Kathimerini.gr
Αντώνης Αντζολέτος
Αν στην προηγούµενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα ήταν ποιος εκπροσωπεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ή η Εφη Αχτσιόγλου, στη νέα μάχη που φαινόταν να ξεκινάει μετά την παρέμβαση Τσίπρα, τέτοιο δίλημμα δεν υπήρχε. Το μόνο που έμενε να διασαφηνιστεί είναι πώς θα εκφραζόταν η στήριξη στην Ολγα Γεροβασίλη έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, πάντως, ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου το κόμμα να μην οδηγηθεί σε μια αναμέτρηση, από την οποία δύσκολα θα έβγαινε ενιαίο. Ρόλο «κυανόκρανου» φερόταν να έχει αναλάβει ο Νίκος Παππάς, με σκοπό να πείσει τις δύο πλευρές να συμβιβαστούν σε μια κατάσταση «μη πολέμου».
Τον Αύγουστο του 2018 η Ολγα Γεροβασίλη χρειάστηκε να κάνει ένα σύντομο περίπατο στον Εθνικό Κήπο πριν πει το «ναι» στον Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η φωτιά στο Μάτι είχε «κάψει» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε πρωθυπουργός πίστευε πως μόνο η στενή συνεργάτις του θα μπορούσε να αναλάβει το πιο δύσκολο πόστο εκείνη την εποχή.
Τώρα που το κόμμα καταρρέει δημοσκοπικά, η βουλευτής από την Αρτα και πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο (2015-2016) κλήθηκε για άλλη μια φορά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Την τελική απόφαση αυτή τη φορά την πήρε στο γραφείο της στη Βουλή. Ηταν πολλοί οι σύντροφοί της που την παρότρυναν να κάνει το βήμα. Ελεγαν χαρακτηριστικά πως ο υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη πρέπει να είναι ένα πρόσωπο στιβαρό, με εμπειρία, θετικό αποτύπωμα, που να συμβολίζει τον Αλέξη Τσίπρα και να είναι οπωσδήποτε βουλευτής.
Με βατήρα το 57%
Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Στέφανου Κασσελάκη, κυριαρχεί ένα αίσθημα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης που του δίνει το 57% του Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη διάσπαση ο πρόεδρος έδωσε το μήνυμα πως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς δεν πρέπει να έχει εσωκομματική αντιπολίτευση να του «τρώει τα σωθικά». Τώρα πλέον περνάει σε άλλη φάση. Με μια δεύτερη νίκη μέσα σε πέντε μήνες, μπροστά από τα γραφεία της Κουμουνδούρου θα γραφεί ένα μεγάλο «game over». Για τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι λυτρωτικό, για την άλλη πλευρά το τέλος μιας εποχής. Θα γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος, μονοπωλώντας τα όργανα και φτιάχνοντας ένα απολύτως προσωποκεντρικό κόμμα, χωρίς Πολιτικό Κέντρο –που έτσι και αλλιώς δεν συγκρότησε ποτέ– το οποίο κατά πολλούς θα προσομοιάζει με την Πλεύση Ελευθερίας.
Το «παζάρι» σε σχέση με καλές κοινοβουλευτικές θέσεις ή αξιόλογα πόστα στην Κουμουνδούρου και το παρασκήνιο αναμένεται να είναι πλούσιο τις επόμενες ημέρες. Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι να μην αλλάξει η πολιτική γεωγραφία και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει την ήττα από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Η σημερινή ηγεσία πιστεύει πως έχει τη δυναμική να διαφοροποιήσει τη ροή των πραγμάτων παρά το γεγονός ότι έως τώρα δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Είναι σαφές πως, αν ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει, θα έχει όλο το πεδίο μπροστά του να «αλλάξει τα πάντα». Η στρατηγική του σημερινού προέδρου μέχρι τώρα ήταν ο αιφνιδιασμός. Το έκανε με την παρουσία του στην πολυθρύλητη εκδήλωση των «τριών» (Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης, Αχτσιόγλου), το συνέχισε με το ερωτηματολόγιο και το τρίτωσε με τη «λευκή επιταγή» που ζήτησε από την Πολιτική Γραμματεία. Ισως το τελευταίο να ήταν και το πιο δύσκολο, καθώς μετά τους αγρότες στο Σύνταγμα και πριν πάει στην Κουμουνδούρου την περασμένη Τρίτη έκανε μια πολύ σύντομη στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα σύγχρονο καφενείο στου Ψυρρή, προκειμένου να συγκροτήσει τις σκέψεις του.
Το ρίσκο
Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε μεγάλο μέρος από το πολιτικό του κεφάλαιο στην ηχηρή παρέμβαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Μια κίνηση υψηλού ρίσκου για τον πρώην πρωθυπουργό που κατά πολλούς ήταν σχεδόν υποχρεωμένος να την κάνει. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ καθημαγμένο δημοσκοπικά, αλλά κυρίως χωρίς κάποια προοπτική ανάκαμψης, μία δυναμική πρωτοβουλία έπρεπε να ληφθεί. Η αλληλουχία των γεγονότων το τελευταίο δεκαήμερο και η δυσμενής εικόνα που έδινε το κόμμα οδήγησαν σε αυτή τη στάση. Αν το νεύμα στήριξης προς την Ολγα Γεροβασίλη δεν του βγει, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί με ποιον τρόπο θα επανέλθει η ισορροπία του ιστορικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα και την ηγεσία. Μια νέα διάσπαση θα είναι προ των πυλών.
Στην περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης χάσει, θα γίνει αυτομάτως ένα «reset» από την άλλη πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται από τους παλαιούς προεδρικούς πως θα αρχίσει να κινείται σε «χαρτογραφημένα νερά» που θα του δώσουν μια νέα προοπτική. Ποιος είναι ο στόχος; Eνα ποσοστό κοντά στο 15% στην ευρωκάλπη, ώστε το κόμμα πλέον να μπορεί να σταθεί και «να γλιτώσει τον πολιτικό αφανισμό και τον εξευτελισμό», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Ολγα Γεροβασίλη. Οσον αφορά το δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών, δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το «νέο» απέναντι στο «παλιό» θα προτάξει ο Στέφανος Κασσελάκης, το «σοβαρό» κόντρα στο «αστείο» η «μπαρουτοκαπνισμένη φρουρά», η οποία θα επιχειρήσει να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος που πέρασαν είτε στην «γκρίζα ζώνη» είτε στη Νέα Αριστερά και σε άλλες δυνάμεις τις τελευταίες 150 ημέρες.
Ψίθυροι από το Τάε Κβον Ντο
Της Ηλιάνας Μάγρα
«Βγάλε με»
Κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, Παρασκευή πρωί. Η Ρένα Δούρου έχει μόλις τελειώσει την ομιλία της. «Να μπει τέλος στη δεξιά κυριαρχία στη χώρα μας», καταλήγει. Το λόγο παίρνει ο Νίκος Παππάς. «Η ενότητα και η συλλογικότητα θέλει κόπο, θέλει τρόπο», αναφέρει. Δύο σύνεδροι, καθισμένοι στις μισοάδειες κερκίδες, συζητούν. «Υποτίθεται ότι είναι έμπειρος, αλλά ο εγωισμός…» λέει ο ένας για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα χέρια του είναι σταυρωμένα. Ο δεύτερος χτυπάει νευρικά την άκρη του κινητού του με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού. «Αυτό πίστευε, αυτό έκανε, θα έπρεπε να έρθει εδώ, να είναι όλοι μαζί αγαπημένοι», απαντά. «Να βγάλουμε μια φωτογραφία», συνεχίζει. «Βγάλε με»
«Πάσα»
«Του έριξε πάσα, εγώ αυτό πιστεύω», λέει μια σύνεδρος στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Μπροστά της, ένας παρευρισκόμενος διαβάζει τις αναρτήσεις σε ένα γκρουπ στο Facebook με όνομα «Αλέξης Τσίπρας Ηγέτης». «Αν θέλεις να πιάσεις εξουσία», συμπληρώνει, «δεν μπορείς να είσαι αιθεροβάμων».
Νεύρα
Δύο γυναίκες συζητούν. «Κόμμα των μελών λέει ο Τσίπρας. Καλά, αυτό το κόμμα των μελών μού έχει σπάσει τα νεύρα». «Μας έσωσε, του είπαν και ευχαριστώ».
Μες σε καπνούς
Μπροστά από το κυλικείο, έχει δημιουργηθεί άτυπο καπνιστήριο. Ο κόσμος δεν ακούει τι λένε οι σύντροφοι από το βήμα. «Γίνεται; Εσύ πες μου, γίνεται να είσαι αρχηγός; Αφού δεν μπορείς. Γίνεται; Γίνεται; Πες μου», λέει ένας σύνεδρος σε έναν άλλον.