ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σχέδιο για να μπει σε λειτουργία το 2026 ο διπλός ελληνικός θόλος

Στόχος είναι τα οπλικά συστήματα, αξίας περίπου 2 δισ., να έρθουν στην Ελλάδα μέσα στο 2025

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Τον Φεβρουάριο του 2026 θα είναι επιχειρησιακός ο αντιαεροπορικός και ο αντιdrone θόλος που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Aμυνας σε συνεργασία με τα γενικά επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους δύο θόλους ενόψει του επόμενου ΚΥΣΕΑ. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η διοικητική δομή που θα διαχειρίζεται τους δύο θόλους θα είναι έτοιμη τον Φεβρουάριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το καλοκαίρι αναμένονται στο Πεντάγωνο οι προσφορές των ενδιαφερομένων εταιρειών ώστε να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Στόχος είναι τα οπλικά συστήματα, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, να έρθουν στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2025 ώστε να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2026.

Δύο θολοί

Το σύστημα θα αποτελείται από δύο θόλους. Ο ένας θα αφορά στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων συστημάτων και ο άλλος στην αντιαεροπορική/αντιπυραυλική άμυνα. Οι θόλοι θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome, ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί, θα αποτελούνται από διαφορετικά συστήματα τα οποία θα απαντούν στις προκλήσεις και τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο αντι-drone θόλος θα αποτελείται από ένα δίκτυο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αισθητήρων που θα εγκατασταθούν στα νησιά και την ενδοχώρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο το σύστημα να αποκτήσει και χαρακτηριστικά hard kill, δηλαδή δυνατότητες κατάρριψης εχθρικών drones και UAV. Ενα αρχικό δίκτυο αισθητήρων έχει ήδη τοποθετηθεί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Για την αντιαεροπορική/αντιπυραυλική ομπρέλα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προσανατολίζεται στην απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία συνδυαστικά με τις πυροβολαρχίες Patriot και τα μικρότερης εμβέλειας οπλικά συστήματα που διαθέτουν ήδη οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργούν ένα δίκτυο που θα σκεπάζει ολόκληρη την επικράτεια και θα έχει δυνατότητες κατάρριψης αεροσκαφών αλλά και βαλλιστικών ή άλλου τύπου πυραύλων.

Ισραηλινά σύστημα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα γενικά επιτελεία έχουν ήδη διερευνήσει το ενδεχόμενο απόκτησης ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα David’s Sling και Arrow αλλά και το Barak MX που απέκτησε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ισραηλινό σύστημα Barak MX της ΙΑΙ που προμηθεύεται η Λευκωσία είναι σαφώς ανώτερο σε δυνατότητες σε σχέση με το «γνωστό» από τη δράση του κατά των ρουκετών της Χαμάς, Iron Dome, το οποίο χρησιμοποιεί βλήματα μικρού βεληνεκούς Tamir. Η έκδοση του BARAK που έχει επιλέξει η Εθνική Φρουρά είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας και μπορεί να εξαπολύσει κατευθυνόμενα βλήματα μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Πρόκειται για τα Barak MR με εμβέλεια έως 35 χλμ., Barak LR μέσου βεληνεκούς που καλύπτουν αποστάσεις έως 70 χλμ. αλλά και τα Barak ER μεγάλου βεληνεκούς που προσεγγίζουν τα 150 χλμ.

Σε αυτές τις αποστάσεις, το αντιαεροπορικό σύστημα δημιουργεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (NoFlight Zone) «κλειδώνοντας» με σχετική άνεση το FIR Λευκωσίας. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του συστήματος, το Barak μπορεί να εγκλωβίσει και να βάλλει ταυτόχρονα κατά πολλαπλών απειλών, ενώ όλα τα βλήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα εντοπισμού RF.

Η Αθήνα εξάλλου βρίσκεται σε συζητήσεις με την ισραηλινή SIBAT για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ελληνικές απαιτήσεις, υπό τη μορφή μιας διακρατικής συμφωνίας.

Κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου αεράμυνας πρόκειται να παίξει το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να στοχεύει στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση συστημάτων εγχώριας παραγωγής (επικοινωνίες, δίκτυα, αισθητήρες κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση