ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κασσελάκης vs Γεροβασίλη» ή αναβολή των εκλογών; – Το παρασκήνιο, τα σενάρια και οι εντάσεις

Το ερώτημα «απέναντι στον Κασσελάκη ποιος;» απαντήθηκε, το πότε, το πώς και το εάν, όμως, παραμένουν ανοιχτά

Kathimerini.gr

Θοδωρής Λέννας

Το ερώτημα «απέναντι στον Κασσελάκη ποιος;» απαντήθηκε. Ωστόσο, μετά το τέλος της τρίτης και πιο επεισοδιακής ημέρας του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ , παραμένουν ανοιχτά μία σειρά ερωτημάτων: Το πότε, το πώς και το εάν θα στηθούν εσωκομματικές κάλπες.

Η Ολγα Γεροβασίλη, έπειτα από μια επεισοδιακή ομιλία που διακόπηκε από φωνές και αποδοκιμασίες, δήλωσε «παρούσα» ενόψει της νέας εσωκομματικής κάλπης για την εκλογή προέδρου, που είχε προαναγγείλει την περασμένη Πέμπτη ο Στέφανος Κασσελάκης. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε εκλογές με δύο «μονομάχους». Παρά ταύτα, το τοπίο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών, ο τρόπος με τον οποίο τα μέλη θα συμμετέχουν σε αυτές (ψηφιακά, με κάλπη ή υβριδικά), καθώς και η πρόταση για αναβολή τους -που μοιάζει να έχει απήχηση σε πολλούς συνέδρους-, αναμένεται να μονοπωλήσουν την αυριανή τελευταία και καθοριστική μέρα του 4ου Συνεδρίου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, εισηγήθηκε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στις 10 Μαρτίου, παίρνοντας τον λόγο μετά την ομιλία Γεροβασίλη και δεσμευόμενος την ίδια στιγμή ότι θα παραμείνει στο κόμμα την επόμενη μέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Στην ίδια παρέμβασή καλωσόρισε την Ολγα Γεροβασίλη σε αυτόν «τον ωραίο αγώνα».

«Δηλώνω παρούσα»

«Μακάρι να μην χρειαζόταν, αλλά όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου: Η απάντηση μου είναι ότι είμαι παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης μου», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Αρτας, κάνοντας λόγο για διαρκή υποχώρηση του κόμματος, αλλά και για λάθη αλαζονείας.

Η κ. Γεροβασίλη διερωτήθηκε «αν μπορούμε να δείξουμε άλλη ανοχή στα λάθη» και επισήμανε ότι στην πολιτική χρειάζονται αποφασιστικότητα και αρχές. «Χωρίς αποφασιστικότητα κυριαρχούν παραλυτικές ισορροπίες, χωρίς αρχές υπάρχουν μόνο ασυνεννοησία, προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, έθεσε στην ομιλία της το δίλημμα, «το παλιό ή το νέο;», με πολλούς συνέδρους να φωνάζουν «το νέο».

«Το νέο, όμως, δεν είναι “μεσσιανισμός”. Οι μεσσίες έρχονται από παλιά», απάντησε η κ. Γεροβασίλη την ώρα που το κοινό του Τάε Κβον Ντο είχε μοιραστεί σε εκείνους που χειροκροτούσαν και σε εκείνους που καλούσαν με έντονες χειρονομίες και φωνές το προεδρείο να διακόψει την αντιπρόεδρο της Βουλής, λόγω υπέρβασης του χρόνου ομιλίας.

«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακής σημασίας», σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη.

Η ίδια έθεσε ρητορικά το ερώτημα αν μια εσωκομματική διαδικασία θα δημιουργούσε νέο κύκλο εσωστρέφειας για να δώσει την απάντησή της, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητά της: «Μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης για το πριν, για το παλιά και για το τώρα. Ακουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Δηλώνω παρούσα. Αυτό επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην ιστορία του τόπου, απέναντι στους αγώνες που δώσαμε όλοι μαζί. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη, ούτε στα πιο δύσκολα και πάντα έβαζα πλάτη», είπε. Η Ολγα Γεροβασίλη κατέληξε: «Δηλώνω παρούσα για να σταματήσει η κατηφόρα, για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει ξανά η μεγάλη Αριστερά».

Κασσελάκης: «Η αλήθεια στο τέλος της ημέρας θα κερδίσει»

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε άμεσα, της έσφιξε το χέρι και στη συνέχεια πήρε τον λόγο:

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν όμορφο αγώνα για να μπορέσει το κόμμα να αγαπήσει τα μέλη του έμπρακτα. Δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών, εφόσον κερδίσω, θα προσκαλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα της να έρθει συλλογικά να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειαζόμαστε εις πέρας.

Να ξέρουν όλοι ότι στο τέλος της μέρας η αλήθεια θα κερδίσει. Και για να μπορέσει η δική μας Αριστερή αλήθεια να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατό σε εκλογές προέδρου, στις 10 Μαρτίου, υβριδικά, ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Προφανώς αυτή είναι η εισήγησή μου προς το Συνέδριο που θα αποφασίσει».

Το παρασκήνιο

Μπορεί η Παρασκευή να ήταν μια υποτονική ημέρα στο Τάε Κβον Ντο, στη διάρκεια της οποίας κυριαρχούσαν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για το πρόσωπο εκείνο που θα σήκωνε το γάντι του Στέφανου Κασσελάκη και θα έπαιρνε την απόφαση να κατέβει απέναντί τους στις εκλογές, όμως το Σάββατο το κλίμα από νωρίς ήταν πιο έντονο.

Ο κόσμος έως το μεσημέρι είχε γεμίσει το μεγαλύτερο μέρος των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Παλαιό Φάληρο, εν αναμονή της ομιλίας Γεροβασίλη, με την πλειοψηφία των συνέδρων που πήραν τον λόγο να τοποθετείται κατά της προσφυγής σε εκλογές, μαζεύοντας, μάλιστα, υπογραφές για αναβολή τους.

Ενταση και γιουχαΐσματα προκλήθηκαν όταν ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε επικριτικά στο δάνειο του προέδρου προς το κόμμα, με το μέλος της Π.Γ. να καταλήγει επαναφέροντας το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», το οποίο, όπως είπε, έχει κατά το ήμισυ δική του «πατρότητα» στο ΠΑΣΟΚ του 2009.

Λίγη ώρα αργότερα, ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς, πρόσωπο του οποίου η στάση αποτελούσε γρίφο τις προηγούμενες ώρες. Τελικώς, ο πρώην υπουργός ζήτησε επί της ουσίας «φρενάρισμα» της υποψηφιότητας Γεροβασίλη, την οποία κάλεσε να σταθεί δίπλα στον κ. Κασσελάκη.

Πρότεινε τη συγκρότηση ενός νέου Εκτελεστικού Γραφείου που θα πλαισιώσει τον πρόεδρο έως τις Ευρωεκλογές και άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι απουσιάζει από το Συνέδριο. Με τη γραμμή Παππά περί μη προσφυγής σε νέες κάλπες συντάχθηκε ο Γιώργος Τσίπρας, καθώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, με τον πρώτο, πάντως, να ασκεί δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ολα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνέχεια στην Ολγα Γεροβασίλη. Το κοινό στο Τάε Κβον Ντο ανέμενε σιωπηλά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της, με μέρος των συνέδρων να αντιδρά με γιουχαΐσματα και χειρονομίες στη διάρκεια της τοποθέτησης της αντιπροέδρου της Βουλής. Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος παρακολουθούσε προσεκτικά και χειροκροτούσε διακριτικά σε ορισμένες καμπές της ομιλίας, σηκώθηκε και έκανε νεύμα στους συνέδρους να χαμηλώσουν τους τόνους.

Το καταστατικό, η «γραμμή» Γεροβασίλη και η πρόταση αναβολής

Πλέον, το κρίσιμο ραντεβού δίνεται αύριο και αφορά δύο κομβικά ζητήματα. Πρώτον και βασικότερο, το αν εν τέλει θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου. Αυτό εισηγήθηκε ο πρόεδρος, αλλά μέρος των υποστηρικτών του στο Συνέδριο μοιάζει να συντάσσεται με την άποψη της αναβολής των εκλογών. Αυτή την άποψη εξέφρασε επί της ουσίας η πλευρά Παππά-Φάμελλου-Γ. Τσίπρα, η οποία αύριο αναμένεται να εισηγηθεί την πραγματοποίηση εκλογών μόνο για νομαρχιακές και συντονιστικά Οργανώσεων Μελών και όχι προέδρου.

Την ίδια στιγμή, η πλευρά της Ολγας Γεροβασίλη ξεκαθάριζε λίγη ώρα μετά την ομιλία της, ότι οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αρχικά, ότι θα πρέπει να παρέλθει ένας μήνας από την επικύρωση της προσφυγής στην κάλπη για να γίνουν οι εκλογές, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, η Ολγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό για να αλλάξει αυτή η πρόβλεψη, επομένως αύριο το σώμα θα κρίνει μόνο αν θα γίνουν ή όχι εκλογές. Στα επί της διαδικασίας, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθηθούν όσα ακολουθήθηκαν στις εκλογές που ανέδειξαν τον Αλέξη Τσίπρα την άνοιξη του 2022 και τον Στέφανο Κασσελάκη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Γεροβασίλη είπε, μάλιστα, με νόημα ότι «ο πρόεδρος μάλλον κάτι παρέβλεψε».

Σημειώνεται ότι η πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στην κ. Γεροβασίλη, τάσσεται υπέρ των υβριδικών εκλογών -δηλαδή και ψηφιακά και με κάλπη- αρκεί να τηρηθούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη. Λίγη ώρα αργότερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης εισηγήθηκε στην ομιλία του οι εκλογές να γίνουν με κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της ημερομηνίας των προεδρικών εκλογών, το οποίο -σύμφωνα με ορισμένα στελέχη- προσκρούει στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το βασικό επίδικο της αυριανής ημέρας. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη προσέγγιση που λέει ότι είναι πιθανό οι προεδρικές εκλογές να αναβληθούν.

Δεύτερο κομβικό ζήτημα, λοιπόν: το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συνέδρων -κατά πλειοψηφία τους φίλα προσκείμενων στον κ. Κασσελάκη- τάχθηκαν κατά της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Το γεγονός ότι η πλευρά Φάμελλου-Παππά-Γ. Τσίπρα εισηγείται αυτή την πρόταση δείχνει ότι μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην «ενδοσυριζαϊκή» μηχανική, παρότι έρχεται επί της ουσίας σε ευθεία σύγκρουση τόσο με την εισήγηση Κασσελάκη περί εκλογών στις 10 Μαρτίου όσο και με την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στα μέλη του κόμματος.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εκπλήξεις, τόσο από τα «στρατόπεδα» των δύο (σχεδόν) υποψηφίων, όσο και από τους υπόλοιπους παίκτες που συμμετέχουν στο ανατρεπτικό και απρόβλεπτο πολιτικό πόκερ του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X