ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό του φιάσκου στη δίκη Καραϊβάζ - Τα κενά της δικογραφίας

Προδιαγεγραμμένη απαλλαγή μπορεί να χαρακτηριστεί η αθώωση των δύο αδελφών που κρατούνταν ως δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου

Kathimerini.gr

Ως το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης απαλλαγής μπορεί να χαρακτηριστεί η δικαστική κατάληξη της υπόθεσης Καραϊβάζ, με την αθώωση κατά πλειοψηφία των δύο αδελφών που κρατούνταν ως δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Η κακή αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού που είχε συλλεγεί με κόπο από τους αστυνομικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών έως τον Απρίλιο του 2023 και η σπουδή ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάσουν αποτελέσματα, οδήγησε σε αυτό που πολλοί χθες αποκάλεσαν φιάσκο.

Κι όμως, υπήρχαν μια σειρά από στοιχεία που προμήνυαν το αποτέλεσμα της δίκης. Ενα απ’ αυτά ήταν η ίδια η δικογραφία που είχε συντάξει η Ασφάλεια Αττικής. «Υποβάλλεται προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από την υπηρεσία μας και αφορά σε ανθρωποκτονία με δόλο κατά συναυτουργία εις βάρος του δημοσιογράφου Καραϊβάζ Γιώργου (…) οι έρευνες της υπηρεσίας συνεχίζονται για την ανακάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των δραστών».

Πρόκειται για την πρώτη και την τελευταία πρόταση αντίστοιχα από τη δικογραφία που υπέβαλε τον Απρίλιο του 2023 στον εισαγγελέα το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών.

Τα ίδια τα στελέχη της Ασφάλειας και με βάση το προανακριτικό υλικό που είχαν συλλέξει, δεν είχαν κατασταλάξει στην ενοχή των δύο αδελφών 41 και 49 ετών, όπως συμβαίνει στις περισσότερες δικογραφίες για υποθέσεις ανθρωποκτονιών και όχι μόνο.

Εχοντας προφανώς ορισμένες επιφυλάξεις για την ισχύ του αποδεικτικού υλικού, επέλεξαν –εύλογα κατόπιν συνεννόησης– να το θέσουν υπόψη του εισαγγελέα, ο οποίος τελικά εξέδωσε τα εντάλματα δυνάμει των οποίων συνελήφθησαν ως ύποπτα τα δύο αδέλφια.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη της αστυνομίας που χειρίζονταν τον φάκελο διατύπωναν την εκτίμηση ότι από την επισκόπηση εκατοντάδων βίντεο είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν στο σημείο της δολοφονίας το ένα από τα δύο αδέλφια, τον ηλικίας 49 ετών.

Το λευκό βαν της εταιρείας του, εξάλλου, είχε βρεθεί να κινείται κοντά στο σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ τόσο την ημέρα της δολοφονίας όσο και την παραμονή, με το άλλοθι περί διανομής διαφημιστικών φυλλαδίων να είναι μάλλον αδύναμο. «Με βάση αυτό το εύρημα, το περισσότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να τον παραπέμψουμε για συναυτουργία», λένε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για μια σειρά από λόγους που δεν υπάκουαν μόνο σε αστυνομικά αλλά πολιτικά κριτήρια, οι αδυναμίες και τα κενά της έρευνας αποφασίστηκε είτε να κλείσουν βεβιασμένα με συνοπτικές προανακριτικές ενέργειες είτε και να αγνοηθούν. Τις συλλήψεις των δύο κατηγορουμένων είχε ανακοινώσει όχι η ΕΛ.ΑΣ., αλλά μέσω του λογαριασμού του στο Facebook o τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εξιχνίαση άλλη μια δολοφονία».

Στην ίδια ανάρτηση απαντούσε και στην κριτική από το εξωτερικό για τη μη εξιχνίαση της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου – η μοναδική ανεξιχνίαστη στην Ε.Ε. Η πίεση πάντως δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X