ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις γκρίζες ζώνες για τη Ν.Δ.

Σε ποιες περιφέρειες θα εστιάσει την τελευταία εβδομάδα την εκλογική της εκστρατεία

Kathimerini.gr

Μέχρι προχθές, η γκρίζα εκλογική ζώνη για τη Ν.Δ. ήταν η Μακεδονία. Οι διαρροές προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα ήταν σημαντικές. Οι τελευταίες μετρήσεις, όμως, δείχνουν πως εκτός από τη Μακεδονία υπάρχουν τρεις ακόμη περιοχές που αποδεικνύονται «δύσβατες» για τη Ν.Δ.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η Ν.Δ. έχει ρίξει από την αρχή της εκλογικής μάχης μεγάλο βάρος, το οποίο φαίνεται να έχει αποδώσει σε κάποιο βαθμό. Η σύγκριση, που γίνεται πάντα με κριτήριο τις ευρωεκλογές του 2019 και όχι τις εθνικές του 2023, αποτυπώνει μια τάση μείωσης των διαρροών. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. στους 14 νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας το 2019 είχε κατά μέσον όρο 35,5%, ενώ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη είχε 26,5%. Στην έναρξη αυτής της προεκλογικής περιόδου τα ποσοστά ήταν αρκετά χαμηλότερα, με τη Ν.Δ. να εφαρμόζει μια επιθετική πολιτική, που περιελάμβανε σειρά περιοδειών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεκάδες στελέχη της, αλλά και κατά μέτωπο επιθέσεις προς τα δύο κόμματα –την Ελληνική Λύση και τη Νίκη– που την πλαγιοκοπούν από τα δεξιά. Η ρητορική για «ψευτοπατριώτες» και «κόμματα που καπηλεύονται την πίστη» φαίνεται να έχει αναχαιτίσει την τάση προς τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ εμφανίζει αισθητή ανάκαμψη, η οποία τη φέρνει 2-3 μονάδες κάτω από το ποσοστό του 2019, κάτι που θεωρείται «διαχειρίσιμο» από το Μαξίμου.

Τα απόνερα του «Daniel»

Τα ορμητικά νερά του «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο εξακολουθούν να έχουν πολιτικές παρενέργειες. Η Ν.Δ. φαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις πληγές των καταστροφών από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου και στις «τοπικές» μετρήσεις είναι περίπου 3 έως και 5 μονάδες κάτω από τα ποσοστά του 2019, τα οποία κατά μέσον όρο στους 4 νομούς της Θεσσαλίας το 2019 ήταν στο 35,43%. Τώρα, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, κυμαίνεται μεταξύ 30% και 32%. Υπενθυμίζεται πως στον κάμπο τον περασμένο Οκτώβριο οι πολίτες καταψήφισαν τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και εξέλεξαν τον κεντροαριστερό κ. Δημ. Κουρέτα. Η καμπάνια της Ν.Δ. τους μήνες που μεσολάβησαν ήταν εστιασμένη, αλλά όπως φαίνεται δεν αρκεί για να επιστρέψει το κυβερνών κόμμα στα προ «Daniel» ποσοστά, με τον μεγάλο φόβο να είναι ότι η πίεση που έχει δεχτεί η περιφέρεια θα εκφραστεί και στην ευρωκάλπη, και τη Ν.Δ. να επιχειρεί ό,τι ακριβώς και στη Μακεδονία: να περιορίσει τις διαρροές.

Ξαφνικά, Πελοπόννησος

Εάν για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία τα προβλήματα είναι γνωστά, δεν ισχύει το ίδιο για την Πελοπόννησο. Η περιφέρεια της χώρας με την παραδοσιακή «γαλάζια» βάση περνάει συνήθως κάτω από τα ραντάρ, καθώς θεωρείται «δεδομένη», όπως αποδεικνύεται, όμως, εσφαλμένα. Στις τελευταίες μετρήσεις τα αποτελέσματα που καταγράφονται είναι μη αναμενόμενα: η Ν.Δ. κινείται κι εδώ από 3 έως 5 μονάδες κάτω από τα ποσοστά του 2019, τα οποία πάντως ήταν ιδιαίτερα υψηλά, καθώς μεσοσταθμικά στους 5 νομούς είχε 37,7%.

Στη Θεσσαλία το κυβερνών κόμμα κινείται κάτω από την επίδοσή του στις ευρωεκλογές του 2019.

Το ενδιαφέρον με την Πελοπόννησο είναι, ωστόσο, ότι η αιτία είναι πιο θολή, μια και δεν έχει εδώ έρεισμα η άκρα Δεξιά, όπως τη συναντούμε στη Μακεδονία, ούτε υπάρχουν τα έκτακτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία. Οι δύο νομοί μάλιστα όπου η Ν.Δ. δείχνει να χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμής της είναι η Αργολίδα και η Μεσσηνία. Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο τα προβλήματα των αγροτών, ενώ λέγεται ότι τα στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά δεν μετέχουν στην προεκλογική κινητοποίηση, όπως το 2023. Το «μεσσηνιακό πρόβλημα» αποτυπώνεται και σε μία πληροφορία για την τελευταία εβδομάδα: ο πρωθυπουργός δεν έχει στο πρόγραμμα περιοδεία στη Μεσσηνία.

Η Αττική

Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, όπου κατοικεί η μισή Ελλάδα, δεν μπορεί να λείπει από καμία εξίσωση αφού το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί εν πολλοίς στο λεκανοπέδιο. Το ζήτημα στην Αθήνα δεν είναι άλλο από την αποχή, καθώς στην περιφέρεια είναι πιο εύκολο να ανέβει η συσπείρωση απ’ ό,τι στην πρωτεύουσα. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. έχει καταφέρει να αυξήσει τη συσπείρωσή της σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Το μεγάλο ποσοστό των νέων που κατοικούν στην πρωτεύουσα, οι λαϊκές περιοχές όπου θριάμβευσε η Ν.Δ. πέρυσι στις εκλογές, αλλά και η γενιά 29-43, που είναι σταθερά η πιο απαιτητική από τους πολιτικούς, αποτελούν τις πιο «επικίνδυνες» κατηγορίες για να αυξηθεί η αποχή στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Η «στρατηγική προσωπικότητας» που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ