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για να ανατρέψει τις αποφάσεις εναντίον της. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προετοιμασία για κατεδαφίσεις στο νησί, με βάση παλαιότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες. Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του Principote στον Πάνορμο και να προχωρήσει στη σφράγισή του.

Aστυνομική συνδρομή

«Επειδή ο δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία, ζητήσαμε από την αστυνομία τη συνδρομή της», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς. «Δεν αρκεί βέβαια μόνο η σφράγιση του καταστήματος, αλλά και να επιτηρηθεί. Να θυμίσω ότι το 2016 είχαμε σφραγίσει και ξανασφραγίσει το Principote και τελικά… λειτούργησε κανονικά. Εβγαλε ένα καλοκαίρι με αυτόφωρα».

Τρικ με διπλές άδειες στη Μύκονο-1Εγκαταστάσεις του Principote στον Πάνορμο. «Δεν αρκεί βέβαια μόνο η σφράγιση του καταστήματος, αλλά και να επιτηρηθεί. Το 2016 είχαμε σφραγίσει και ξανασφραγίσει το Principote και τελικά… λειτούργησε κανονικά. Εβγαλε ένα καλοκαίρι με αυτόφωρα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.

Χαρακτηριστικό του παραλογισμού της νομοθεσίας είναι ότι, όπως ανακαλύφθηκε, το Principote είχε λάβει άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η αναστολή και αυτής της άδειας.

«Οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι διασφαλισμένοι. Είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις στις οποίες ο δήμος αρνούνταν να αδειοδοτήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εκείνο μετά απευθυνόταν στην ΠΥΤ και έπαιρνε άδεια. Υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο ένας δεν ενημερώνει τον άλλον», λέει ο κ. Κουκάς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, πρόκειται για μια «γνωστοποίηση» της επιχείρησης από το 2021, εποχή που στο Principote υπήρχαν και αδειοδοτημένα δωμάτια (κάτι που «δικαιολογεί» την ανάμειξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας). Πάντως, όπως αναφέρει το υπουργείο, σήμερα θα διεξαχθεί έρευνα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στη Μύκονο για να διερευνηθούν τυχόν άλλες παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίας.

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Principote είχε ζητήσει προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος, με κατεπείγον έγγραφό του προς τον δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Προηγήθηκε η καθαρογραφή της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), η οποία οριστικοποίησε το πόρισμα/έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος (με την εξαίρεση κάποιων μικρών χώρων).

Οπως αναμενόταν, η πλευρά του Principote θα περάσει άμεσα στην αντεπίθεση. «Θεωρούμε παράνομη την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Εχει διαστρεβλώσει τον νόμο και δεν έλαβε υπόψη κανέναν από τους ισχυρισμούς μας», δηλώνει στην «Κ» ο δικηγόρος της εταιρείας, Μιχάλης Φαράντος. «Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να μην ανασταλεί η λειτουργία του Principote. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με απώλεια εργασίας 700 άνθρωποι».

Εκτός από την αναστολή της άδειας λειτουργίας, σύμφωνα με τον πρόσφατο ν. 5037/23 η οριστικοποίηση του πορίσματος από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ κινητοποιεί μια διαδικασία κυρώσεων, που περιλαμβάνει την κήρυξη των αυθαίρετων κατασκευών ως κατεδαφιστέων, την άσκηση ποινικών διώξεων κ.ο.κ.

Προετοιμασία κατεδαφίσεων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προχωρεί και η προετοιμασία κατεδαφίσεων στη Μύκονο, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Τσορμπατζόγλου. Η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (στην οποία υπάγεται η Μύκονος) εξετάζει αυτές τις ημέρες τα «παλαιά» πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες, τα οποία έχουν τελεσιδικήσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πάντως που έχει αποδειχθεί από άλλες, ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (λ.χ. στον Σχινιά, βλ. «Κ» 19.1.2016) είναι ότι συχνά όταν οι υπηρεσίες πηγαίνουν για να κατεδαφίσουν μια αυθαίρετη κατασκευή διαπιστώνουν ότι το αυθαίρετο «αυγάτισε» από την εποχή που πρωτο-καταγράφηκε. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, προκειμένου να κατεδαφιστεί το αυθαίρετο θα πρέπει να καταγραφεί εκ νέου, κάτι που όμως «μηδενίζει το κοντέρ» της διαδικασίας, αφού θα πρέπει και η νέα έκθεση αυτοψίας να τελεσιδικήσει. Σε κάθε περίπτωση, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που σχετίζονται με τη Μύκονο δεν αφορούν μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση